BIBLIJSKA PORUKA DANA

 

Vrijeme kroz godinu

28. tjedan kroz godinu

Utorak, 12. listopada 2010.

 

Lk 11,37-41

37Dok je on govorio, pozva ga neki farizej k sebi na objed. On uđe i priđe k stolu. 38Vidjevši to, farizej se začudi što se Isus prije objeda ne opra. 39A Gospodin mu reče: "Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše u zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti. 40Bezumnici! Nije li onaj koji načini vanjštinu načinio i nutrinu. 41Nego, dajte za milostinju ono iznutra i gle - sve vam je čisto."

 

 

Tumačenje:

Fra Tomislav Pervan

 

ČISTIMA JE SVE ČISTO

Lk 11,37-41

Kroz sljedećih nekoliko dana slušat ćemo Lukinu inačicu Matejeva 23. poglavlja, u kome se Isus obračunava s farizejima, pismoznancima, književnicima, u kome je nabrojeno sedmerostruko ‘jao’ licemjerstvu, prijetvornosti, dvoličnosti u životu i društvu. Isus se družio i s farizejima kao i s carinicima i grješnicima. Nema on nikakve odbojnosti, nikakve antipatije prema tim ljudima, makar se čini da je njegova oštrica stalno uperena protiv njih. Nikoga nije unaprijed otpisivao. Dok je pak s jedne strane bio prepun dobrote i smilovanja prema javnim grješnicima, dotle je imao samo oštre i osuđujuće riječi za farizeje i pismoznance. Isus se napose okomljuje protiv golema raskoraka između njihove vanjštine i nutrine.

Ono što Isus zahtijeva jest krajnja podudarnost onoga iznutra s onim vani. Isus se ne zadovoljava samo time da čovjek ima čiste ruke ili rukavice, ne ograničava se njegova čistoća na čistoću ruku, posuda, tanjura, zdjela. Vanjština postaje prijetvornošću, ne odgovara li joj nutrina, srce. Ako je srce pokvareno, prljavo, sve je prljavo i uprljano, je li srce prepuno grabeža, zloće, mržnje, nečistoće, onda je sva vanjština samo krivotvorina, maska, obrazina.

Isus je pozvan u farizejevu kuću. Ponaša se krajnje neučtivo. Je li moguće da netko tko je pozvan u goste očitava takvu lekciju svome gostoprimcu. Ponajprije se ogrješuje o najobičnija higijenska pravila, pranje ruku, a onda osipa paljbu po farizejskom ponašanju. Ovo je samo nastavak onoga govora o zločinačkom i preljubničkom naraštaju kome suprotstavlja Ninivljane i Kraljicu Juga.  Sjeda, ne obazirući se na obredne propise čišćenja i pranja. On je pred Bogom u svakom pogledu čist. Ne kaže se kako je farizej očitovao svoje nezadovoljstvo Isusovim postupkom, možda je Isus čitao njegove misli kao i za drugih prigoda. Ne odgovara Isus smjesta s ‘jao’, nego u svome odgovoru najprije smjera na Stvoritelja koji je stvorio i nutrinu i vanjštinu, a farizej bi morao pripaziti na svoje srce. Što je s njime i u njemu. To je tako bjelodano jasno, gotovo evidentno. Čovjek je cjelina, nutrina i vanjština, i ne vidjeti to, ne znati to, znači biti slijepac, luđak. Nemoguće je dijeliti vanjske čine od nutarnje nakane.

 

 

 Ta neuviđavnost pruža mogućnost za oštru raspru s farizejima. Isus se ponaša gotovo agresivno, njegove su riječi za obične uši čak nepodnošljive, mjerimo li ih današnjim uhodanim bontonom. Kako se samo usuđuje ovakvo nešto izreći, a ima ulogu gosta? Isusova je pak uloga izazvati, ljude pozvati na odluku, pozvati na svjetlo ili protiv svjetla. Isus iznosi, on razotkriva tamu koja vlada u ljudima. Isus je izazov u osobi.

Isus s jedne strane uopće ne ulazi u farizejev prigovor, nego jasno veli kako žive u protuslovlju sa samima sobom. Brižljivost i skrupuloznost u obdržavanju vanjske čistoće u krajnjem je raskoraku s onim što je unutra. Na drugom će ih mjestu Isus nazvati ‘srebroljupcima’ (Lk 16,14), ili pak onima koji ‘proždiru udovičke kuće’ (Lk 20,47). Naziva ih doslovce nerazumnima, ludama, što je krajnja uvreda. Pobrinite se za čistoću duše i srca, za smilovanje i milosrđe, pobrinite se za siromahe, ispraznite svoje pune pehare i zdjele, dajte njima nešto u zdjelama i čašama, pa će prestati svi prijepori oko čistoće. Pavao će reći kako je čistima sve čisto, a nečistima sve nečisto (usp. Tit 1,15; Rim 14,14).

Isus želi poručiti: Ako ste se obogatili na račun udovica i siromaha, na račun onih obespravljenih i potlačenih, onda će biti pravi znak vaše čistoće i nakane, ako to što imate podijelite siromasima. To je jedini put ‘čišćenja’ i oslobađanja od prljave savjesti. Sadržaj posuda - tj. svoga srca - dati kao milostinju potrebitima i nevoljnima. Treba biti slobodan spram zemaljskih dobara i bogatstva, i ako je čovjek spreman dati siromasima, onda je njegov odnos prema Bogu uredan. To je onda put i istinski znak pravoga obraćenja koje Isus traži od farizeja, ali i svih. Farizeji bi morali imati sućuti za ljude, imati barem mali dašak čovječnosti pri sebi. Trebaju skinuti sa sebe svu ‘šminku’ koju po cijeli dan nose na sebi kao današnji gornji društveni sloj koji se ‘slasti i masti’ na račun onih siromašnih i obespravljenih.

     Isus se pokazuje krajnje slobodnim čovjekom. Slobodan u svakom pogledu, slobodan spram budućnosti i sutrašnjosti, slobodan od brige za kruh i jelo, slobodan od straha i obzira.    

Sloboda je to koja se ne da ničim sasjeći ili umanjiti. Sloboda s kojom on do kraja živi za Boga i čovjeka, u kojoj neustrašivo ide svojim putem koji će ga i zbog ovih riječi dovesti do križa. Bijaše to sloboda koja je izbacila iz ležaja ili uhodane kolotečine stari svijet, stari poredak, uzdrmala svime. I proizvela u svijetu neviđeni prevrat. Sloboda koja je s jedne strane ljude tako snažno privukla, neobičnom silom, a istodobno je ta sloboda ljude prestrašila jer se čovjek odjednom našao pred ponorom svjetla, slobodom ljubavi. Sloboda koju su na kraju učenici prihvatili - nakon snažnih iskustava s Uskrslim - i oslobodila ih za novi život.