BIBLIJSKA PORUKA DANA

 

Bl. Dj. Marija od Anđela

Utorak, 2. kolovoza 2011.

 

Lk 1,26-33

26U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret 27k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija. 28Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" 29Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. 30No anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. 31Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. 32On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, 33i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja."

 

 

Tumačenje:

Fra Tomislav Pervan

 

2. KOLOVOZA: GOSPA OD ANĐELA - PORCIJUNKULA

MARIJA - MAJKA MILOSTI

Serafski naš otac Franjo uz Isusa Krista, našega Gospodina, Otkupitelja i Spasitelja, na poseban način je ljubio Blaženu Djevicu Mariju, Majku Božju i majku našu.

Zato je osobito častio crkvicu koja se zove Sveta Marija Anđeoska (Gospa od Anđela) ili Porcijunkula.

U toj crkvici koju je dobio na dar od otaca benediktinaca sveti je Franjo sretno postavio temelje Reda Manje Braće, u njoj je osnovao Red sestara klarisa sa svetom Klarom; a tu je također i sretno završio svoj zemaljski život.

U toj je istoj crkvici, kako se propovijeda, blaženi naš Otac Franjo u jednom nadnaravnom viđenju od Isusa i Marije dobio onaj glasoviti oprost od grijeha svima onima koji s vjerom budu ulazili u crkvu Gospe od Anđela, a koji su pape potvrdile i proširile poslije na sve franjevačke crkve, a poslije Drugog Vatikanskog Sabora na sve župne crkve širom svijeta.

Zbog tolikih i takvih dobročinstva primljenih u toj crkvici dopušteno je da se slavi liturgijsko slavlje u spomen toga događaja, jer je danas obljetnica posvećenja te crkvice.

Sveti Franjo je ljubio to mjesto više od svakoga drugoga i naredio je svojoj braći fratrima da tu crkvicu Gospe od Anđela časte posebnim poštovanjem. Htjede da se to mjesto uvijek čuva u poniznosti i najvećem siromaštvu, kao ogledalo Reda koji je Franjo osnovao.

Braća koja su tu boravila, bila se neprekidno, danju i noću, zauzeta u molitvi i pohvalama Bogu i Majci Božjoj Mariji i provodila su krjeposni, svetački život.

Sveti Franjo je bio svjestan da je kraljevstvo Božje na svakom dijelu zemlje i vjerovao da vjernici mogu primiti Božje darove na svakome mjestu. On je, međutim, iskustveno doživio da je mjesto u crkvici Svete Marije u Porcijunkuli obilnije obdareno i počašćeno nebeskim milostima i da ga pohađaju nebeski duhovi.

 

 

Zato je često govorio braći: »Pazite, sinovi da ne biste ovo mjesto nikada napustili. Budete li istjerani na jedna vrata, povratite se na druga, jer ovo je mjesto uistinu sveto i prebivalište Božje. Dok nas je ovdje bilo malo, Svevišnji nas je umnožio; ovdje je prosvijetlio srca svojih siromaha svjetlom svoje mudrosti; ovdje je vatrom svoje ljubavi raspalio naše volje. Tko bude ovdje molio pobožnim srcem - primit će što god bude tražio, a tko ga (Boga) ovdje uvrijedi - bit će (strože) kažnjen.

Zato, sinovi, ovo mjesto Božjeg prebivališta smatrajte vrijednim svake časti i ovdje - svim svojim srcem te zanosnim klicanjem i pohvalama - slavite Boga!«

Tako je sveti Franjo na iskustven način doživio u crkvici Gospe od Anđela ono što Drugi Vatikanski Koncil svečano naučava da je Marija naša Majka »u redu milosti« i naša zagovornica i Posrednica pred Božjim prijestoljem.

»I to Marijino materinstvo u ekonomiji milosti neprekidno traje, od časa pristanka, koji je vjerno dala kod Navještenja i koji je nepokolebljivo održala pod križem, sve do trajnog proslavljenja svih odabranih. Jer nakon uznesenja na nebo nije napustila tu spasonosnu ulogu, nego nam mnogostrukim svojim zagovorom i dalje pribavlja milost vječnog spasenja. Materinskom ljubavlju brine se za braću svoga Sina koji još putuju i nalaze se u pogiblima i tjeskobama, dok ne budu dovedeni u sretnu domovinu. Zato se Blažena Djevica u Crkvi zaziva imenima Odvjetnica, Pomoćnica, Pomagačica, Posrednica. Ipak se to tako shvaća da ništa ne oduzima niti dodaje dostojanstvu i moći Krista, jedinoga Posrednika. (...) tu podređenu ulogu Marije Crkva bez kolebanja priznaje, neprestano je doživljuje i preporučuje srcu vjernika, da se poduprti tom materinskom pomoći jače sjedine s Posrednikom i Spasiteljem.« (LG 61-62)

Neka i nama danas Marija, Majka i Posrednica svih milosti kod svoga božanskoga Sina, pomogne da se i mi što tješnje i bolje sjedinimo u vjeri, nadi i ljubavi sa svojim Otkupiteljem i Spasiteljem Isusom Kristom i da svojim autentičnim i pravim, istinitim kršćanskim životom budemo i mi posrednici milosti spasenja drugim ljudima kao što je to Marija, Majka Božja i naša Majka.

I što više sinovski iskreno budemo ljubili Mariju, našu Majku, to ćemo više štovati i ljubiti Boga i naše bližnje.

To su dobro shvatili naši preci koji su evo četrnaest stoljeća u krilu Katoličke Crkve i koji su odmah na početku svojega obraćenja na kršćanstvo izabrali Mariju za svoju glavnu zaštitnicu i Odvjetnicu pred prijestoljem Božjim (Fidelissima Advocata Croatiae - Najvjernija Odvjetnica Hrvatske) i prozvali je Kraljicom Hrvata.

Upravo se ta naša Kraljica Hrvata udostojala god. 1981. u Međugorju objaviti cijelome svijetu kao Kraljica Mira.

Molimo se stoga i danas najvjernijoj Odvjetnici Hrvatske, Kraljici Hrvata i Kraljici Mira te Kraljici anđela, da isprosi kod svoga božanskoga Sina Isusa Krista istinski i pravedan Mir našemu hrvatskom narodu i svim narodima na ovim našim prostorima kao i cijelom svijetu da svi možemo živjeti u slobodi djece Božje.

Mir je Božji dar i on nam može doći samo od Boga zagovorom i posredništvom Kraljice Mira.

Kraljice Mira - moli za nas!