Zaključci s godišnjih međunarodnih susreta za svećenike

1. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

Međugorje, ljeto 1996.

Ljeti 1996., kao odgovor na želju mnogih svećenika da se u svetištu Kraljice Mira upriliče susreti za svećenike, fra Slavko Barbarić je okupio nekolicinu svećenika-hodočasnika i s njima održao Prvi međunarodni susret za svećenike. Poveo je ovu inicijativu sa željom da im pomogne bolje upoznati međugorsku duhovnost. Svi svećenici su sudjelovali u večernjem programu u crkvi sv. Jakova.

2. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

"Svećenici u Marijinoj školi"
Međugorje, 1. do 5. srpnja 1997.

Oko 120 svećenika iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Rumunjske, Poljske, Amerike, Španjolske i Hrvatske susreli su se početkom srpnja u svetištu Kraljice mira u Međugorju na četverodnevnom seminaru.

Tijekom seminara svećenici su slušali predavanja, razmišljali, molili, zajednički slavili Euharistiju i pohodili međugorska brda. Seminar na temu "Svećenici u Marijinoj školi" organizirali su i vodili fra Slavko Barbarić i don Cosimo Cavaluzzo, iz Italije.

3. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

"Svećenici u Marijinoj školi"
Međugorje, od 30. lipnja do 6. srpnja 1998.

Od 30. lipnja do 6. srpnja 1998 u svetištu Kraljice mira u Međugorju održan je treći međunarodni seminar za svećenike.

Oko 160 svećenika iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Rumunjske, Poljske, Amerike, Španjolske i Hrvatske sudjelovalo je u radu toga seminara na temu: "Svećenici u Marijinoj školi". Najbrojnija je bila skupina od oko 50 svećenika iz Poljske.

Tijekom sedam dana svećenici su slušali predavanja, razmišljali, molili, zajednički slavili Euharistiju i pohodili Brdo ukazanja i Križevac. Seminar je u ime svetišta Kraljice mira organizirao fra Slavko Barbarić, a kao predavači nastupili su don Cosimo Cavaluzzo iz Italije, o. Jörg Müler iz Njemačke i fra Jozo Zovko.

IZJAVA

Nas 150 svećenika iz 15 zemalja sudjelovali smo u Trećem međunarodnom susretu "Svećenici u Marijinoj školi", koji se održao od 30. lipnja do 6. srpnja 1998. u Međugorju. Na završetku našega susreta želimo radosno saopćiti svima što smo ovih dana doživjeli. Molitvom, slavljenjem euharistijskog slavlja, izlascima na Podbrdo i Križevac te predavanjima, koja su upriličena za ovaj susret, okupljeni oko Marije, Majke našega svećeništva, Kraljice mira, obnovili smo svoje svećeničko zvanje i svijest svojega poslanja u kontekstu priprave za treće tisućljeće.

Duboko zahvalni Bogu po Kraljici mira za sve što smo doživjeli, izjavljujemo:

  • Ostajemo poslušni sv. Ocu i cijeloj Crkvi glede stava prema događajima u Međugorju i čekamo konačni stav Crkve.
  • U Međugorju smo produbili smisao i bolje shvatili značenje nazočnosti Marije, Majke, Učiteljice i Hodočasnice, koja u ovo vrijeme hodočasti sa hodočasničkom Crkvom, kako Papa o Njoj govori u svojim dokumentima.
  • Primili smo prave poticaje za osobnu molitvu, post i slavljenje sv. mise, a posebno poticaje za sakramenat pomirenja i otkrili svoju svećeničku zadaću i moć u borbi protiv zla.
  • Vraćamo se u svoje župne zajednice s velikom željom da svojim vjernicima prenesemo iskustva stečena u Međugorju i da s njima vjernije krenemo putem nove evangelizacije za ulazak u novo tisućljeće, kako nas poziva i potiče sv. Otac.
  • Sve Vas bratski pozdravljamo i obećajemo da ćemo svojim molitvama i odanim radom pokazati da smo vjerni sinovi sv. Crkve i vjerni suradnici u izgradnji Kristova Kraljevstva u duhu Marije Kraljice mira.

Međugorje, 6. srpnja 1998.

4. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

"Svećenik u službi života"
Međugorje, od 30. lipnja do 6. srpnja 1999.

Od 30. lipnja do 6. srpnja 1999. u svetištu Kraljice Mira u Međugorju održan je četvrti međunarodni seminar za svećenike.

170 svećenika iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Slovačke, Poljske, Amerike, Rumunjske, Španjolske i Hrvatske sudjelovalo je u radu toga seminara na temu: "Svećenik u službi života". Najbrojnije su bile skupine od 30 francuskih, te 60 poljskih svećenika. Pod-teme o kojima su svećenici razmišljali i razgovarali bile su: "Svećenik u službi nerođenog života", "Svećenik u službi ranjenog života", "Ozdravljenje svećeničkog života", "Molitva - život s Bogom Ocem", "Marija - službenica života" i "Propovijedajte radosnu vijest o životu".

Tijekom sedam dana svećenici su slušali predavanja, razmišljali, molili, zajednički slavili Euharistiju, te pohodili Brdo ukazanja i Križevac. Seminar je u ime svetišta Kraljice mira organizirao i vodio fra Slavko Barbarić, a kao predavači nastupili su don Cosimo Cavaluzzo iz Italije, Msgr. Philip Reilly iz SAD-a, koji se već preko 30 godina zalaže u borbi za nerođeni život, Dr. Fernand Sanchez, liječnik i đakon iz Francuske, s. Elvira Petrozzi iz Italije i fra Jozo Zovko.

Na kraju seminara dali su zajedničku izjavu koju donosimo u cijelosti.

IZJAVA

"Mi katolički svećenici iz deset država, uz sudjelovanje jednog anglikanskog pastora iz Engleske i jednog pravoslavnog svećenika iz Rumunjske, proveli smo 6 dana na duhovnim vježbama u Međugorju.

Voditelji fra Slavko Barbarić, don Cosimo Cavalluzzo, Msgr. Philip Reilly, dr. Fernand Sanchez, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi uvjerljivo su nas poticali na oživljavanje povjerenja u Božju očinsku ljubav prema nama. Njihova svjedočanstva probudila su i u nama uvjerenje i želju da svojim svećeništvom svjedočimo Božju ljubav jedni drugima i svim ljudima, crpeći snagu u žarkom euharistijskom i molitvenom zajedništvu s Isusom i njegovom majkom Marijom. Voditelji su nas potakli da tražimo liječenje vlastitih unutarnjih rana, pa da se s ljubavlju hrabro zalažemo za zaštitu ljudskog života od prirodnog začeća do prirodne smrti, i za liječenje ranjenog života u ljudskim srcima.

Euharistijsko slavlje, krunica, klanjanje Svetootajstvu i Križu, uspon na Križevac s ispovijedi i uspon na Brdo ukazanja obogatili su naš duhovni život u Gospinom svetištu u Međugorju od 30. lipnja do 6. srpnja 1999. Prezadovoljni onim što smo doživjeli i naučili u "Marijinoj školi", s Božjim blagoslovom odlazimo u svoj svagdanji život duboko zahvalni Bogu Ocu, izvoru života, što nam je dao milost da se okupimo u ovom milosnom mjestu i da u školi Marije, majke života, učimo služiti, čuvati, poštivati i ljubiti svaki život kao najveći dar od Boga Oca.

Međugorje, 6. srpnja 1999.
Potpis: 170 svećenika sudionika duhovnih vježbi

5. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

"Svećenik - čovjek Presvetoga Trojstva i poslužitelj tijela Gospodnjega"
Međugorje, od 30. lipnja do 6. srpnja 2000.

Od 30. lipnja do 6. srpnja 2000. u svetištu Kraljice Mira u Međugorju održan je 5. međunarodni seminar za svećenike.

272 svećenika iz Engleske, Njemačke, Francuske, Italije, Slovačke, Poljske, Amerike, Rumunjske, Argentine, Rusije, Češke, Meksika, Madeire, Portugala, Brazila, Slovenije, Irske, Australije, Južne Afrike, Koreje, Ugande, Haitija, Kanade, Nizozemske, Belgije, Austrije, Litve, Mađarske, Ukrajine, Španjolske, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske sudjelovalo je u radu seminara na temu: "Svećenik - čovjek Presvetoga Trojstva i poslužitelj tijela Gospodnjega". Najbrojnija je bila skupina od 60 poljskih svećenika. Podteme o kojima su svećenici razmišljali i razgovarali bile su: "Isus, veliki svećenik prinosi sebe kao žrtvu na križu", "Svećenik - poslužitelj tijela Gospodnjega", "Svećenik - propovjednik milosrđa i ljubavi Božje, djelitelj sakramenata i osloboditelj od zlih sila”, “Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti”.

Tijekom šest dana svećenici su slušali predavanja, razmišljali, molili, zajednički slavili Euharistiju, te pohodili Brdo ukazanja i Križevac. Seminar je u ime svetišta Kraljice mira organizirao i vodio fra Slavko Barbarić, a predavači su bili: o. Daniel Ange, o. James Manjackal, o. Rufus Pereira, o. Martin Ramoser, don Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi i fra Jozo Zovko.

Na kraju seminara dali su zajedničku izjavu koju donosimo u cijelosti.

IZJAVA

Mi, 272 rimokatolička svećenika i bogoslova, redovnika i biskupijskih, iz 30 različitih zemalja, koji živimo najrazličitije službe, uz nekoliko predstavnika grkokatoličke, pravoslavne i anglikanske Crkve, okupljeni smo na Pete duhovne vježbe za svećenike na temu: “Svećenik – čovjek Presvetog Trojstva i poslužitelj Tijela Gospodnjeg”. Slušali smo nekoliko predavača: o. Daniel Ange, o. Rufus Pereira, o. Martin Ramoser, o. James Manjackal, o. Cosimo Cavaluzzo, s. Elvira Petrozzi, fra Jozo Zovko i fra Slavko Barbarić.

Ove godine Velikog jubileja želimo se radovati što smo djeca Božja, što nas je Gospodin izabrao i posvetio u svom svećeništvu. Sretni smo zbog svih darova koje je Gospodin dao svijetu preko Crkve, povjeravajući nam svog Sina Isusa eto već od prije 2000 godina.

Zahvaljujemo mu što nas je učinio službenicima svojeg Tijela i svoje Krvi, svjedocima svojeg milosrđa, ljudima koji daju život svijetu dajući mu Boga, Boga prisutnog koji se predaje u sakramentima.

Grješnici, nedostojni otajstava koja su nam povjerena, molimo za oproštenje sve one iz naroda koje smo povrijedili, razočarali ili ražalostili, moleći ih da s nama i za nas zazivaju milosrđe Božje.

Ako smo i zatamnili lice Isusovo u njegovoj Crkvi, odsada želimo sve učiniti da ga učinimo blistavijim, radeći na vlastitom posvećivanju.

Došli smo dakle da se pustimo potpuno obnoviti u Duhu Svetomu, posadašnjujući izljev Duha Svetoga kojeg smo primili prilikom svećeničkog ređenja. Došli smo primiti od Očevog srca, po rukama Marije, Kraljice Mira, novi elan ljubavi za Isusa, novi žar, novi apostolski zamah.

Želimo postati zaljubljeni klanjatelji Isusa u Euharistiji, dakle hrabri apostoli Ljubavi koja daje Život, spremni dati i vlastiti život da bismo zaštitili život i spasili ljubav.

Zahvaljujemo Bogu za otajstvo naše Crkve. Želimo je ljubiti kao što je Isus ljubi i, spremni proliti svoju krv za nju, raditi svim snagama na njezinom Jedinstvu, na zajedništvu sestrinskih Crkava, u punini ljubavi i istine, da bi svi mogli poznavati radost vjere.

Potvrđujemo privrženost našeg srca i duha Svetom Ocu, služitelju zajedništva, jamcu Istine i prvaku života.

Potvrđujemo našu ljubav prema božanskoj Istini objavljenoj u Riječi Božjoj koja nas svakodnevno hrani, i našu vjernost velikoj Predaji koja živi u istočnoj i zapadnoj Crkvi.

Želimo biti u službi najsiromašnijih, najkrhkijih, osoba koje je život najviše ranio, da bi zasjala božanska ljubav i da bi ljudi dotakli Božje srce.

Želimo se istrošiti bez zadrške da bismo ponudili istinu koja oslobađa onima najsiromašnijima, kojima nedostaje nada i život: onima koji još ne znaju da ih Bog ljubi. Želimo zračiti Evanđelje i učiniti sve što je moguće da bismo dali božanski život mladima koji su tako izgubljeni.

Zahvaljujemo Bogu za hrabrost mučenika ovoga stoljeća koje je ratovima i totalitarističkim režimima prouzrokovalo više mrtvih nego li sva prethodna stoljeća, posebice među našom braćom svećenicima. Ne želimo da naša nevjernost učini njihovu krv neplodnom, nego, naprotiv, nositi plodove bivajući ponosni i dostojni te naše starije braće. Nismo li Sinovi njihovih suza, njihovih molitava, njihove ljubavi? Sigurni smo u jedno: njihovoj krvi prolivenoj iz ljubavi zahvaljujemo veliki izljev Duha koji obnavlja cijelu Crkvu.

I na kraju, blagoslivljamo Gospodina koji povjerava naše svećeništvo i naše službe Svetoj Majci Božjoj, Majci svećenika Kristovih, Majci Crkve, Kraljici neba i zemlje, Kraljici Mira i Pomirenja.

Došli smo ovamo zahvaliti joj za nebrojene plodove ovoga hodočasničkog mjesta koje smo ustanovili kod vjernika u svim našim zemljama. Zahvaljujemo joj za sve znakove njezine Majčinske Prisutnosti u ovo odlučujuće vrijeme prelaska iz jednog tisućljeća u drugo. Ona nas neprestano podsjeća na Evanđelje, ona vodi izgubljenu djecu prema Ocu, ona nam ukazuje na našu budućnost: povratak u slavi našeg Spasitelja koji će preobraziti naša bijedna tijela u svoje Slavno Tijelo.

U očekivanju našeg konačnog Uskrsa, neka nas Marija sačuva vjerne do kraja i od nas učini svece na radost cijele zemaljske i nebeske Crkve. Amen.

Međugorje, 30. lipnja - 6. srpnja 2000.
Svećenici sudionici Petih duhovnih vježbi za svećenike

6. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

«Svećenik – poslužitelj božanskoga milosrđa»
Međugorje, od 2. do 7. srpnja 2001.

U svetištu Kraljice Mira u Međugorju od 2. do 7. srpnja održan je šesti međunarodni susret za svećenike. Na susretu su bila nazočna 243 svećenika iz 36 zemalja svijeta (Ujedinjeni Arapski Emirati, Crna Gora, Nigerija, Rusija, Ukrajina, Litva, Vijetnam, Mađarska Indija, Uganda, Južnoafrička Republika, Češka, Slovačka, Slovenija, Kanada, Rumunjska, El Salvador, Meksiko, Argentina, Portugal, Švicarska, Poljska, Irska, Italija, Njemačka, Francuska, Australija, SAD, Engleska, Belgija, Austrija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina). Susret je održan na temu: «Svećenik – poslužitelj božanskoga milosrđa».

Predavači na ovom susretu su bili Msgr. Robert Rivas o.p., biskup Kingstown-a (St. Vincent and Grenadines, Karibi), o. France Spelič, o. Bennet Tierney, o. Jacques Philippe, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi.

Podteme o kojima su svećenici razmišljali i razgovarali bile su: «Živjeti život kakav Bog želi od svećenika», «Molitva - put do Božjeg milosrđa», «Prioriteti u svećeničkom životu», «Svećenik, otajstvo Božjeg milosrđa».

Svećenici su kroz šest dana slušali predavanja, razgovarali, molili i slavili Euharistiju u zajedništvu s Božjim narodom. Predzadnjeg dana pohodili su brdo Križevac moleći Put križa, a zadnji dan su pohodili i molili kod groba pok. fra Slavka Barbarića koji je i utemeljio ove svećeničke susrete 1996. godine. Seminar je vodio fra Ljubo Kurtović.

IZJAVA

“Mi, svećenici iz raznih zemalja svijeta okupljeni smo na Šeste duhovne vježbe za svećenike na temu: «Svećenik poslužitelj božanskoga milosrđa», slušali smo nekoliko predavača: Msgr biskup Robert Rivas, o. France Spelič, o. Bennet Tierney, o. Jacques Philippe, fra Jozo Zovko i s. Elvira Petrozzi.

Želimo izraziti svoju zahvalnost Gospodinu što nas je pozvao u svoje svećeništvo. Krist nam je povjerio svoje svemoćno i bezgranično milosrđe i ljubav da ih dijelimo svojoj braći i sestrama. Ohrabreni smo i osnaženi majčinskim zagovorom Kraljice Mira na ovom milosnom vrelu koja nas poziva svome srcu kako bi nas vodila svome sinu Isusu hraneći se na izvoru života, sakramentu svete Euharistije.

Zahvaljujemo Gospodinu Isusu što ima u nas beskrajno povjerenje unatoč svim našim slabostima, zatajenjima i ograničenjima. Molimo Gospodina da nam daruje iskustvo oproštenja naših grijeha kako bismo postajali oni koji oprost daruju drugome. Obećajemo svoju vjernost Gospodinu u navješćivanju njegove radosne vijesti koja nam je predana i povjerena kako bi donijela plod u srcima onih koji je slušaju.

Želimo i odlučujemo rasti u svetosti i putem molitve sve više upoznavati Gospodina koji se daruje nama kako bismo se i mi bez pridržaja mogli darivati iz dana u dan drugima.

Ovdje nas Marija okuplja iz svih krajeva svijeta, različitih boja i rasa, različitih jezika i narodnosti kako bi nas učinila svojom djecom vodeći nas Isusu Kristu. Ovdje se čuje njezin glas koji nam kaže: «Što god vam rekne učinite» (Iv 2, 5). Ovdje smo doživjeli ljepotu pripadnosti Gospodinu i njegovoj Crkvi. Iskusili smo «kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti» (Ps 133, 1).

Obnovili smo svoju ljubav i svoj Da Gospodinu u Njegovoj Crkvi. Želimo svojim osobnim posvećivanjem otkrivati milosrdno lice Kristovo kako bi njegovo neizmjerno blago milosrđa moglo biti vidljivo preko našega života.

Izražavamo svoju spremnost svjedočiti Gospodina svima koji lutaju i traže mir, ljubav i sreću daleko od Gospodina.

Stavljamo cijelu Crkvu, cijeli svijet i same sebe pod zaštitu i moćni zagovor Bezgrješne Djevice Marije, Kraljice Mira da nas štiti i vodi kao svoju predragu djecu.

Međugorje, 2. do 7. srpnja 2001.
243 svećenika sudionika Šestih duhovnih vježbi za svećenike”

Uputili su i pismo Sv. Ocu Ivanu Pavlu II.:

“Dragi Sveti Oče,

Šesti međunarodni susret svećenika u Međugorju na kojemu se okupilo 243 svećenika, šalje Vam pozdrave i sinovsku ljubav.

Tema ovogodišnjeg susreta bila je: “Svećenik poslužitelj božanskoga milosrđa”. Poslušali smo Gospin poziv činiti djela milosrđa iz ljubavi. Vraćajući se u naše zemlje i zajednice u kojima služimo narodu, vraćamo se kao misionari milosrđa.

U Međugorju smo molili za Vas, na poseban način moleći Blaženu Djevicu Mariju da se brine za Vas u Vašoj pastoralnoj službi cijele Crkve.

Izražavamo Vam našu odanost i raspoloživost služenju Crkvi. Neka Vam danas, Marija - Kraljica Mira i Majka milosrđa podari svoj osmijeh. Bog Vas blagoslovio.

Iskreno vaši u Kristu,

Msgr. Robert Rivas o.p., Kingstown, St. Vincent and Grenadines, Karibi

o. Jacques Philippe, zajednica Beatitudes
o. Bennet Tierney, Kristovi legionari
o. France Spelič
Za župu Međugorje:
fra Ivan Sesar, župnik
U nastavku su potpisani svi svećenici sudionici duhovnih vježbi

7. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

«Svećenik u službi iscjeljenja i oslobađanja»
Međugorje, od 1. do 6.7. 2002.

Sedmi međunarodni susret svećenika u Marijinoj školi na temu: «Svećenik u službi iscjeljenja i oslobađanja» okupio je 483 svećenika i bogoslova iz 36 zemalja sa svih kontinenata.

8. MEĐUNARODNI SUSRET SVEĆENIKA

«Službenik Euharistije»
Međugorje, od 30.6. do 5.7.2003.

Osmi međunarodni susret svećenika u Marijinoj školi održao se u Međugorju od 30.6. do 5.7.2003. Okupilo se 340 svećenika iz 32 zemlje i 16 jezičnih područja.