„Dijalog u obitelji“ - Osmi međunarodni seminar za bračne parove

datum: 12.11.2007.

U Međugorju je od 31. listopada do 3. studenoga održan Osmi međunarodni seminar za bračne parove o temi „Dijalog u obitelji“. U radu Seminara sudjelovalo je 260 osoba (130 bračnih parova) iz Italije, Slovačke, Latvije, Ukrajine, Francuske, Nizozemske, Slovenije i Hrvatske.

Predavačica je bila dr. Jozefina Škarica, liječnica, majka četvero djece i voditeljica Savjetovališta za mlade, brak i obitelj u Šibeniku. Seminar je simultano prevođen na više svjetskih jezika. Kao i svaki prethodni oduševio je sudionike.

Dr. Jozefina Škarica, nakon izobrazbe za obiteljskog savjetodavca, posljednjih deset godina vodi tečajeve priprave za brak, te održava brojna predavanja i seminare u Hrvatskoj i inozemstvu o braku, obitelji i odgoju.

I u Međugorju je govorila razumljivim jezikom, znalački i vrlo konkretno o onomu kroz što prolaze sve obitelji - o psihološkim različitostima bračnih drugova, osnovnim potrebama, osjećajima i ponašanju supružnika, važnosti izražavanja osjećaja, komunikaciji i razgovoru, potrebi i načinima hranjenja bračne ljubavi, seksualnosti u braku, odgoju djece, pubertetu kao izazovu roditeljima, zdravim obiteljskim odnosima i Isusu kao liječniku u braku i obitelji.

Tema „Dijalog u obitelji“ u skladu je s riječima „Draga djeco! Molim vas da počnete mijenjati svoj život u obitelji. Neka obitelj bude skladni cvijet koji ja želim dati Isusu“. (Iz Gospine poruke od 1. svibnja 1986.)

Sudionici Seminara su uz prijepodnevna i popodnevna predavanja sudjelovali i u večernjem molitvenom programu u crkvi, (krunica, sveta misa, klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i čašćenje Kristova križa). Jednog jutra su se u 6.30 ujutro u molitvi Križnoga puta uspeli na Križevac, drugoga jutra u 7h molili su krunicu na Brdu ukazanja. Duhovno obnovljeni i preporođeni otvorili su se milosti Božjoj u dobroj ispovijedi kakve sastavni dio iskustva Međugorja. Susret je završen svetom misom. (Razgovor s dr. Jozefinom Škarica – u pripremi)