datum: 08.06.2015.

Tijekom leta zrakoplovom iz Sarajeva u Rim po završetku svoga apostolskog pohoda glavnom gradu BiH, papa Franjo se susreo s novinarima u zrakoplovu na prigodnoj tiskovnoj konferenciji koju je vodio pročelnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi.Prvo novinarsko pitanje odnosilo se na sud Crkve o fenomenu Međugorja.

Silvije Tomašević:

Dobra večer, Svetosti. Ovdje su naravno došli mnogi Hrvati na hodočašće, koji pitaju hoće li Vaša Svetost doći u Hrvatsku...Ali kako smo u Bosni i Hercegovini postoji i veliko zanimanje za prosudbu o međugorskom fenomenu...

Papa Franjo:

Za problem Međugorja papa Benedikt XVI., u svoje vrijeme, osnovao je povjerenstvo kojim je predsjedao kardinal Camillo Ruini; bili su tu i drugi kardinali, teolozi i stručnjaci. Napravili su istraživanje i kardinal Ruini došao je kod mene i predao mi studiju, nakon toliko godina - ne znam, 3-4 godine, više-manje. Obavili su velik posao, velik posao. Kardinal Müller [pročelnik Zbora za nauk vjere] rekao mi je da će sazvati “feria quarta” [sastanak za to određen] u ovo vrijeme; vjerujem da je održan posljednje srijede u mjesecu. Ali nisam siguran...[Opaska o. Lombardija: zapravo nije bilo još sastanka na ovu temu]. Blizu smo donošenju odluke. Potom će se priopćiti. Za sada se daju samo neke okvirne smjernice biskupima, ali na smjernicama koje će se donijeti. Hvala!

Izvor:

ttps://press.vatican.va/content/salastampa/it/bollettino/pubblico/

2015/06/07/0443/00961.html