13. međunarodni susret voditelja centara mira i međugorskih molitvenih, hodočasničkih i karitativnih skupina

datum: 25.02.2006.

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održat će se u Međugorju od 5. do 9. ožujka 2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8)

Mnogi prijatelji Međugorja žele biti što podrobnije upoznati sa svim događanjima vezanim uz međugorski fenomen. Ovi redoviti godišnji susreti imaju upravo tu nakanu. Tijekom seminara organizirana su predavanja u tu svrhu, ali je osigurano i vrijeme za susrete po jezičnim skupinama, kao i za osobne susrete.

Kroz ove susrete, Informativni Centar «Mir» Međugorje želi biti «poslužitelj jedinstva». Uloga ovih susreta je usmjeravati, poučavati, savjetovati, ali i ukazivati na eventualne pogreške ili devijacije u pristupu međugorskim događanjima. U tu svrhu, Informativni centar uvijek je tražio pomoć, savjet i poticaje kompetentnih stručnjaka.

Ovi seminari nikada nisu bili shvaćeni kao obveza nego ponuđeni organizatorima hodočašća, voditeljima međugorskih centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina kao pomoć u apostolatu. Na Seminare su dolazili prijatelji Međugorja iz cijelog svijeta i svih profila: od takozvanih «velikih» organizatora, predstavnika «velikih» centara mira i «velikih» dobročinitelja, pa do anonimnih «malih» hodočasnika kojima je to bila dragocjena godišnja duhovna hrana.

Prvi međunarodni susret organizatora hodočašća, voditelja međugorskih Centara Mira i molitvenih skupina organizirao je Informativni Centar «Mir» Međugorje prigodom 13. obljetnice Gospinih ukazanja, 22. i 23. lipnja 1994., u Međugorju. Sudjelovali su predstavnici iz Europe, SAD-a, Latinske Amerike, Australije i Novog Zelanda. Taj prvi susret pokazao je potrebu upriličenja sličnih, još bolje pripremljenih i sadržajnijih susreta u budućnosti.

Tako su nastali «Molitveno-obrazovni seminari» za organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara mira i molitvenih skupina, koji su se – zbog nedostatka prikladnog prostora u samom Međugorju - nekoliko godina za redom odvijali na Jadranskoj obali: u Baškoj Vodi (1995.), Tučepima (1996.) i Neumu (1997., 1998., 1999., 2000.). Na svaki susret, Informativni centar je pozivao predavače – stručnjake s raznih područja teologije (fundamentalne, pastoralne, mističke), duhovnosti, filozofije, biblijskih znanosti, sociologije, povijesti, medija, itd., da bi iz raznih uglova osvijetlili u međuvremenu svjetski poznati fenomen Međugorja. Za organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara mira i molitvenih skupina to su bile prigode da osobno prodube razumijevanje međugorskih događanja, da ta saznanja podijele međusobno, ali i s ljudima kojima su se stavili na raspolaganje iz ljubavi prema Bogu, Crkvi i Gospi. Sva predavanja i zaključke s tih Seminara možete naći na web-stranicama Svetišta (www.medjugorje.hr) pod naslovima: PREDAVANJA s godišnjih međunarodnih susreta za vodiče i voditelje centara mira, molitvenih, hodočasničkih i dobrotvornih skupina, ZAKLJUČCI s godišnjih međunarodnih susreta za vodiče i voditelje centara mira, molitvenih, hodočasničkih i dobrotvornih skupina, i Teološka razmišljanja. Knjigu «Molitveno-obrazovni seminari» s predavanjima možete naći u Suvenirnici Župnog ureda.