16. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

datum: 21.11.2016.

U četvrtak 24. studenoga 2016. međugorski će župljani i hodočasnici molitvom Križnog puta na Križevcu u 14 sati, te večernjom svetom misom u 18 sati u župnoj crkvi obilježiti šesnaestu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića. Fra Slavko je preminuo na Križevcu u petak, 24. studenoga 2000. godine u 15.30 sati, tj. neposredno nakon završene tjedne pobožnosti Križnoga puta.

Fra Slavko Barbarić je rođen 11. ožujka 1946. U 19. godini stupio je u franjevački red, a za svećenika je zaređen 1971. godine. Doktorirao je iz područja religiozne pedagogije, te postigao titulu psihoterapeuta. Fra Slavko je s hodočasnicima u Međugorju neumorno radio već od svoga povratka sa studija 1982. godine. Njegove su knjige prevedene na više od dvadeset jezika i tiskane diljem svijeta. S osobitim je zanosom govorio hodočasnicima, vodio euharistijska klanjanja, molitve pred križem, molitvu krunice na Podbrdu i pobožnost Križnog  puta na Križevcu.

Organizirao je i vodio i godišnje međunarodne susrete za svećenike i mlade, pokrenuo seminar za bračne parove, te u kući “Domus pacis” vodio seminare posta i molitve. Za djecu ratne stradalnike utemeljio je i vodio ustanovu za odgoj i skrb “Majčino selo”. Njegova psihoterapeutska izobrazba omogućila mu je i kompetentan rad s ovisnicima u zajednici sestre Elvire. Za mladiće u poteškoćama osnovao je i Zajednicu “Milosrdni Otac”. Pomoć dobročinitelja iz cijeloga svijeta usmjerio je u fondove za mlade talente i za ratnu siročad.

Fra Slavko Barbarić je obišao cijeli svijet šireći Gospinu poruku mira i pomirenja. Krasile su ga izvanredne osobine: poznavanje jezika, lakoća komuniciranja s ljudima, naobrazba, jednostavnost, briga i skrb za čovjeka u potrebi, nepresušna energija, marljivost, a iznad svega pobožnost, poniznost i ljubav. Ustrajno je molio i postio, a Gospu je ljubio djetinjom ljubavlju. Srž njegova života bila je molitvom i postom dovoditi duše Bogu po Mariji, Kraljici Mira.