365. organizirano hodočašće u Međugorje Franza Gollowitscha

datum: 01.04.2005.

Franz Gollowitsch (Fragollo Reisen, Austrija) organizirao je prvo hodočašće u Međugorje 8. srpnja 1985. Tijekom 20 godina, u Međugorje je osobno dopratio 365 hodočašća, što znači da je u autobusu proveo dvije godine, a u Međugorju više od tri godine svog života... Nije odustajao ni za vrijeme rata, kada je uz hodočasnike neumorno dovozio i humanitarnu pomoć te pomagao ratnu siročad.

U povijesti hodočašćenja, Franz se posebno sjeća svog 250-tog hodočašća i svete Mise zahvalnice koju je 24.11.2000. predslavio fra Slavko Barbarić: bila je to njegova posljednja misa i posljednja propovijed. Zahvalan za taj Božji dar koji shvaća kao posebno ohrabrenje, Franz se sjeća fra Slavkovih riječi:

«Danas želim na poseban način Mariji reći "Hvala" za sve ljude koji su se na svoj način odazvali njezinom pozivu. Dobro nam je znati da Marija naglašava koliko smo joj važni i da bez nas ne može ništa učiniti. … Bog je svakoga od nas želio u vremenu i u okruženju u kojem se nalazimo. Želio nas je i dao nam je milosti da bismo mu po njima služili. … Da je Bog mislio da bismo mu bolje služili u nekom drugom vremenu i ne nekom drugom mjestu, ne bi nas stavio ovamo nego tamo. … Otvori svoje oči i uši za vrijeme i za ljude s kojima živiš. To je tvoja prva dužnost, tu si nezamjenjiv, tu si Bogu važan, tu Bog bez tebe ne može. … Često smo u napasti žaliti se na ljude i na vrijeme u kojem živimo, dok Marija vidi ono što je dobro, iako maleno, iako još nedovoljno dobro. Ona to vidi i zahvaljuje. Zahvalnost je najbolje pravilo odgajanja. … Čitajte poruke, poruke su pozitivne, poruke daju nadu, poruke ohrabruju. … Ako odlučiš ljubiti Boga i ljude kao samoga sebe, i ako mnogi tako čine, to znači da je nastupilo novo proljeće o kojem govori Gospa.»