Arhiva Novosti

U Međugorju izveden Mozartov „Requiem“

U povodu blagdana Svih svetih i Dušnoga dana Akademski zbor Pro musica - Mostar organizirao je koncert na kojem je izveden „Requiem“ W.A.Mozarta.  Ovo poznato i iznimno glazbeno djelo izvedeno je u crkvi sv. Jakova, a izravno je valovima Radiopostaje ''Mir'' Međugorje išlo do slušatelja u cijelome svijetu. Requiem je posljednja partitura koju je Mozart počeo skladati 1791. godine. Mozart je Requiem skladao umirući, nakon što je ostao prikovan za krevet, osjećao je da mu se bliži kraj, zato je i ovo djelo iznimno snažno. „Život je tako lijep, ali nitko ne može izmijeniti trajanje svog života. Sad ću završiti, ovo je moj Rekvijem. On ne smije ostati nedovršen”- riječi su velikog umjetnika. (slike)

Objavljeno: 01.11.2013.

Statistike za listopad 2013

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 211 500

Broj svećenika koncelebranata: 3914 (126 dnevno)
 

Objavljeno: 01.11.2013.

U Međugorju i dalje mnoštvo hodočasnika

Međugorje su i  tijekom mjeseca listopada posjetili hodočasnici sa svih strana svijeta, a to se nastavilo i početkom mjeseca studenog kada je proslavljena svetkovina Svih Svetih i Dušni dan. Ured informacija u Međugorju bilježi ovih dana prijavu hodočasnika iz inozemstva, i to iz Španjolske, Slovenije, Italije, Francuske, Kanade, Njemačke, Austrije, Švicarske, Ukrajine, Engleske, SAD-a, Brazila, Irske, Koreje, Belgije, Portugala, Venezuele. A osim njih, u Međugorju su krajem listopada boravili i mladi iz Zagreba, većinom iz župe Kraljice svete Krunice. Oni su imali dvodnevnu duhovnu obnovu, predvođenu šestoricom dominikanskih studenata. Posjet Brdu ukazanja i Križevcu, bili su obilježeni molitvom krunice, odnosno križnog puta.  Sav večernji molitveno-liturgijski program tijekom listopada održavao se na vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova - kao u ljetno vrijeme.
 

Objavljeno: 01.11.2013.

Svetkovina Svih svetih i Dušnog dana u Međugorju

Na svetkovinu  Svih svetih i Dušnog dana groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i sjećanja pa ih tradicionalno obilazimo isjećamo se u molitvi svojih pokojnika. Na svetkovinu Svih svetih i Dušnog dana na svim grobljima u međugorskoj župi slave se svete mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta.

 

Objavljeno: 31.10.2013.

Svi sveti nisu mrtvi i nisu bundeve

Liturgija nam daje jasan smjer: 1. studenoga nije tužni dan, dan za crninu, i nemamo nikakvu osnovu zvati ga danom mrtvih, jer je sve usmjereno slavlju živih koji su dio nebeske Crkve i kojima se raduju anđeli i u njihovom su društvu.
Zborna molitva Euharistije koju slavimo na svetkovinu Svih svetih ukratko opisuje što slavimo toga dana: „Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih. Molimo te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svoga milosrđa.“ Ulazna pjesma, pak, poziva na radost: „Radujmo se svi u Gospodinu! Svetkujmo blagdan u čast svih svetih: njihovu se blagdanu raduju anđeli i zajedno s njima slave Sina Božjega.

 

Objavljeno: 31.10.2013.

Leo Palladinetti iz Italije: „Međugorska poruka je snažna poruka za cijeli svijet”

U Međugorju i krajem listopada borave hodočasnici iz mnogih krajeva. Ured informacija bilježi hodočasničke skupine iz: Italije, Austrije, Koreje, Francuske, SAD-a, Njemačke, Slovenije, Belgije, Ukrajine, Irske, Portugala, Španjolske, Venezuele, Kanade, Engleske i Švicarske. Leo Palladinetti dolazi iz Senegalije, područje Ancone u Italiji. Nakon radnog vijeka koji je proveo kao policijski službenik, sada je u mirovini. U Međugorje dolazi od listopada 1984. godine. „Ako bih želio iskreno reći zašto tu dolazim i dovodim hodočasnike, ne bih imao objašnjenje zašto sam prvi put došao u Međugorje zajedno s jednim svećenikom egzorcistom, ali kada gledam sve ove godine unatrag, vidim da su Gospodin i nebeska Majka imali posve jasan plan jer jednostavno drugog objašnjenja nemam''-kazao je Leo koji ističe kako su brojni plodovi Međugorja koje primjećuje u svom, ali i u životu svojih prijatelja i hodočasnika.

 

Objavljeno: 29.10.2013.

W.A.Mozart „Requiem“ u Međugorju, 30. listopada

U povodu Svih svetih i Dušnoga dana Akademski zbor Pro musica - Mostar organizira koncert W.A. Mozart  „Requiem“ KV 626 u crkvi sv. Jakova, u srijedu, 30. listopada 2013., u 19,30 sati. Izvode: Solisti opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku:Jasna Komendanović, sopran, Iskra Stanojević, mezzosopran, Ladislav Vrgoč, tenor, Berislav Puškarić, bas;  Akademski zbor Pro musica – Mostar: Dragan Filipović, zborovođa, Marijana Pavlović, prof., korepetitorica; Orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta Osijek, Komorni sastav Simfonijskog orkestar Mostar. Dirigent je Filip Pavišić. Ulaz je slobodan. Dan prije, 29. listopada, izvedba će biti u crkvi sv. Mateja na Rudniku u Mostaru u 19 sati.

Objavljeno: 26.10.2013.

U Međugorju nastupio mađarski pijanistički virtuoz Gergely Bogányi

Sinoć je u dvorani Blaženog Ivana Pavla II.u Međugorju svjetski poznati pijanist Gergely Bogányi iz Mađarske održao dobrotvorni koncert kao zahvalu Gospi. Uz Bogányia, na koncertu na kojemu su prikupljani dobrovoljni prilozi za Majčino selo u Bijakovićima nastupili su i mladi glazbenici iz Šurmanaca koji su koncert otvorili izvodeći „Mađarske igre“ Johannesa Brahmsa. (slike)

Objavljeno: 25.10.2013.

Fra Miljenko Šteko, novi predsjednik europskih provincijala OFM

Na XI. Općoj skupštini Konferencije Franjevaca OFM Europe (UFME), koja se održava u Rimu od 21. do 25. listopada, na kojoj sudjeluje 49. provincijala OFM Europe, 4. tajnika Konferencija i 5. Generalnih definitora, za Predsjednika Konferencije izabran je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara.

Objavljeno: 25.10.2013.

U Međugorju dobrotvorni koncert Gergelya Bogányia za Majčino Selo

U četvrtak, 24. Listopada u 20 sati u dvorani Blaženog Ivana Pavla II. (žuta dvorana iza crkve sv. Jakova) u Međugorju svjetski poznati pijanist Gergely Bogányi iz Mađarske održat će dobrotvorni koncert kao zahvalu Gospi. Dobrovoljni prilozi koji se prikupe tom prigodom biti će predani Majčinom Selu u Bijakovićima. PozIvaju se svi župljani, žitelji Brotnja i hodočasnici da budu gosti ovog koncerta kako bi zajedno zahvalili Gospi.
 

Objavljeno: 23.10.2013.

Iskustva međugorskih hodočasnika

Talijanski svećenik p. Giuseppe Sometti u Brazilu je u misijama već 40. godina.  Govorio nam je o radu u misijama te o iskustvu Međugorja koje je posjetio prvi put 1985.  P. Giuseppe ističe kako je bio zadovoljan kada je čuo o Gospinim ukazanjima ali je u sebi imao kritički duh budući da je studirao paranormalne psihološke pojave. Radi s ovisnicima i napuštenom djecom, a o samim počecima je kazao:

Objavljeno: 21.10.2013.

Damir Agičić iz Slavonskog Broda: „U Međugorju smo dobili duhovnu snagu''''

Damir Agičić iz Slavonskog Broda u Međugorje je prvi put hodočastio prije trideset godina. Otada redovito više puta godišnje sa svojom obitelji ili s hodočasničkim skupinama dolazi Kraljici Mira. Prve glasove o Međugorju čuo je u vrijeme prvih ukazanja od kolege na studiju. Razgovarao je sa suprugom o tome pa su odlučili još tada na bračnom putovanju, uz nekoliko dana provedenih na moru u svibnju 1983., posjetiti i Međugorje s namjerom da sve sami vide iz prve ruke.

Objavljeno: 17.10.2013.

Gregorie Ahangbonon iz Benina: „Međugorje je neobično, posebno mjesto”

Pater Lionello Melchiori i Gregorie Ahangbonon boravili su u Međugorju. Pater Lionello pripada afričkim misijama, a trenutno živi u Genovi. Kaže da Gregorie ima poseban poziv od Boga. Njegovo je poslanje rođeno u traženju Boga u bolesnima, koje je on pronašao među najnapuštenijima. Gregorie je tu aktivnost počeo prije 30 godina. Podrijetlom je iz Benina, ali od 1971. živi u Obali Bjelokosti. Oženjen je i otac šestero djece.

Objavljeno: 15.10.2013.

Listopad u Međugorju

Od početka listopada, mjeseca koji je na poseban način posvećen Gospi, u Međugorje pristiže mnoštvo hodočasničkih skupina sa svih strana svijeta. Ured informacija bilježi skupine iz Mađarske, Njemačke, Austrije, Španjolske, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Belgije, Rumunjske, Ukrajine, Švicarske, Kanade te naravno skupine iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Susreli smo hodočasnika iz Slavonskog Broda. Njegovo ime je fra Domagoj Šimunović. Za Međugorje je čuo već prvih dana ukazanja od jednoga kolege. S autobusom hodočasnika iz Slavonskoga Broda došao je u Međugorje 1981. godine.

Objavljeno: 12.10.2013.

Pješice iz Švicarske u Međugorje

Nakon tri tjedna u Međugorje je pješice stigao svećenik Jilles Hodni iz Švicarske. Župnik je u jednoj dolini u Švicarskoj, gdje služi već 26 godina. Biskup je odlučio da pođe u drugu župu pa je prije toga odlučio doći u Međugorje koje je prvi put posjetio prije 25 godina. Kaže da to nije ostavilo veliki trag na njega, budući da je došao sam i na jedan dan. „Poslije sam počeo razumijevati kako je Međugorje mjesto velikih milosti, kako je Marija prisutna posebno u ovom mjestu. Mogao sam ići u Santiago de Compostelu, ali odlučio sam pješačiti tri tjedna do Međugorja u samoći kako bi došao Majci.

Objavljeno: 10.10.2013.