Arhiva Novosti

"U Međugorju sam zbog molitve"

Simalon Kohonde, svećenik iz Benina u Africi koji  živi i radi u misiji u Francuskoj, ovih je dana posjetio Međugorje. S nama je rado podijelio svoje iskustvo Međugorja: „U Međugorje sam došao zahvaliti Bogu i Djevici Mariji jer bez njihove pomoći ne bih mogao obavljati svoju misiju. Razlog mog hodočašća također je taj što trebam mir i, prije svega, molitvu. Mogu reći da je Međugorje, praktički, 'cijeli svijet na jednom mjestu', mjesto gdje možemo moliti srcem.“

Objavljeno: 15.05.2013.

Hodočašće osoba s posebnim potrebama iz Splita

Volonteri akademske ili studentske crkve sv. Filipa Nerija iz Splita ove su godine prvi put organizirali hodočašće za osobe s posebnim potrebama Kraljici Mira u Međugorje. Hodočašće je održano u nedjelju 12. svibnja, a  sudjelovalo je 180 hodočasnika, od čega su polovica bili pratitelji i volonteri.
Nakon svete Mise u župnoj crkvi, hodočasnici su svoj program nastavili u Majčinom selu. Duhovni pratitelj hodočašća bio je don Jozo Mužić, a pomoć osobama s posebnim potrebama, ponajprije u kretanju oko crkve i u Majčinu selu, pružili su i neki članovi-volonteri međugorske Frame.

Objavljeno: 14.05.2013.

Održan Prvi međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje u Međugorju

Prvi međunarodni seminar za liječnike i medicinsko osoblje, na kojemu se okupilo više od 150 liječnika, farmaceuta, tehničara, medicinskih sestara te članova pokreta za život  iz 15 zemalja, završio je u subotu 11. svibnja misnim slavljem.
Seminar je otvoren u utorak 7. srpnja 2013., a predavači su bili fra Ante Vučković, dekan KBF-a u Splitu, i fra Marinko Šakota, međugorski župnik. Tema Prvog seminara za liječnike i medicinsko osoblje bila je „Duhovna obnova za dušu i tijelo“.
Osim sudjelovanja na predavanjima i razmjene iskustava, sudionici seminara sudjelovali su i na redovitome molitveno-liturgijskome programu međugorske župe. U jutarnjim satima u srijedu su molili Krunicu na Podbrdu, a u petak Križni put na Križevcu.
 

Objavljeno: 13.05.2013.

Prva sveta Pričest u Međugorju

Nakon završene vjeronaučne priprave,  5. svibnja 2013. u 10 sati Prvoj svetoj Pričesti u župi Međugorje pristupilo je tridesetero djece. Svečanu svetu Misu predslavio je fra Slaven Brekalo, a slavlje je svojim skladnim pjevanjem uveličao međugorski dječji zbor „Golubići mira“.
Uz svečanost ovoga župnog slavlja, osobitost Međugorja čini i nazočnost velikoga broja hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Brazila, Engleske, Irske, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Poljske, Libanona, Mađarske, Belgije, Češke, Nizozemske, Koreje i Kine.

Objavljeno: 08.05.2013.

Od Španjolske, preko Međugorja, do Jeruzalema

Pierre i Esther Decazes, mladi francuski bračni par, odlučili su se na jedno zanimljivo hodočašće na koje su krenuli iz svetišta sv. Jakova - Santiago de Compostela u Španjolskoj, preko Međugorja, do Jeruzalema. Pierre i Esther do Međugorja su pješačili pet mjeseci.
„Godine 2004. hodočastio sam u Santiago de Compostelu premda tada nisam bio vjernik. Imao sam veliki problem u životu i odlučio sam, ako se riješi, otići u Jeruzalem. Godinu dana nakon toga našao sam vjeru, i moj se problem riješio. Tada sam shvatio da je obećanje koje sam dao ozbiljno i da ga se moram izvršiti“ – kazao je Pierre koji je tada bio na drugoj godini medicine i nije bilo pogodno vrijeme za takav put. No na devetoj godini studija medicine prilike su povoljnije, te je predložio i svojoj zaručnici Ester da krene s njim. Nakon razmišljanja, prihvatila je poziv, te su krenuli tri tjedna nakon vjenčanja, 10.studenog prošle godine. U Jeruzalem planiraju stići u rujnu.
 

Objavljeno: 07.05.2013.

Sakrament Svete potvrde u Međugorju

U subotu 4. svibnja 2013. u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 90 krizmanika primilo je sakrament Svete potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom.
Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić pod svetom Misom u 10 sati. Dan prije, 3. svibnja, krizmanici, njihovi kumovi i roditelji pristupili su sakramentu svete ispovijedi.
 

Objavljeno: 06.05.2013.

Statistike za travanj 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 160 000

Broj svećenika koncelebranata: 3232 (107 dnevno)
 

Objavljeno: 01.05.2013.

Fra Ivan Matić: „Međugorje je mjesto mira i pomirenja“

Fra Ivan Matić svećenik je Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu. Životni put iz rodnog Janjeva vodio ga je u Hrvatsku, u Zagreb, gdje započinje i njegov franjevački put,  koji je obilježen radom s mladima.  Studirao je u Rimu u vrijeme nastanka Franjevačke mladeži, te Asizu, odakle ponovno, 2000., dolazi u Zagreb, u crkvu sv. Franje na Kaptolu..

Objavljeno: 30.04.2013.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2013.

Fra Robert Bahčič: „U Međugorju ljudi osjećaju unutarnji mir“

Fra Robert Bahčič, član Slovenske franjevačke provincije, u Međugorju je boravio koncem travnja.. Fra Robert je zadnjih sedam godina živio  u Rimu u franjevačkoj Generalnoj kuriji u kojoj je prve tri godine bio gvardijan. Istodobno je bio odgovoran i za glasnik „Fraternitas“ koji donosi vijesti o djelovanju fratara u svijetu.
„U Međugorje sam dolazio više puta, no sada sam prvi put uzeo vrijeme za sebe. Ovdje sam našao puno vjere. U Međugorju ima nešto što ljude privlači da mole i razmišljaju; ovdje osjećaju unutarnji mir. To je bogatstvo koje treba širiti“ – kazao je fra Robert.
 

Objavljeno: 29.04.2013.

Magnus MacFarlane-Barrow: „Međugorje mi je potpuno promijenilo život“

Magnus MacFarlane-Barrow iz Škotske utemeljitelj je humanitarne organizacije Mary's meals- Marijini obroci. Ovaj globalni pokret započeo je 2002. godine s projektom prehrane za 200 gladne djece u Malaviju. Marijini obroci danas priskrbljuju svakodnevnu hranu za preko 730.000 djece u 16 zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.
Magnus je otac sedmero djece s kojima redovito hodočasti u Međugorje koje mu je, kaže, potpuno promijenilo život. Prvi put je, kao četrnaestogodišnjak, u Međugorje  došao 1983. i to s braćom, sestrama i rođacima. Svjedoči da im je tjedan koji su proveli u Međugorju promijenio živote: „Vratili smo se u Škotsku s čvrstom odlukom živjeti Boga. Naši roditelji su vidjeli da se u nama nešto promijenilo pa su i oni kasnije došli s nama. Od tada sam mnogo puta bio u Međugorju“.
Marijini obroci razvili su se iz njegova humanitarnog rada tijekom rata u našim krajevima. 
 

Objavljeno: 28.04.2013.

Fra Andrea Murabale iz Konga posjetio Međugorje

Fra Andrea Murabale, vikar franjevačke provincije u Kongu, ovih je dana boravio u Međugorju. Kazao nam je kako su prvi misionari u jednom dijelu Konga bili upravo iz Hrvatske te se posebno prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, koji je ostavio duboke tragove u toj j zemlji:
Fra Andrea je govorio i o brojnim duhovnim zvanjima u svojoj domovini, o životu u Kongu te o iskustvu Međugorja. „Fra Jozo je u Kongu učinio mnoga dobra djela. Sjećam ga se kao jedne iznimne osobe. Prvi put sam ga susreo 1989., kad  sam bio u novicijatu. Prvo što sam kod njega zamijetio bila je njegova inteligencija i srdačnost s kojom je s nama razgovarao. U novicijat je došao navečer, a ujutro je već znao imena svih nas dvadeset novaka. Bio mi je profesor i odgojitelj punih šest godina, a predavanja su mu bila tako živa da ih je bila radost slušati. K tomu, pamtio je rođendan svakoga novaka i studenta i nikada nam nije propustio čestitati rođendan.“
Govoreći dalje o fra Jozi, koji je rođen u Međugorju, fra Andrea se posebno sjeća njegova osjećaja bratstva i ljubavi koju je iskazivao prema bratu čovjeku: „To je bio čovjek ljubavi. Jednom smo zajedno otišli u zatvor, a fra Jozo je, vidjevši zatvorenika koji nije imao što obući, skinuo svoju košulju i dao mu je“.
Fra Andrei je ovo bilo drugo hodočašće u Međugorje, o kojemu kaže: „Ovo je doista mjesto molitve.  Međugorski franjevci mi često govore o hrvatskim misionarima, što mi je iznimna  prigoda sjetiti se susreta s ljudima koji su toliko pridonijeli dobru moga naroda. Ovdje mi je zaista lijepo“.
 

Objavljeno: 24.04.2013.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

S dolaskom ljepših dana u ovom pouskrsnom vremenu sve je više hodočasnika u Međugorju. Novinari Radiopostaje Mir Međugorje razgovarali su s nekima od njih. „Zovem se Maria Degola i dolazim iz Verone. Već treći put sam u Međugorju, a prvi put sam došla 1990. i tada sam za vrijeme ukazanja doživjela potpunu tišinu unatoč mnoštvu koje je bilo prisutno na ukazanju. Razmišljala sam o onome zbog čega sam tada bila došla. Moj drugi posjet Međugorju se dogodio 2003. nakon što su mi umrli muž i kćer koja je imala samo 34 godine. Jedna moja prijateljica mi je rekla: ''Maria otiđi u Međugorje da ti Bog pomogne prebroditi sve.'' Tako je i bilo….Ovaj put sam došla sa sinom Francescom koji ima Downov sindrom. Prošle godine smo bili u Fatimi, a ove evo ovdje u Međugorju.“ 

Objavljeno: 18.04.2013.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš ravnatelj Informativnoga centra fra Miljenko Šteko. Fra Miljenku čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.
 

Objavljeno: 10.04.2013.

Uskrs s brojnim hodočasnicima u Međugorju

Među hodočasnicima koji su boravili u Međugorju tijekom Uskrsa susreli smo patera  Manoja Pathiyila  iz Indije koji trenutno živi u Njemačkoj, gdje studira teologiju. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. U Indiji je čuo za međugorska ukazanja. Kad je došao u Njemačku ponovno je čuo za Međugorje.  (slike)

Objavljeno: 02.04.2013.