Arhiva Novosti

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2013.

Fra Robert Bahčič: „U Međugorju ljudi osjećaju unutarnji mir“

Fra Robert Bahčič, član Slovenske franjevačke provincije, u Međugorju je boravio koncem travnja.. Fra Robert je zadnjih sedam godina živio  u Rimu u franjevačkoj Generalnoj kuriji u kojoj je prve tri godine bio gvardijan. Istodobno je bio odgovoran i za glasnik „Fraternitas“ koji donosi vijesti o djelovanju fratara u svijetu.
„U Međugorje sam dolazio više puta, no sada sam prvi put uzeo vrijeme za sebe. Ovdje sam našao puno vjere. U Međugorju ima nešto što ljude privlači da mole i razmišljaju; ovdje osjećaju unutarnji mir. To je bogatstvo koje treba širiti“ – kazao je fra Robert.
 

Objavljeno: 29.04.2013.

Magnus MacFarlane-Barrow: „Međugorje mi je potpuno promijenilo život“

Magnus MacFarlane-Barrow iz Škotske utemeljitelj je humanitarne organizacije Mary's meals- Marijini obroci. Ovaj globalni pokret započeo je 2002. godine s projektom prehrane za 200 gladne djece u Malaviju. Marijini obroci danas priskrbljuju svakodnevnu hranu za preko 730.000 djece u 16 zemalja diljem Afrike, Azije, Europe, Južne Amerike i Kariba.
Magnus je otac sedmero djece s kojima redovito hodočasti u Međugorje koje mu je, kaže, potpuno promijenilo život. Prvi put je, kao četrnaestogodišnjak, u Međugorje  došao 1983. i to s braćom, sestrama i rođacima. Svjedoči da im je tjedan koji su proveli u Međugorju promijenio živote: „Vratili smo se u Škotsku s čvrstom odlukom živjeti Boga. Naši roditelji su vidjeli da se u nama nešto promijenilo pa su i oni kasnije došli s nama. Od tada sam mnogo puta bio u Međugorju“.
Marijini obroci razvili su se iz njegova humanitarnog rada tijekom rata u našim krajevima. 
 

Objavljeno: 28.04.2013.

Fra Andrea Murabale iz Konga posjetio Međugorje

Fra Andrea Murabale, vikar franjevačke provincije u Kongu, ovih je dana boravio u Međugorju. Kazao nam je kako su prvi misionari u jednom dijelu Konga bili upravo iz Hrvatske te se posebno prisjetio pokojnog fra Joze Vasilja, koji je ostavio duboke tragove u toj j zemlji:
Fra Andrea je govorio i o brojnim duhovnim zvanjima u svojoj domovini, o životu u Kongu te o iskustvu Međugorja. „Fra Jozo je u Kongu učinio mnoga dobra djela. Sjećam ga se kao jedne iznimne osobe. Prvi put sam ga susreo 1989., kad  sam bio u novicijatu. Prvo što sam kod njega zamijetio bila je njegova inteligencija i srdačnost s kojom je s nama razgovarao. U novicijat je došao navečer, a ujutro je već znao imena svih nas dvadeset novaka. Bio mi je profesor i odgojitelj punih šest godina, a predavanja su mu bila tako živa da ih je bila radost slušati. K tomu, pamtio je rođendan svakoga novaka i studenta i nikada nam nije propustio čestitati rođendan.“
Govoreći dalje o fra Jozi, koji je rođen u Međugorju, fra Andrea se posebno sjeća njegova osjećaja bratstva i ljubavi koju je iskazivao prema bratu čovjeku: „To je bio čovjek ljubavi. Jednom smo zajedno otišli u zatvor, a fra Jozo je, vidjevši zatvorenika koji nije imao što obući, skinuo svoju košulju i dao mu je“.
Fra Andrei je ovo bilo drugo hodočašće u Međugorje, o kojemu kaže: „Ovo je doista mjesto molitve.  Međugorski franjevci mi često govore o hrvatskim misionarima, što mi je iznimna  prigoda sjetiti se susreta s ljudima koji su toliko pridonijeli dobru moga naroda. Ovdje mi je zaista lijepo“.
 

Objavljeno: 24.04.2013.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

S dolaskom ljepših dana u ovom pouskrsnom vremenu sve je više hodočasnika u Međugorju. Novinari Radiopostaje Mir Međugorje razgovarali su s nekima od njih. „Zovem se Maria Degola i dolazim iz Verone. Već treći put sam u Međugorju, a prvi put sam došla 1990. i tada sam za vrijeme ukazanja doživjela potpunu tišinu unatoč mnoštvu koje je bilo prisutno na ukazanju. Razmišljala sam o onome zbog čega sam tada bila došla. Moj drugi posjet Međugorju se dogodio 2003. nakon što su mi umrli muž i kćer koja je imala samo 34 godine. Jedna moja prijateljica mi je rekla: ''Maria otiđi u Međugorje da ti Bog pomogne prebroditi sve.'' Tako je i bilo….Ovaj put sam došla sa sinom Francescom koji ima Downov sindrom. Prošle godine smo bili u Fatimi, a ove evo ovdje u Međugorju.“ 

Objavljeno: 18.04.2013.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš ravnatelj Informativnoga centra fra Miljenko Šteko. Fra Miljenku čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.
 

Objavljeno: 10.04.2013.

Uskrs s brojnim hodočasnicima u Međugorju

Među hodočasnicima koji su boravili u Međugorju tijekom Uskrsa susreli smo patera  Manoja Pathiyila  iz Indije koji trenutno živi u Njemačkoj, gdje studira teologiju. Ovo mu je prvi posjet Međugorju. U Indiji je čuo za međugorska ukazanja. Kad je došao u Njemačku ponovno je čuo za Međugorje.  (slike)

Objavljeno: 02.04.2013.

Statistike za ožujak 2013

Broj podijeljenih sv. pricesti: 102 500

Broj svećenika koncelebranata: 1577 (50 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2013.

Uskrs u Međugorju

I ove godine za Uskrs se u Međugorju okupio veliki broj hodočasnika, koji su u zajedništvu sa župljanima, sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz: Italije, SAD-a, Austrije, Njemačke, Irske,Španjolske, Francuske, Ukrajine, Belgije, Slovačke, Rumunjske, Libanona, i Rusije, te hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Na Veliki četvrtak molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počela je u 17 sati, a u 18 svečana sveta Misa Večere Gospodnje koju je predslavio fra Slaven Brekalo u suslavlju 29 svećenika. Na Veliki petak, od ranih jutarnjih sati, vjernici su se, u većim ili manjim skupinama, uspinjali na Križevac, moleći na različitim jezicima Križni put. U podnožju Križevca, u 11 sati započela je i središnja pobožnost Križnoga puta za župljane i hrvatske hodočasnike koju je predvodio fra Marinko Šakota, župni upravitelj. Popodnevna molitva Krunice bila je u 17, a bogoslužje Velikoga petka u 18 sati koje je predvodio fra Tomislav Pervan. Na Veliku subotu obredi Vazmenoga bdijenja, koje je predvodio fra Miljenko Šteko, počeli su u 20 sati. Sv. Mise na sam dan Uskrsa slavljene su na brojnim jezicima, a na hrvatskome u 7, 8, 11 i 18 sati. (slike)

Objavljeno: 31.03.2013.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2013 - fra Marinko Sakota

Objavljeno: 30.03.2013.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Veliki Četvrtak, 28. ožujka - Ovaj dan, u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije i svećeništva, dopušteno je slaviti samo Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje. Misu posvete ulja u Katoličkoj Crkvi slavi samo biskup sa svećenicima u Zbornoj crkvi, odnosno Katedrali. U Međugorju, dakle, toga prijepodneva se ne ispovijeda i nema sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počinje u 17 sati, a u 18 je svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici će imati prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Prigoda sa sakrament Ispovijedi je od 16 sati do početka misnoga slavlja.

Objavljeno: 23.03.2013.

Cvjetnica-Nedjelja Muke Gospodnje u Međugorju

Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 24.ožujka započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga u procesiji ide se u župnu crkvu sv. Jakova gdje će se slaviti sv. Misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su i u 7, 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu.

Objavljeno: 20.03.2013.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2013.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:52  h i trajalo do 13:58 h.
Draga djeco! Pozivam vas da s potpunim pouzdanjem i radošću blagoslivljate ime Gospodnje i da mu iz dana u dan iz srca zahvaljujete na velikoj ljubavi. Moj vam je Sin preko te ljubavi koju je križem pokazao dao mogućnost da vam sve bude oprošteno, da se ne morate sramiti, skrivati i iz straha ne otvarati vrata svoga srca mome Sinu. Naprotiv, djeco moja, pomirite se s nebeskim Ocem da biste mogli zavoljeti sami sebe kao što vas moj Sin voli. Kad zavolite sami sebe voljet ćete i druge ljude, vidjet ćete u njima moga Sina i prepoznati veličinu njegove ljubavi. Živite u vjeri! Moj vas Sin preko mene priprema za djela koja želi učiniti preko vas, preko kojih se želi proslaviti. Zahvaljujte mu. Posebno mu zahvaljujte na pastirima, na vašim posrednicima u pomirenju s nebeskim Ocem. Ja se zahvaljujem vama, svojoj djeci. Hvala vam.

Objavljeno: 18.03.2013.

79. obljetnica izgradnje križa na Križevcu

Ove godine, točnije u subotu 16. ožujka  navršava se 79 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. Mise pod tim križem. Od dana odluke da se križ gradi, 21. siječnja 1934., prigodom Jubilarne godine našega Spasa, koju je župljanima iznio tadašnji župnik fra Bernardin Smoljan, do dovršetka izgradnje protekla su samo 52 dana. Nacrt za Spomen križ izradio je ing. Šimun Boras iz Mostara, a izvedbu je usklađivao Ante Dugandžić-Redžo iz Međugorja. Već sljedeće godine, 12. travnja, upriličena je pokornička procesija na Križevac i poslije nje slavljena sv. Misa. U rujnu 1935. na Križevcu je upriličena i proslava Uzvišenja sv. Križa, sukladno odredbi mjesnoga biskupa fra Alojzija Mišića. U posljednja tri desetljeća Križevac je postao neizostavna hodočasnička postaja mnogih namjernika koji hodočaste u Međugorje, a svakoga petka popodne župljani i hodočasnici uz Križevac obavljaju redovitu pobožnost Križnoga puta.

Objavljeno: 15.03.2013.

IZABRAN NOVI PAPA - FRANJO

Novi, 266. papa, isusovac je, Argentinac, Jorge Mario Bergoglio, sedamdesetšestogodišnji dosadašnji nadbiskup Buenos Airesa. Novi papa izabrao je ime Franjo. To je prvi puta u povijesti Crkve da je jedan rimski biskup uzeo to ime, a i prvi puta da je jedan isusovac izabran za papu, te da papa dolazi iz Latinske Amerike.
Jorge Mario Bergoglio rođen je 17. prosinca 1936. u Buenos Airesu, u obitelji s petero djece, a otac mu je bio talijanski imigrant, te novi papa ima i argentinsko i talijansko državljanstvo. Diplomirao je kemijsku tehnologiju, no poslije se odlučio za svećenički poziv te stupio u bogosloviju. U novicijat Družbe Isusove stupio je 11. ožujka 1958. godine. Humanističke studije završio je u Čileu, a 1963., po povratku u Buenos Aires, završio je filozofiju na Filozofskom fakultetu kolegija "San Jose" u San Miguelu.
Sljedeće dvije godine predavao je književnosti i psihologiju na kolegiju "Immacolata" u Santa Feu, a 1966. predavao je iste predmete na kolegiju "Salvatore" u Buenos Airesu. (IKA)

Objavljeno: 14.03.2013.