Arhiva Novosti

Međugorje je škola molitve

Otac Joseph Horn sa skupinom hodočasnika iz SAD-a, već je dvanaesti put u Međugorju. ''Ovdje sam kako bi produbio svoju vjeru i uvijek se učim bolje moliti, iako sam svećenik već 15 godina. Ovaj put sam doveo 26 hodočasnika sa sobom i tražim samo milost da razumijem što Otac nebeski želi od mene.

Objavljeno: 20.11.2012.

STOTI POSJET MEĐUGORJU

Bračni par Maria Rosa i Gino Sorenzo iz Italije stotinu puta bili su u Međugorju. Dolaze iz svetišta sv. Ante Padovanskog, a u Međugorje dovode hodočasnike oko 8 puta godišnje. Samo prošle godine u njihovoj organizaciji hodočasnici su došli u 28 autobusa. Maria Rosa je u Međugorje došla prvi put 1988., a s obitelji dolazi u ranom vihoru 1993. godine.

Objavljeno: 15.11.2012.

Čudesno je biti jednostavan!

Franjevci iz provincije sv Kažimira u Litvi, njih 19, ovaj tjedan borave na šestodnevnim duhovnim vježbama u Međugorju, koje predvodi dr. fra Miljenko Šteko. S njima je i njihov provincijal fra Astijus Kungys, kojemu je ovo prvi posjet Međugorju. Novinarima radiopostaje Mir Međugorje kazali su kako su ovdje došli moliti i tražiti zaštitu BDM Marije i Njeno vodstvo tijekom provincijskoga kapitula koji će u njihovoj provinciji uslijediti u siječnju iduće godine.

Objavljeno: 11.11.2012.

POKOP FRA PETRA VLAŠIĆA

Sprovodni obredi započeli su danas, petak, 9. studenoga,  sv. Misom zadušnicom, koju je predslavio mostarsko-duvanjski biskup, mons. Ratko Perić, u suslavlju s provincijalom fra Ivanom Sesarom – koji je i propovijedao, te brojnim svećenicima, u župnoj crkvi u 15.00 sati. Nakon Mise povorka se uputila na groblje Kovačicu, gdje je fra Petar pokopan u fratarsku grobnicu.
Nakon smrti aktualnoga župnika fra Petra Vlašića, župom Međugorje će upravljati fra Marinko Šakota, dosadašnji župni vikar u župi Međugorje. Tako je, na prijedlog o. Provincijala, u svome dekretu potvrdio mjesni biskup, mons. Ratko Perić. (slike)

Objavljeno: 09.11.2012.

PREMINUO FRA PETAR VLAŠIĆ, MEĐUGORSKI ŽUPNIK  

Rano jutros u Međugorju je, okrijepljen svetim sakramentima, nakon teške bolesti, preminuo fra Petar Vlašić, aktualni međugorski župnik.
Fra Petar je preminuo u 75. godini života, 51. godini redovništva i 47. godini svećeništva.
Obnašao je službe župnog vikara, župnika, gvardijana i definitora.
U Međugorju je boravio od 1999. godine, a službu župnika obavljao je od kolovoza 2007. do svoje smrti.
Pokojnikovo tijelo bit će izloženo sutra, u petak 9. studenoga, u župnoj crkvi sv. Jakova apostola od 13 sati.
Sprovodni obredi započet će sv. Misom zadušnicom istoga dana u župnoj crkvi u 15.00 sati.
Pokop će biti na groblju Kovačica gdje će fra Petar biti pokopan u fratarsku grobnicu.
 
Pokoj vječni daruj mu Gospodine!
 

Objavljeno: 08.11.2012.

"Franjevci u svijetu, za svijet: Identitet, zavjeti, osjećaj pripadnosti"

 

U Međugorju je, od 2. do 4. studenog održan seminar trajne formacije Franjevačkog svjetovnog reda (OFS-a) Bosne i Hercegovine. Tema seminara, na kojoj je sudjelovalo oko 40 svjetovnih franjevaca, bila je „Franjevci u svijetu, za svijet: Identitet, zavjeti, osjećaj pripadnosti“, a predstavio ju je brat Benedetto Lino, iz Međunarodnog predsjedništva OFS-a. (slike)

Objavljeno: 05.11.2012.

Početak studenoga u Međugorju

I u mjesecu studenom 2012. Ured informacija u Međugorju bilježi mnoge hodočasničke skupine iz: Austrije, Njemačke, SAD-a, Engleske, Italije, Francuske, Belgije, Japana, Španjolske, Portugala, Brazila, Irske, Nizozemske, Slovenije i Koreje. Među brojnim svećenicima hodočasnicima susreli smo i hrvatskoga misionara, 70-godišnjeg fra Iliju Barišića, koji već 40 godina djeluje na Afričkom kontinentu. Fra Ilija kaže kako ima posebnu ljubav prema Međugorju i preko pok. fra Joze Vasilja koji je bio njegov školski kolega u Zadru te rektor bogoslovije u Kongu.

Objavljeno: 02.11.2012.

Statistike za listopad 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 182 500

 Broj svećenika koncelebranata: 4186 (135 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2012.

SVI SVETI

 

Katolički nauk

Katolički teološki nauk svetost gleda pod nekoliko vidika: Bog je u svom postojanju -veličanstvu i slavi te djelovanju - dobroti i savršenstvu, Svet par exellance i obilježen je svetošću koja je troosobna svetost u ljubavi između Oca, Sina i Duha Svetoga. Svetost je zbog toga tijesno povezana s ljubavlju. Pored toga, ona je osobna stvarnost, ukoliko prvobitno obilježava osobnu Božju bit, osobno obilježava – na izveden način – čovjeka i u savezu označava sudjelovanje u božanskoj svetosti. Otud proizlazi dužnost puta svetosti, u odjelotvorenju ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu. Iako se svetost daruje pojedincu kao članu svetoga Božjeg naroda (Izrael, Crkva), ona je također univerzalna stvarnost, zato što je svaki stvor – budući da je Isus Krist vratio dobrotu stvorenju – pozvan u službu svetosti. Konačno, kao eshatološka stvarnost, ona je uključena u napetost između još uvijek nesavršenog ostvarenja i konačnog cilja – neograničenog sudjelovanja u svetosti samoga Boga.

Objavljeno: 01.11.2012.

Svetkovina Svih Svetih i Dušnog dana u Međugorju

Na svetkovinu  Svih svetih i Dušnog dana groblja i posljednja počivališta postaju mjesta naše zahvale i prisjećanja pa ih tradicionalno obilazimo i prisjećamo se u molitvi svojih pokojnika. Na svetkovinu Svih Svetih i Dušni dan na svim grobljima u međugorskoj župi slave se svete Mise. Uz župljane koji žive izvan rodnoga mjesta, a redovito u ove dane pohode župu, u Međugorju borave i brojni hodočasnici iz raznih krajeva svijeta.

Objavljeno: 30.10.2012.

„Marija nas preko svojih poruka poziva da se vratimo Bogu“

U Međugorju i dalje borave hodočasnici iz mnogih krajeva. Ured informacija bilježi hodočasničke skupine iz Irske, SAD-a, Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, Slovenije, Portugala, Španjolske, Poljske, Mađarske, Litve, Brazila, Rumunjske i Hrvatske. Susreli smo Jelicu Bikfu koja  dovodi hodočasnike iz Velike Gorice u Međugorje od 2001. Ovo joj je 107. dolazak sa hodočasnicima. Stotu skupinu hodočasnika vodila je u listopadu 2011., te kaže da je to bilo  njeno zlatno  hodočašće.

Objavljeno: 29.10.2012.

Bračni par stigao iz Italije pješice u Međugorje

Bračni par iz Italije, Giuseppe i Lilijana Mengoti, pješice su stigli u Međugorje. Žive na jezeru Como kod Lugana u blizini granice sa Švicarskom, a ovo im je prvi posjet Međugorju. Propješačili su 1067 kilometara u 36 dana puta. O razlogu hodočašća Giuseppe i Lilijana su kazali: ‘’Odlučili smo renovirati kuću, te napraviti jednu kapelicu. Odlučili smo u kapelicu staviti Gospin kip, te smo po taj kip došli hodočasteći pješice u Međugorje. Čuli smo mnogo o Međugorju. Tijekom puta ljudi su nam rekli da molimo za njih kada dođemo u Međugorje’’. Hodočašće je na njih ostavilo jedan dubok i pozitivan dojam. Kažu: ‘’Kad smo stigli, to je bio snažan osjećaj zbog svega. To je prekrasno iskustvo. Odavde ćemo ponijeti poruku mira, radosti. To je nešto što možemo ponijeti svojima doma’’-rekoše, između ostaloga, ovi zanimljivi hodočasnici.

Objavljeno: 19.10.2012.

Nadbiskup Latinske crkve i apostolski vikar latinskih katolika u Libanonu posjetio Međugorje

Nadbiskup Latinske crkve i apostolski vikar latinskih katolika u Libanonu Paul Dahdah boravio je u Međugorju. Za radiopostaju ‘’Mir’’ Međugorje  govorio je o vjerskom životu u Libanonu, plodovima Papinog posjeta Libanonu, o Međugorju i Godini vjere. Za Međugorje je čuo prije 15 godina kada je bio nadbiskup u Iraku. ‘’Kasnije sam primijetio da u Libanonu postoje mnoge zajednice koje idu u Međugorje, postoje organizirani pohodi koje organizira televizija ‘’Svjetlo’’ i oci maroniti. Ovaj fenomen obraćenja, pomirbe, molitve mogao bi se protumačiti u ovom vremenu  kao znakom vremena, osobito u svijetu koji je izgubio vrijednost. Sadašnji svijet je svijet osakaćen, nema više svojih uporišta. Vidio sam sada ovdje mlade kod Uskrslog Krista koji, siguran sam, traže smisao svojih života i vjere i želim se nadati da je fenomen trajan, autentičan i da će dugo, dugo trajati. Otac konventualac koji ovdje dolazi češće rekao mi je da je riječ o jednome fenomenu čiji je sadržaj ispovijedanje, pomirba i molitva…’’- kazao je, između ostaloga, ovaj nadbiskup.

Objavljeno: 18.10.2012.

PREMINUO FRA ZORAN OSTOJIĆ

Javljamo svoj braći franjevcima, rodbini, prijateljima i znancima,
da je okrijepljen svetim sakramentima, u Međugorju, 17. listopada 2012.,
blago u Gospodinu preminuo njegov sluga i naš brat

 
fra ZORAN OSTOJIĆ
župni vikar i župnik

u 99. godini života, 80. godini redovništva i 73. godini svećeništva.

 
Pokojnikovo tijelo bit će izloženo u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u Međugorju u četvrtak 18. listopada u 13 sati. Sprovodni obredi započet će sv. Misom zadušnicom istoga dana u 15 sati.
Pokop će biti na groblju Kovačica u Međugorju.
POČIVAO U MIRU BOŽJEM!     
                                                              
 BRAĆA HERCEGOVAČKI FRANJEVCI

Objavljeno: 17.10.2012.

ISKUSTVA HODOČASNIKA

Među brojnim hodočasnicima iz Hrvatske koji u listopadu dolaze u Međugorje, novinari RPMM susreli su i Elia Karlovića, osnivača molitvene zajednice ''Kraljica Mira'' iz Pule te Slavka Fileša koji su podijelili svoje iskustvo Međugorja. Potaknut saznanjima o postojanju molitvenih zajednica širom svijeta, nadahnutih duhom i primjerom Međugorja, Elio je u Puli organizirao sastanak svećenika i vjernika, međugorskih hodočasnika, a jedan od važnih plodova svega je molitvena zajednica “Kraljica Mira“. Zajednica se okuplja svakog posljednjeg četvrtka u mjesecu, s uobičajenim večernjim međugorskim programom: molitvom krunice, slavljenjem  sv. Mise i klanjanjem.

Objavljeno: 15.10.2012.