Arhiva Novosti

Doček Nove godine u Međugorju

Međugorje za molitveni doček Nove 2012. godine očekuje nekoliko tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz čitavoga svijeta. Molitvena noć na Silvestrovo, u subotu 31. 12. 2011., započinje molitvom krunice u 17 sati. Večernja sv. Misa zahvalnica je u 18, a nakon svete Mise zajednica "Cenacolo" uprizoruje Žive jaslice na platou ispred crkve. U 22 sata je klanjanje pred Presvetim. Svečana sv. Misa je u 23,30.

Objavljeno: 31.12.2011.

Udruga fra Slavko Barbarić svečanom Akademijom obilježila 20. obljetnicu djelovanja

Dvadeseta obljetnica Udruge za stipendiranje studenata "fra Slavko Barbarić" iz Međugorja obilježena je 29. prosinca 2011. godine svečanom Akademijom koja je održana u prepunoj dvorani pape Ivana Pavla II. u Međugorju. Prije 20 godina, na inicijativu fra Slavka Barbarića, osnovan je Fond "Prijatelji talenata" Međugorje, s nakanom materijalne i duhovne pomoći talentiranim i materijalno ugroženim studentima.  (slike)

Objavljeno: 30.12.2011.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

 

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2012. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!

Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje
(slike

Čestitka - fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2011.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2011.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 15 sati i 30 minuta i trajalo je 11 minuta.  Jakov je prenio:

Draga djeco! Danas na poseban način vas želim povesti i predati svome Sinu. Dječice, otvorite vaša srca i dopustite Isusu neka se rodi u vama, jer samo tako dječice,  i sami ćete moći doživjeti vaše novo rođenje i krenuti s Isusom u vašim srcima prema putu spasenja. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.

Objavljeno: 25.12.2011.

Božić u Međugorju

U Međugorju se svečano dočekuje Božić, najradosniji katolički blagdan. Na Badnjak,  večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta Misa Badnje večeri je u 18 sati. Na njoj sudjeluju svi svećenici. Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo i ove godine uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h, i nastavlja se sv. Misom polnoćkom.

Objavljeno: 23.12.2011.

Međugorje u pripravi za Božić

Od ponedjeljka 28. studenoga u Međugorju se slave svete Mise zornice u 6 sati kojima se međugorski župljani pripravljaju za svetkovinu Rođenja Isusova.  Devetnica  započinje u četvrtak 15. prosinca krunicom uz Podrbrdo u 14 sati - svakodnevno se moli do 23. prosinca. Od petka, 16. prosinca, radiopostoja "Mir" Međugorje izravno prenosi sv. Mise zornice. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i redovito u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. Misa, a nakon Mise uobičajeni molitveni program. Ispovijed je svako jutro za vrijeme mise zornice, tj. od 5,30 do 7,30, kao i za vrijeme večernjega molitvenog programa. Već nekoliko dana članovi Zajednice Cenacolo, ispred međugorske župne crkve sv. Jakova, pripremaju žive jaslice, koje će, kao je to postalo uobičajeno, uprizoriti u božićno vrijeme.

Objavljeno: 14.12.2011.

SEMINAR ZA GLAZBENE SEKCIJE FRAME

Od 9. do 11. prosinca u Međugorju u kući susreta Domus pacis održan je trodnevni seminar za članove glazbenih sekcija iz mjesnih bratstava hercegovačkih Frama. Seminar su, u organizaciji područnog vijeća Frame, zajedno s fra Josipom Vlašićem, područnim duhovnim asistentom, vodili bogoslovi fra Marin Karačić i fra Zvonimir Pavičić. Na seminaru je sudjelovao četrdeset i jedan framaš iz petnaest mjesnih bratstava (Šuica, Tomislavgrad, Roško Polje, Kongora, Posušje, Posuški Gradac, Kočerin, Drinovci, Ružići, Humac, Međugorje, Čitluk, Čerin, Mostar, Široki Brijeg).

Objavljeno: 13.12.2011.

Svetkovina Bezgrješnoga Začeća BDM u Međugorju

Svetkovina Bezgrješnoga začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. prosinca, svečano je i ove godine proslavljena u Međugorju. Međugorje su, uz domaće vjernike , pohodili i hodočasnici iz: Njemačke, Austrije, Italije, Koreje, Španjolske, Francuske i SAD-a. Slavljeno je osam sv. Misa, od toga četiri na hrvatskom - u 6, 8, 11 i 18 sati. Pred svetkovinu Bezgrješne u Međugorju se održao i seminar posta, šutnje i molitve za hrvatsko govorno područje.  (slike)

Objavljeno: 08.12.2011.

U Međugorju gostovalo Hvarsko pučko kazalište

U sklopu turneje po BiH, Hvarsko pučko kazalište iz grada Hvara gostovalo je u subotu 3. prosinca 2011. u Međugorju gdje je u crkvi sv. Jakova izvedena predstava "Prikazanje života svetog Lovrinca mučenika" u dramaturškoj obradi i režiji Marina Carića. Najvažnija predstava ovog pučkog kazališta je spomenuta predstava koja je izvedena više od 200 puta. Milan Lakoš, tajnik kazališta kazao je da su 2011, odlučili s crkvenim prikazanjem života sv. Lovrinca, mučenika pohoditi Hrvate u Bosni i Hercegovini, te turneju završiti u Međugorju. U predstavi su sudjelovala 22 glumca. Matična kuća Hvarskog pučkog kazališta jedno je  od najstarijih kazališta (sagrađeno 1612. godine) u Europi.

Objavljeno: 06.12.2011.

Susret provincijala i njihovih definitorija iz šest provincija Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM u Međugorju, 30. studenog i 1. prosinca 2011.

U Međugorju je prvi put održan susret provincijskih uprava iz šest provincija Južnoslavenske konferencije provincijalnih ministara OFM. Za vrijeme susreta, pod predsjedanjem provincijala domaćina dr. fra Ivana Sesara, sudionici su upoznali načine rada pojedinih uprava te izmijenili iskustva. Dr. fra Nikola Vukoja, tajnik konferencije, održao je prigodno predavanje i dao prijedloge za daljnji rad. (slike)

Objavljeno: 01.12.2011.

Statistike za studeni 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 66.000

Broj svećenika koncelebranata: 1348 (44 dnevno)
 

Objavljeno: 01.12.2011.

Početak Došašća u Međugorju

 

U nedjelju 27. studenog ušli smo u Došašće - vrijeme priprave za Božić. U Međugorju su, u ovome uobičajeno mirnijemu vremenu, hodočasnici iz SAD-a, Portugala, Koreje, Njemačke i Italije. Lijepo vrijeme privuklo je osobito mnogo hodočasnika za početak Došašća iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Od ponedjeljka 28. studenog u župi Međugorje započinju svete mise zornice Rođenju Kristovu. Svaki dan, osim nedjelje, bit će u župnoj crkvi sveta  Misa zornica u 6 sati. Raspored molitveno-liturgijskoga programa ostaje isti za hrvatske i inozemne hodočasnike.

Objavljeno: 27.11.2011.

Obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je u četvrtak, 24. studenoga, obilježena 11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića. Večernju sv. Misu u međugorskoj župnoj crkvi za pok. fra Slavka predslavio je dr. fra Ivan Dugandžić u suslavlju 25 svećenika. Fra Ivan je, između ostaloga, o fra Slavku kazao: ''Spominjemo se danas 11. obljetnice smrti  fra Slavka, franjevca, svećenika koji je od nas svih najduže u Međugorju djelovao i koji je stajao najmarljivije u službi Gospinih poruka. Fra Slavko nije bio samo učitelj posta i molitve, već svima uvjerljiv primjer i poticaj. On nije hodočasnike morao upućivati na Brdo ukazanja i Križevac već ih je predvodio, išao pred njima. Stoga se s ponosom i zahvalnošću sjećamo i molimo Gospodina da mu bude nagrada i plaća.'' I na Križevcu se toga dana sjećalo pok. fra Slavka. U 14 sati molio se Križni put, koji je, uz mnoštvo vjernika, predvodio fra Danko Perutina. Majčino selo, kojega je fra Slavko osnovao, prisjetilo se svoga utemeljitelja uz nazočnost braće franjevca, časnih sestara, djelatnika i štićenika Majčinog sela, članova zajednice Milosrdni Otac i mnogobrojnih župljana i hodočasnika. Pred okupljenima molitvu je predvodio fra Slaven Brekalo, a nakon molitve održana je izložba radova  koje su na temu Međugorja, Majčinog sela i lika i djela Slavka Barbarića napravili štićenici Majčinoga sela. (slike)

Objavljeno: 26.11.2011.

Radiopostaja Mir Međugorje proslavlja 14. rođendan

Radiopostaja ''Mir'' Međugorje 25. studenog 2011. obilježava 14. obljetnicu postojanja. Budući da obljetnica pada u petak, kad se u župi Međugorje redovito posti i moli križni put uz Križevac, ravnatelj, djelatnici, suradnici i podupiratelji Radiopostaje obljetnicu obilježavaju ovom pobožnošću. Molitva križnoga puta, u zajedništvu sa župljanima i hodočasnicima, započinje u podnožju Križevca u 14 sati. Inače, sadašnje prostorije radiopostaje ''Mir'' Međugorje blagoslovio je 7. studenoga 1997. msgr. Lazaro Perez, biskup iz Meksika, a službeni početak emitiranja bio je 25. studenoga 1997. Nakon početnoga prijenosa molitvenoga programa iz međugorske župne crkve sv. Jakova, programska shema postupno se razvijala i širila do današnjega 24-satnoga emitiranja.

Objavljeno: 24.11.2011.

11. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24. studenog, navršava se 11 godina od smrti fra Slavka Barbarića. Fra Slavko se rodio 11. ožujka 1946. u Dragićini, a školovao se u Čerinu, Visokom i Sarajevu. Magistrirao je u Grazu, a doktorirao u Freiburgu. Za svećenika je zaređen 1971., nakon čega je djelovao u više hercegovačkih župa. S događajima u Međugorju susreo se 1982., otkad se stavlja u Gospinu službu: molitvom, usmenom i pisanom riječju, svjedočanstvom, sudjelovanjem na molitvenim  susretima diljem svijeta, očinskim prihvaćanjem hodočasnika; brigom za ovisnike, siromašne i djecu o kojoj nema tko skrbiti, organiziranjem različitih sadržaja-hodnje mira, svećeničkog seminara, molitvenog susreta mladih, seminara za  bračne parove, seminara posta i molitve - što Međugorju daje prepoznatljiv pečat. Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na jedanaestu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova.

Objavljeno: 21.11.2011.