Arhiva Novosti

Iz Budimpešte pješice u Međugorje

Annamária Vécsey iz Budimpešte je stigla pješice u Međugorje s još jednim hodočasnikom. Učinila je to i 2008. godine.  Pošli su 12. travnja, a stigli na svetkovinu Uzašašća Gospodnjeg 19. svibnja. I ovoga puta, kako će sama kazati, potaknuta Božjom riječju, odlučila se odazvati. Znala je što je čeka na putu, no unatoč godinama - ima ih šezdeset i osam, te zdravstvenim poteškoćama, rekla je: ''Idem''. Kada su došli Gospi u Međugorje, na svoj cilj, zaboravili su sve teškoće u putu i vremenske neprilike, a prevladala su lijepa sjećanja na susrete s ljudima. Božjom providnošću smatra da je susretala iste osobe kao i prije 4 godine, koje su joj kao i tada rado pomagale. Radosna i zahvalna dragom Bogu i Gospi da su uspješno stigli živi i zdravi, zahvaljuje svima koji su im pomogli na ovom putovanju.

Objavljeno: 23.05.2012.

Vodiči skupina iz Kanade

Bračni par Patricia i Jack Duggan iz Kanade ovih dana borave u Međugorju. Prvi put su ovamo došli 1993. godine, kada su pomagali izbjegličkim kampovima u BiH. Patricia svjedoči: ''O Međugorju sam čula od jednog svećenika. Bilo je puno problema, imala sam malu djecu i nisam odmah mogla doći. Sve što želimo jest pomagati drugima, a igrom slučaja ja i muž smo postali vodiči skupina. Doveli smo mnoge ljude iz Kanade u Međugorje, a dolazimo dva puta godišnje. Međugorje je naš drugi dom''. Patricia ističe kako su vidjeli jako puna obraćenja u svojim skupinama nakon Međugorja.

Objavljeno: 22.05.2012.

Sakrament Svete Potvrde u Međugorju

U subotu, 19. svibnja 2012., u  župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju 81 krizmanik primio je sakrament Svete Potvrde kojim se kršteni obogaćuju darom Duha Svetoga i savršenije povezuju s Crkvom. Sakrament Potvrde kandidatima je podijelio mjesni biskup, mons. Ratko Perić, pod Svetom Misom u 10 sati. Dan prije, 18. svibnja krizmanici, njihovi kumovi i roditelji imali su ispovijed.

Objavljeno: 19.05.2012.

Pravoslavni hodočasnici iz Izraela u Međugorju

Trideset četiri hodočasnika, pravoslavne vjeroispovijesti, iz različitih dijelova Izraela, stigli su u Međugorje 11. svibnja 2012. Još neki će im se pridružiti u idućim danima. Susreli smo ih na početku hodočašća. ''Došli smo kući, svojoj Majci. Svi smo mi kršćani i svi smo mi sjedinjeni s Bogom. Nema razlika u raju. Mi se ovdje osjećamo kao da nam je mjesto ovdje'' - kazali su hodočasnici iz Izraela koji u Međugorju ostaju 10 dana.

Objavljeno: 11.05.2012.

Biciklom iz Njemačke u Međugorje

Hodočasnici u Međugorje pristižu na različite načine. Hodočasnik na biciklu i nije osobita novost, međutim kad se radi o čovjeku koji je prešao sedamdeset godina, onda je to ipak nesvakidašnji događaj. Radi se o 71-godišnjem Nijemcu, Helmutu Kϋhnu koji je iz sjevernoga djela Njemačke stigao u Međugorje biciklom.

Objavljeno: 10.05.2012.

Međugorski hodočasnici

Uz hodočasnike iz dvadesetak država svijeta, novinari radiopostaje „Mir“ Međugorje susreli su ovih dana i one iz Paname. Lorena Varela, supruga potpredsjednika Paname, drugi je put ovdje. Za Međugorje je čula preko svoje majke koja je oduvijek željela posjetiti Međugorje, ali hodočašće nije bilo moguće radi teške bolesti. Umrla je prošle godine. Nedugo nakon smrti majke, Lorena sa svojom sestrom odlučila hodočastiti.

Objavljeno: 06.05.2012.

Statistike za travanj 2012.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 183.500

 Broj svećenika koncelebranata: 3417 (113 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2012.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 29.04.2012.

Hodočasnici iz Grčke u Međugorju

U mnoštvu hodočasnika koji ovih dana borave u Međugorju, novinari radiopostaje Mir Međugorje susreli su i skupinu iz Grčke. Dovela ih je Chiara Perfetti iz Atene. Svi su, osim Chiare, pravoslavni vjernici. Chiara je u listopadu prošle godine prvi put u Međugorje došla s mužem i dvoje prijatelja. Kaže da je imala san. Za nekoliko dana nešto je provjeravala na internetu, i vidjela je ono što je vidjela u snu, međugorski vanjski oltar s bijelim Gospinim kipom.

Objavljeno: 26.04.2012.

BROJNI HODOČASNICI U MEĐUGORJU

U Međugorju u ovom uskrsnom vremenu borave mnogi hodočasnici. Ured informacija bilježi veće i manje skupine iz: Engleske, Rumunjske, Francuske, Slovačke, Albanije, Portugala, Njemačke, Italije,  Austrije, Mađarske, Libanona, SAD-a, Irske, Portugala, Brazila, Poljske, Meksika, Kanade, Slovenije, Koreje, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Ukrajine, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Susreli smo Mariu Peoples, iz Sjeverne Irske.  Prvi put je došla u Međugorje 1985. Od 1986. dovodi skupine u Međugorje.

Objavljeno: 19.04.2012.

USKRS U MEĐUGORJU

I ove se godine za Uskrs u Međugorju okupio veliki broj hodočasnika, koji su u zajedništvu sa župljanima sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. Tijekom ovih dana u Međugorju su boravili hodočasnici iz: Koreje, Brazila, Španjolske, Francuske, Italije, Njemačke, Portugala, Ukrajine, Slovačke, Libanona, Japana, SAD-a, Irske, Austrije i Rumunjske.  (slike)

Objavljeno: 09.04.2012.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

 

 Uskrsna cestitka 2012 - Fra Petar Vlasic

Objavljeno: 06.04.2012.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

Veliki Četvrtak, 5. travnja -  Ovaj dan, u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije i svećeništva, dopušteno je slaviti samo Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje. Misu posvete ulja u Katoličkoj Crkvi slavi samo biskup sa svećenicima u Zbornoj crkvi, odnosno Katedrali. U Međugorju, dakle, toga prijepodneva se ne ispovijeda i nema sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počinje u 17 sati, a u 18 je svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici će imati prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Prigoda sa sakrament Ispovijedi je od 16 sati do početka misnoga slavlja.

Objavljeno: 04.04.2012.

Članovi riječkog prihvatilišta za beskućnike ''''Ruže sv. Franje'''' u Međugorju

Četrdesetak volontera, članova, simpatizera riječkog prihvatilišta za beskućnike ''Ruže sv. Franje'' boravili su u Međugorju od 31. ožujka do 2.travnja 2012., kako bi zahvalili Kraljici mira za pet godina rada prihvatilišta. Siniša Pucić jedan od volontera u spomenutom prihvatilištu i glavni urednik časopisa ''Ulične svjetiljke'' govorio je za program radiopostaje Mir Međugorje o hodočašću te o prihvatilištu. Cilj rada prihvatilišta je ne samo pružiti najpotrebnijima prenoćište, nego ih prije svega osposobiti za ponovnu integraciju u društvo, ovisno o psihofizičkim i drugim sposobnostima korisnika, provodeći s njima program radne terapije i rehabilitacije. ''Hodočašće je dobra prilika onima koji nam se prvi put pridruže upoznati ih dobro s našim djelovanjem, a Međugorje je uvijek svima draga lokacija za hodočašće''- kazao je Siniša.

Objavljeno: 03.04.2012.

Duhovna obnova časnih sestara iz Hrvatske i BiH u Međugorju

U Međugorju je 31. ožujka održana duhovna obnova časnih sestara franjevki iz Hrvatske i BiH koje rade u zdravstvenim ili socijalnim ustanovama na kojoj je sudjelovalo 40-ak sestara. Tema je bila: ''Patnja, otajstveni Božji govor'', a duhovnu obnovu je predvodio dr. fra Miljenko Šteko. Jedna od sudionica obnove s. Andrea Nazlić, školska sestra franjevka koja radi u splitskoj bolnici je kazala: ''Djelujemo s ljudima koji pate, zato smo izabrali ovu temu. Vrijeme je da se saberemo i o tome razmišljamo. Ovo mjesto nas posebno vrati k sebi''.

Objavljeno: 02.04.2012.