Arhiva Novosti

Međugorje pod snijegom

 

Nakon neuobičajeno lijepoga i toplog siječnja, u veljači je zima pokazala svoje pravo snježno lice. U srijedu 1. veljače 2012. u Međugorju je pao prvi snijeg, a u petak je jednostavno sve zaustavio - kao i u čitavoj Hercegovini i Dalmaciji. Ovakvo vrijeme prema najavama meteorologa zadržat će se i idućih dana. Uz nogometni klub Cibalija, u Međugorju borave i druge skupine hodočasnika iz  Španjolske, SAD-a, Argentine, Perua, Koreje i Italije - svjedočeći neponovljive prizore međugorskoga krajobraza. (slike)

Objavljeno: 06.02.2012.

Statistike za siječanj 2012.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 54.700

 Broj svećenika koncelebranata: 1122 (36 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2012.

Održana duhovna obnova za župu Međugorje

 Za župljane župe Međugorje održana je duhovna obnova od 27. do 29. siječnja 2012., a predvodio ju je prof. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Osim redovitoga večernjega molitvenog programa, dr. Ivančić je održao i niz predavanja za župljane, djelatnike Župnog ureda, Informativnoga centra, vlasnike pansiona i hotela, djecu i mlade. U nedjelju, 29. siječnja predslavio je đačku misu u 9 i 30 te pučku u 11 sati, s kojom je i završila duhovna obnova. U razgovoru za Radiopostaju Mir Međugorje dr. Ivančić je kazao kako je cilj svake duhovne obnove posijati dobro sjeme za osobni život i dušu, kako bi naša vjera postala snažnija. ''Vrlo je važno otvoriti se milosti Božjoj i osluškivati što nam Bog kaže'', naglasio je Ivančić, te dodao kako ''Međugorje otvara tajnu Neba i stoga fascinira čovjeka''. U djelu duhovne obnove sudjelovali su i vjernici iz okolnih mjesta.

Objavljeno: 30.01.2012.

Duhovna obnova u župi Međugorje

 

Od petka 27. siječnja do nedjelje 29. siječnja 2012. u župi Međugorje održat će se duhovna obnova koju će i 2012. voditi dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. On prati međugorska događanja još od listopada 1982. i u ovoj je župi održao brojne propovijedi, duhovne obnove, seminare, predavanja.

 

Objavljeno: 26.01.2012.

Svjedočanstvo - "Od te radosti ja bih plakala"

Ružica Polić, živi u Sidneyu, u Australiji, nalazi se na kratkom odmoru u Hrvatskoj. 1971. s roditeljima, braćom i sestrama s 13 godina odlazi u Australiju. Udana je, ima  3 kćeri. Sada radi s bolesnima, starijima i nemoćnima. Boravila je u Međugorju sa suprugom. S njom smo razgovarali o Međugorju, ali i o životu Hrvata u Australiji. Pripada dvjema molitvenim zajednicama. Rado slušaju radiopostaju ''Mir'' Međugorje te dosta čitaju o Međugorju.  ''Mislim da Hrvati dosta prenose međugorske poruke među Australce. Ovo je treći put da prolazim kroz Međugorje. Prva dva puta sam došla iz radoznalosti. Ovaj put sam došla kao hodočasnik, doživjela sam mir, osjetila sam Božansku ljubav. Nadam se da ću dio ovoga što sam doživjela nositi sa sobom i da ću Međugorje donijeti i drugima. Ja se divim kad vidim, posebice muškarce, kada kleče i mole krunice. Suze mi naviru na oči, jer se to ne vidi često.'' - kaže Ružica koja nam je ispričala i zanimljivu priču o obraćenju mladića, njegovu povratku na pravi put vjere, a sve je opet povezano s Međugorjem.

Objavljeno: 25.01.2012.

Libanonke u Gospinoj misiji

Sana Nassar i  Sara Chaya  dolaze iz Libanona. Sana je osnovala neprofitabilnu organizaciju ''Prijatelji Marije, Kraljice mira'' kojoj je cilj služiti Gospinim porukama mira iz Međugorja. Prvi put u Međugorje dolazi 1986., a 1996. je sa skupinom prijatelja organizirala prvo hodočašće u Međugorje koje je trebalo biti samo za obitelj i prijatelje. To se hodočašće pretvorilo u hodočašće za čitav libanonski narod. Nekolicina njih su organizirali hodočašća koja su postajala sve veća.

Objavljeno: 22.01.2012.

10 godišnjica smrti fra Leonarda Oreča

 

  • U subotu, 21. siječnja 2012. navršava se 10 godina od smrti bivšeg međugorskog župnika pok. fra Leonarda Oreča (Posuški Gradac, 1928. - Zagreb, 2002.). Toga dana u 18 sati slavit će se za njega sveta Misa u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova. Fra Leonardo je osnovnu školu pohađao u Posuškome Gracu, gimnaziju na Širokomu Brijegu (1940. - 1945.), Varaždinu i Sarajevu. U Sarajevu završava i bogosloviju. Franjevački habit obukao 1946., a za svećenika zaređen 1951. Djelovao kao odgojitelj u Splitu i Kraljevoj Sutjesci.
Objavljeno: 16.01.2012.

Doček Nove godine u Međugorju

U Međugorju su u molitvi Novu  2012. godinu, osim župljana, dočekali, kako je to uobičajeno, hodočasnici iz cijeloga svijeta. Prema podacima Ureda informacija u Međugorju su veće skupine hodočasnika iz: Koreje, Kine, Austrije, Njemačke, Italije, Francuske, Mađarske, Španjolske, Rumunjske, Švicarske, Slovačke, Poljske, SAD-a, Češke, Portugala, Kanade, Ukrajine i Litve. Uz njih, te manje skupine iz mnogih država svijeta, na molitvu se slilo i mnoštvo mladih iz Hrvatske i BiH.  (slike)

Objavljeno: 03.01.2012.

Statistike za prosinac 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 83.000

Broj svećenika koncelebranata: 1452 (46 dnevno)

U protekloj 2011. godini podijeljeno je ukupno 2 027 900 sv. pričesti, a na sv. misama je koncelebriralo 41 094 svećenika.

Objavljeno: 01.01.2012.

Doček Nove godine u Međugorju

Međugorje za molitveni doček Nove 2012. godine očekuje nekoliko tisuća hodočasnika, uglavnom mladih, iz čitavoga svijeta. Molitvena noć na Silvestrovo, u subotu 31. 12. 2011., započinje molitvom krunice u 17 sati. Večernja sv. Misa zahvalnica je u 18, a nakon svete Mise zajednica "Cenacolo" uprizoruje Žive jaslice na platou ispred crkve. U 22 sata je klanjanje pred Presvetim. Svečana sv. Misa je u 23,30.

Objavljeno: 31.12.2011.

Udruga fra Slavko Barbarić svečanom Akademijom obilježila 20. obljetnicu djelovanja

Dvadeseta obljetnica Udruge za stipendiranje studenata "fra Slavko Barbarić" iz Međugorja obilježena je 29. prosinca 2011. godine svečanom Akademijom koja je održana u prepunoj dvorani pape Ivana Pavla II. u Međugorju. Prije 20 godina, na inicijativu fra Slavka Barbarića, osnovan je Fond "Prijatelji talenata" Međugorje, s nakanom materijalne i duhovne pomoći talentiranim i materijalno ugroženim studentima.  (slike)

Objavljeno: 30.12.2011.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

 

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2012. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!

Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje
(slike

Čestitka - fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2011.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2011.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 15 sati i 30 minuta i trajalo je 11 minuta.  Jakov je prenio:

Draga djeco! Danas na poseban način vas želim povesti i predati svome Sinu. Dječice, otvorite vaša srca i dopustite Isusu neka se rodi u vama, jer samo tako dječice,  i sami ćete moći doživjeti vaše novo rođenje i krenuti s Isusom u vašim srcima prema putu spasenja. Hvala vam što ste se odazvali mome pozivu.

Objavljeno: 25.12.2011.

Božić u Međugorju

U Međugorju se svečano dočekuje Božić, najradosniji katolički blagdan. Na Badnjak,  večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta Misa Badnje večeri je u 18 sati. Na njoj sudjeluju svi svećenici. Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo i ove godine uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h, i nastavlja se sv. Misom polnoćkom.

Objavljeno: 23.12.2011.

Međugorje u pripravi za Božić

Od ponedjeljka 28. studenoga u Međugorju se slave svete Mise zornice u 6 sati kojima se međugorski župljani pripravljaju za svetkovinu Rođenja Isusova.  Devetnica  započinje u četvrtak 15. prosinca krunicom uz Podrbrdo u 14 sati - svakodnevno se moli do 23. prosinca. Od petka, 16. prosinca, radiopostoja "Mir" Međugorje izravno prenosi sv. Mise zornice. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i redovito u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. Misa, a nakon Mise uobičajeni molitveni program. Ispovijed je svako jutro za vrijeme mise zornice, tj. od 5,30 do 7,30, kao i za vrijeme večernjega molitvenog programa. Već nekoliko dana članovi Zajednice Cenacolo, ispred međugorske župne crkve sv. Jakova, pripremaju žive jaslice, koje će, kao je to postalo uobičajeno, uprizoriti u božićno vrijeme.

Objavljeno: 14.12.2011.