Arhiva Novosti

DUHOVNA OBNOVA U MEĐUGORJU

Danas je u Međugorju održana duhovna obnova za cijelu Provinciju za ožujak. Ova obnova je ujedno zamišljena i kao seminar u sklopu programa trajne formacije. Tema susreta bila je Pomirenje s Bogom - teorija i praksa. Ovo je drugi put da se u Međugorju u sklopu duhovnih obnova i trajne formacije organizira seminar o sakramentu pomirenja.
Susret je održan u tzv. Žutoj dvorani iza međugorske crkve. Započeo je u 9 i 30 molitvom srednjeg časa, nakon kojeg je slijedilo predavanje dr. don Ante Mateljana, profesora dogmatske teologije na KBF-u u Splitu. (slike)

Objavljeno: 16.03.2011.

Pješaci hodočasnici iz Slovenije

U Međugorje je u petak, 4.  ožujka 2011., stigla skupina od osam hodočasnika  iz mjesta Kamnik u Sloveniji. Na dugo i pomno planirano hodočašće osmero ih je pošlo iz Kamnika, prvu dionicu su prošli svi skupa pješice, da bi njih šestero put nastavilo automobilom, a dvojica - Miha Hribovšek i Vido Kregar - propješačili su put od 560 kilometara za 14 dana.

Objavljeno: 12.03.2011.

Osamnaesti susret organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina vezanih za Međugorje

U Međugorju je u nedjelju, 6.ožujka registracijom sudionika započeo 18. međunarodni susret  organizatora hodočašća, voditelja centara mira, molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje.  Na susretu se okupilo oko 350 sudionika, najviše njih iz Italije, zatim Bolivije, Španjolske, Francuske, Češke, Slovačke, Austrije, Njemačke, Irske, Engleske itd.  Tema susreta je: <<...Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta >>(Mt 28, 20). Sudionici će sudjelovati  na predavanjima, razgovorima s predavačima, u večernjem molitveno-liturgijskom programu te drugim programima koji su za njih organizirani do četvrtka, 10. ožujka. Koordinator ovoga susreta je fra Danko Perutina, međugorski franjevac. Prvi ovakav susret održan je u Međugorju od 21 do 23. lipnja 1994. godine, zatim u Baškoj vodi, u Tučepima, više puta u Neumu, da bi se od 2000. godine ponovno počeo održavati u Međugorju.

Objavljeno: 07.03.2011.

Prvi dani ožujka u Međugorju

 

U prvim danima mjeseca ožujka 2011. prema podacima Ureda informacija Međugorje su posjetile hodočasničke skupine iz Italije, Francuske, SAD-a, Njemačke i Rumunjske. Slavljene su svete Mise na hrvatskom jeziku te jezicima hodočasničkih skupina iz spomenutih zemalja. U utorak, 1. ožujka na večernjoj Svetoj Misi u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova suslavila su 23 svećenika. I dalje je u tijeku zimski raspored molitvenog programa u Međugorju koji traje do 1. svibnja. Prvi dani ožujka, od  6. do 10., okupit će u Međugorju organizatore hodočašća, voditelje međugorskih centara u svijetu, te molitvenih i dobrotvornih skupina  vezanih za Međugorje. Tema susreta je: «…Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta ». Predavači na ovogodišnjem seminaru su fra Tomislav Pervan, fra Danko Perutina i fra Mate Dragićević.

Objavljeno: 03.03.2011.

Statistike za veljaču 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 26.900

Broj svećenika koncelebranata: 780 (27 dnevno)

Objavljeno: 01.03.2011.

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH

 

ALESSANDRO D'ERRICO

Pečat je priznanje poslanju Apostolske nuncijature u BiH


Redakcija Večernjeg lista BiH proglasila je papinskog izaslanika najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga


Piše: Zoran Krešić (Večernji list)

 

Izaslanik Svete Stolice u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico diplomat je čija je služba u posljednjih pet godina u BiH protkana živom zauzetošću za ovu državu i njezine narode, izgradnju skladne kompozicije u kojoj bi i Hrvati katolici bili u jednakoj poziciji s druga dva naroda. Redakcija Večernjeg lista proglasila je nuncija D’Errica najzaslužnijom osobom za promicanje međureligijskog dijaloga i snošljivosti.Objavljeno: 28.02.2011.

''''U Međugorju se živi vjera''''

U Međugorju, kako je to uobičajeno u veljači, vlada mirnije razdoblje s manje hodočasnika. Prema podacima Ureda informacija od početka veljače Međugorje su posjetile skupine hodočasnika iz Češke, Austrije, Njemačke, SAD-a, Italije, Koreje i Poljske. Susreli smo Radoslava Daduliaka iz Slovačke koji  trenutno živi u Pragu. Sa suprugom Marijom posjetio je Međugorje prvi put. Ispričao nam je o svom životu, te da je pun dojmova o Međugorju.  ''To je prvo mjesto gdje osjećam da ljudi žive s Bogom u svom životu.  Čuje se molitva ljudi, tu se živi vjera! Za mene je Međugorje najljepše mjesto na svijetu'' - kazao je Radoslav.

Objavljeno: 11.02.2011.

Sjećanje na pobijene franjevce

U Širokom Brijegu od 4. do 7. veljače obilježena je 66. godišnjica stradavanja hercegovačkih franjevaca, odnosno Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca. Komunisti su u Drugom svjetskom ratu i poraću ubili 66 franjevaca Hercegovačke franjevačke provincije. Budući da ih je čak 34 iz širokobriješkog samostana ili samostanskog područja, od kojih je 12 ubijeno i spaljeno u samostanskom vrtu 7. veljače 1945. godine Široki Brijeg je određen kao središnje žrtvoslovno mjesto na razini Provincije, te 7. veljače kao dan sjećanja. U četvrtak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Stepinca i dan kada se sjećamo stradalih franjevaca međugorske župe. Sveta misa u 18 sati slavit će se za: fra Križana Galića, fra Jozu Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grgu Vasilja i fra Jenka Vasilja-koji su mučki ubijeni u Drugom  svjetskom ratu. Molit će se za sve žrtve Prvog, Drugog i Domovinskog rata. A u ponedjeljak 14. veljače u 18 sati u franjevačkoj crkvi u Mostaru slavit će se sveta misa za sedmoricu ubijenih fratara iz tog samostana. Među njima su i fratri iz međugorske župe:fra Grgo Vasilj, fra Jozo Bencun i fra Bernardin Smoljan koji je kao župnik organizirao gradnju križa na Križevcu.

Objavljeno: 08.02.2011.

Završena duhovna obnova

U Međugorju je od 28. siječnja do 30. siječnja 2011. održana duhovna obnova koju je vodio  dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. On prati međugorska događanja još od listopada 1982. i u ovoj je župi održao brojne propovijedi, duhovne obnove, seminare, predavanja. Duhovna obnova je započela u petak, 28. siječnja večernjom sv. Misom koju je predslavio dr. Ivančić. Osim sudjelovanja u večernjem molitvenom programu, dr. Ivančić održao je i niz predavanja za župljane, djelatnike Župnog ureda, vlasnike pansiona i hotela, djecu i mlade.
Susreo se i s članovima zajednice ''Milosrdni otac''. U nedjelju, 30. siječnja predslavio je đačku misu u 9 i 30 te pučku u 11 sati čime je završila duhovna obnova. Osim župljana u duhovnoj obnovi sudjelovali su i vjernici iz okolnih mjesta. (slike)
 

Objavljeno: 03.02.2011.

Statistike za siječanj 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 51.500

Broj svećenika koncelebranata: 948 (30 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2011.

Duhovna obnova u župi Međugorje

Od petka 28. siječnja do nedjelje 30. siječnja  u župi Međugorje održat će se duhovna obnova koju će voditi dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba.

Program:

Objavljeno: 26.01.2011.

Svjedočanstvo Christiane Claessens, pratiteljice hodočašća iz Lausanne, Švicarska

 

Blaženi koji ne vidješe a povjerovaše (Iv 20,29)

Christiane Claessens – prvi svjedok ozdravljenja Švicarke Joëlle Beuret-Devanthéry u Međugorju, u listopadu 2010., opisuje hodočašće i događaje.

U subotu 16. listopada 2010., četrdeset i šest osoba, većim dijelom iz župe sv. Franje Saleškoga i sv. Terezije, pošlo je na privatno hodočašće u Međugorje. Bilo je to naše dvadeseto privatno hodočašće, koje se dogodilo u vrijeme kad smo obilježavali dvadesetu obljetnicu osnivanja molitvene skupine Kraljice Mira. Za našu skupinu bila je to predivna prigoda zahvaliti Gospodinu, jer je Marija svakoga od nas vodila za ruku i podržavala usprkos poteškoćama na koje smo nailazili tijekom tih dvadeset godina. Doista, sotona ne podnosi Djevicu Mariju, pa zato i mrzi molitvene skupine koje ona tako žarko želi potaknuti u svim župama. Po Božjoj milosti, mi smo ostali vjerni i svakoga smo se ponedjeljka okupljali na molitvu, meditaciju otajstava Kristova života, popraćenu porukama koje je Marija dala svijetu, i koje još uvijek daje svakoga mjeseca u Međugorju.

Objavljeno: 13.01.2011.

Novogodišnji molitveni susret u Međugorju

Na molitveni doček nove 2011. godine međugorskim župljanima pridružili su se, kako je to postalo uobičajeno posljednjih godina, brojni hodočasnici iz okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta.

Objavljeno: 02.01.2011.

Statistike za prosinac 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 75.500

Broj svećenika koncelebranata: 1424 (45 dnevno)

U protekloj 2010. godini podijeljeno je ukupno 1 571 800 sv. pričesti,
a na sv. misama je koncelebriralo 38 227 svećenika.

Objavljeno: 01.01.2011.

Molitveni doček Nove godine u Međugorju

 

U Međugorje su već pristigle tisuće hodočasnika, uglavnom mladih, iz cijeloga svijeta, na tradicionalni molitveni doček Nove godine. Večernji molitveni program započinje u 17 sati molitvom krunice, a u 18 sati je sv. Misa zahvalnica za 2010. godinu. Nakon sv. Mise upriličuju se Žive jaslice na prostoru ispred crkve. Molitveni program dočeka Nove godine započinje u 22 sata Klanjanjem Isusu u Presvetome oltarskom sakramentu. Sveta misa započet će u 23,30. Sve pjesmom prati Međunarodni zbor i orkestar. Molitveni doček Nove godine odvijat će se u međugorskoj župnoj crkvi, a slika i ton prenose se u Veliku dvoranu, šator, kao i prostor oko crkve. Čitavi program prevodi se simultano na dvadesetak svjetskih jezika, a sve izravno prenosi i radiopostaja "Mir" Međugorje. U subotu je svetkovina Blažene Djevice Marije Bogorodice i građanska Nova Godina. Svete Mise u župnoj crkvi su u 8,11 i 18 sati. Ujedinimo se u molitvi za blagoslovljeno vrijeme nove 2011. godine!

Objavljeno: 30.12.2010.