Arhiva Novosti

U Međugorju i dalje mnoštvo hodočasnika

 

Međugorje su i  tijekom mjeseca listopada posjetili hodočasnici sa svih strana svijeta. Po broju podijeljenih svetih pričesti, i ovogodišnji listopad prelazi prošlogodišnji za više od sto tisuća. Uz brojne talijanske hodočasnike, krajem listopada i prvih dana studenoga u Ured informacija prijavljene su veće skupine hodočasnika i iz Brazila, Honga Konga, Portugala, Španjolske, Slovenije, Slovačke, Njemačke, SAD-a, Kanade, Francuske, Engleske, Indije, Brazila, Rumunjske, Poljske, Austrije, Mađarske,Češke, Australije, Irske, Belgije te Hrvatske. Radi ovako velikoga broja hodočasničkih skupina, sav večernji molitveno liturgijski program održavao se na Vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova - kao u ljetno vrijeme.

Objavljeno: 03.11.2011.

Statistike za listopad 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 251.500

Broj svećenika koncelebranata: 4539 (146 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2011.

Listopad u Međugorju

Svetkovina sv. Franje, utemeljitelja Franjevačkoga reda svečano je proslavljena u Međugorju u utorak, 4. listopada. Tradicionalni i svečani obred preminuća svetoga Franje, ili kako ga još nazivaju ''Memoria Transitus'', utkan u okvire liturgijskoga obreda, slavljen je nakon večernje sv. Mise, na uočnicu svetkovine, na vanjskome oltaru župne crkve sv. Jakova. U obredu su sudjelovali međugorski framaši, časne sestre franjevke i franjevci na službi u Međugorju, a pjesmom je sve pratio međugorski Veliki zbor. Obredu su nazočili i brojni hodočasnici koji u listopadu, Gospinom mjesecu, borave u Međugorju. Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz: Koreje, Brazila, Italije, Austrije, Njemačke, Kanade, Irske, SAD-a, Engleske, Francuske, Poljske, Slovenije, Mađarske, Španjolske, Libanona, Rumunjske, Australije, Slovačke, Belgije, Meksika, Argentine i Portugala. Inače, kao i kolovoz, i ovogodišnji rujan, u statistikama župe Međugorje, je najposjećeniji rujan od početka Gospinih ukazanja - s preko tristo tisuća podijeljenih svetih Pričesti. (slike)

Objavljeno: 08.10.2011.

TRIDESET GODINA MEĐUGORJA

U prigodi 30. obljetnice Gospinih ukazanja u Bijekovićima i Međugorju Župni ured Međugorje i Uredništvo znanstvenog časopisa Hercegovina franciscana organiziraju međunarodni znanstveni simpozij pod nazivom TRIDESET GODINA MEĐUGORJA. Simpozij će se održati u Međugorju, u Dvorani Ivana Pavla II. u srijedu 5. listopada s početkom u 10 sati. Na njemu će sudjelovati ugledni teolozi, povjesničari, sociolozi i psiholozi iz domovine i inozemstva, kao i oni koji izbližega prate međugorska događanja, kako u prošlosti, tako danas. Simpozij je otvorenoga tipa, pa se pozivaju prije svega župljani župe Međugorje, kao i hodočasnici, ali i osobito međugorski vodiči te djelatnici Informativnog centra Mir Međugorje. Radovi sa simpozija bit će tiskani u sljedećem broju časopisa Hercegovina franciscana do Božića ove godine, a nadamo se i u posebnom zborniku radova. Dobro došli!

Objavljeno: 04.10.2011.

Statistike za rujan 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 300.500

 Broj svećenika koncelebranata: 5441 (181 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2011.

Završen Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio više od 250 sudionika iz osam jezičnih područja održao se u  u Međugorju  od 21. do 24. rujna  2011. godine o  temi: "Brak - u vjeri i s vjerom". Seminarom je ravnao dr. fra Miljenko Šteko, a program se odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja prof. Ljilje Vokić, molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 24. rujna u 11 sati, koju je predvodio fra Marinko Šakota. Među sudionicima susreli smo i one iz daleke  Aljaske. Ralph i Edith su 2000. prvi put posjetili Međugorje. Od te godine počeli su pratiti sva međugorska događanja preko službene međugorske stranice. Vidjeli su informacije i o Seminaru za bračne parove, i odlučili se, zajedno s drugima, doći. Za radiopostaju "Mir" Međugorje kazali su: "Sretni smo što smo ovdje, ovo nam je prvi posjet, svi se odjećamo dobrodošli i od trenutka kad smo zakoračili u Međugorje osjetili smo da se tu događa nešto posebno". (slike)

Objavljeno: 24.09.2011.

12. međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  21. do 24. rujna  2011. godine.

                       Tema seminara je:

"Brak -  u vjeri i s vjerom"

Objavljeno: 20.09.2011.

Svečani zavjeti mladih franjevaca u Međugorju

U nedjelju, 18. rujna 2011., na svečanoj večernjoj Svetoj Misi u 18 sati, na vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova apostola u Međugorju, trojica mladih franjevačkih bogoslova, članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz Mostara, položila su svoje svečane (doživotne) zavjete. Fra Josip Serđo Ćavar i fra Mario Ostojić su iz župe Međugorje, a fra Stanko Ćosić, podrijetlom iz župe Presvetoga Trojstva, Buhovo. Nakon višegodišnje pripreme i jednomjesečnih duhovnih vježbi, zavjete je primio m.p. o. provincijal, dr. fra Ivan Sesar, predsjedatelj svečanoga misnog slavlja. Liturgijom je ravnao fra Vjekoslav Milićević, a pjevanje su predvodili mladi franjevci Hercegovačke franjevačke provincije. Sve je na kraju pozdravio međugorski župnik, fra Petar Vlašić, čestitajući osobito zavjetovanicima i njihovim roditeljima.

Objavljeno: 19.09.2011.

Pješice iz Litve u Međugorje

Skupina od 90 hodočasnika, svih uzrasta,  stigla je pješice u Međugorje iz Litve. Prvoga dana puta, 24. lipnja, krenulo je 29 hodočasnika, a ostali su im se pridruživali do konačnoga cilja - Međugorja, na putovanju dugom 2300 kilometara. Stigli su u Međugorje, živi i zdravi, 11. rujna, na župnu proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa, te se odmah uputili na Križevac, noseći svoj veliki zavjetni križ. Sudjelovali su na svetoj Misi u 11 sati na Križevcu, a tom prigodom, u ime svega puka, pozdravio ih je i predvoditelj misnog slavlja fra Robert Jolić, zahvalivši im na nesvakidašnjoj žrtvi i vjerničkom svjedočanstvu. Na svom dugom putu prešli su Litvu, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Hodočasnici su za vrijeme čitavoga hodočašćenja sa sobom nosili veliki i teški križ, te dva kipa – Srca Isusova i Blažene Djevice Marije.

Objavljeno: 15.09.2011.

Molitveni program – zimski raspored

 U ponedjeljak, 12. rujna, mijenja se termin molitveno-liturgijskog programa u župi Međugorje. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Nakon sv. Mise slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je četvrtkom nakon večernje sv. Mise, te srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a čašćenje križa Gospodinova petkom nakon večernje sv. Mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 11.09.2011.

Sv. Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe, u međugorskoj župi se tradicionalno slavi Uzvišenja križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 11 rujna. Svečana sv. Misa na Križevcu, koju će predslaviti fra Robert Jolić, je u 11 sati. Sat vremena prije sv. Mise započinje molitva Križnoga puta uz Križevac. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. Misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Misa. Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. Mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 08.09.2011.

Kolovoz najposjećeniji mjesec od početka Gospinih ukazanja

Brojka koja prelazi četiri stotine tisuća (406.300) podijeljenih svetih pričesti u kolovozu ove godine, premašila je sve dosadašnje međugorske statistike. Sukladno tomu je i broj svećenika koji su u Međugorju slavili svete mise - njih preko sedam tisuća  - 7.280, u prosjeku dnevno 234. Rijeka hodočasnika nastavlja se i u prvim danima ovogodišnjega rujna. Prema podacima Ureda informacija u Međugorju 1. dana mjeseca rujna borave veće skupine hodočasnika iz Poljske, Belgije, Slovačke, Libanona, Španjolske, Argentine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Danske, Irske, SAD-a i Engleske. Između mnoštva hodočasnika upitali smo svećenika Franka Gindru iz Danske da s nama podijeli svoje iskustvo. O. Frank je prvi put ovdje. Osjeća posebnu blizinu Gospinu: "Takav osjećaj nisam odavno imao. Molim se za ljude u mojoj domovini koji su izgubili nadu u život. Vratit ću se u Međugorje!'" - kazao je ovaj svećenik.

Objavljeno: 03.09.2011.

Statistike za kolovoz 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 406.300

 Broj svećenika koncelebranata: 7280 (234 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2011.

NAJBOLJI SVJETSKI VATERPOLIST ALEX GIORGETTI U MEĐUGORJU

Poznati talijanski vaterpolist 24-godišji Alex Giorgetti boravio je u Međugorju. Dolazi iz Savone u Italiji. Napadač je Pro Recca i s talijanskom reprezentacijom ove godine osvojio je Svjetsko prvenstvo, na kojem je proglašen najboljim igračem. Mladi Alex najprije je pozdravio ravnatelja Informativnoga centra Mir Međugorje, fra Miljenka Šteku i darovao mu vaterpolo loptu s potpisima igrača koji su osvojili ovogodišnje svjetsko prvenstvo, potom je s novinarima radiopostaje Mir Međugorje podijelio svoje životno iskustvo.

Objavljeno: 28.08.2011.

Kolovoz u Međugorju

U Međugorju pred kraj mjeseca kolovoza borave hodočasnici sa  svih strana svijeta. Ured informacija bilježi brojne skupine hodočasnika iz: Svete Zemlje, Koreje, Poljske, Slovačke, Češke, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Njemačke,  Austrije i naravno hodočasnici iz BiH i Hrvatske.  Vlč.  Pat O'hagan  dolazi iz Kalifornije. Prvi put je u Međugorju za koje je čuo prije mnogo godina. ''Duboko sam impresioniran entuzijazmom i religioznošću ljudi koji dolaze ovdje i jako mi se sviđa ovo mjesto. Vidio sam da je vjera doista jaka, to je ono što sam i očekivao''- kazao je ovaj svećenik. I oca Anslema Umorena, koji  pripada zajednici misionara Nigerije, novinari Radiopostaje Mir Međugorje susreli su ovdje. Izrazio je radost zbog posjeta te dodao: ''Ovo mjesto osigurava dobre mogućnosti za molitvu, pokoru i  nadu''. Lisa je iz Južne Afrike, treći je put u Međugorju. Kad je  prvi put čula za ukazanja imala je 15 godina. ''Međugorje je obogatilo moju vjeru i predanje i ovdje se zaista osjeća viša sila koja sve to pokreće. Nema se tu puno za reći, jednostavno morate biti ovdje da bi sve to vidjeli i osjetili. Mladi se obraćaju, oni koji su skrenuli s puta opet se vraćaju na pravi put''. Pater Mihovel je  misionar morfotanac. Od prošle godine radi u Poljskoj. 1986. prvi put posjećuje Međugorje. ''Neki dan sam ispovijedao tu sedam sati. Došao sam se ispovjediti i onda sam ja ispovijedao cijelo vrijeme. Mislim da je u Međugorju svako iskustvo posebno, posebno u tim susretima s ljudima i svjedočanstvima'' - zaključio je na kraju p. Mihovel. I tako redom, svaki susret novo svjedočanstvo milosti koje se, evo, preko trideset godina izlijeva preko Međugorja u čitavi svijet. (slike)

Objavljeno: 22.08.2011.