Arhiva Novosti

Završen Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar za bračne parove, koji je okupio više od 250 sudionika iz osam jezičnih područja održao se u  u Međugorju  od 21. do 24. rujna  2011. godine o  temi: "Brak - u vjeri i s vjerom". Seminarom je ravnao dr. fra Miljenko Šteko, a program se odvijao preko jutarnjih i popodnevnih predavanja prof. Ljilje Vokić, molitveno-liturgijskog programa u međugorskoj crkvi, molitve na Križevcu i Podbrdu. Završio je sv. Misom u subotu, 24. rujna u 11 sati, koju je predvodio fra Marinko Šakota. Među sudionicima susreli smo i one iz daleke  Aljaske. Ralph i Edith su 2000. prvi put posjetili Međugorje. Od te godine počeli su pratiti sva međugorska događanja preko službene međugorske stranice. Vidjeli su informacije i o Seminaru za bračne parove, i odlučili se, zajedno s drugima, doći. Za radiopostaju "Mir" Međugorje kazali su: "Sretni smo što smo ovdje, ovo nam je prvi posjet, svi se odjećamo dobrodošli i od trenutka kad smo zakoračili u Međugorje osjetili smo da se tu događa nešto posebno". (slike)

Objavljeno: 24.09.2011.

12. međunarodni seminar za bračne parove

Dvanaesti međunarodni seminar  za bračne parove održat će se
u Međugorju  od  21. do 24. rujna  2011. godine.

                       Tema seminara je:

"Brak -  u vjeri i s vjerom"

Objavljeno: 20.09.2011.

Svečani zavjeti mladih franjevaca u Međugorju

U nedjelju, 18. rujna 2011., na svečanoj večernjoj Svetoj Misi u 18 sati, na vanjskome oltaru iza župne crkve sv. Jakova apostola u Međugorju, trojica mladih franjevačkih bogoslova, članova Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz Mostara, položila su svoje svečane (doživotne) zavjete. Fra Josip Serđo Ćavar i fra Mario Ostojić su iz župe Međugorje, a fra Stanko Ćosić, podrijetlom iz župe Presvetoga Trojstva, Buhovo. Nakon višegodišnje pripreme i jednomjesečnih duhovnih vježbi, zavjete je primio m.p. o. provincijal, dr. fra Ivan Sesar, predsjedatelj svečanoga misnog slavlja. Liturgijom je ravnao fra Vjekoslav Milićević, a pjevanje su predvodili mladi franjevci Hercegovačke franjevačke provincije. Sve je na kraju pozdravio međugorski župnik, fra Petar Vlašić, čestitajući osobito zavjetovanicima i njihovim roditeljima.

Objavljeno: 19.09.2011.

Pješice iz Litve u Međugorje

Skupina od 90 hodočasnika, svih uzrasta,  stigla je pješice u Međugorje iz Litve. Prvoga dana puta, 24. lipnja, krenulo je 29 hodočasnika, a ostali su im se pridruživali do konačnoga cilja - Međugorja, na putovanju dugom 2300 kilometara. Stigli su u Međugorje, živi i zdravi, 11. rujna, na župnu proslavu blagdana Uzvišenja sv. Križa, te se odmah uputili na Križevac, noseći svoj veliki zavjetni križ. Sudjelovali su na svetoj Misi u 11 sati na Križevcu, a tom prigodom, u ime svega puka, pozdravio ih je i predvoditelj misnog slavlja fra Robert Jolić, zahvalivši im na nesvakidašnjoj žrtvi i vjerničkom svjedočanstvu. Na svom dugom putu prešli su Litvu, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Hrvatsku. Hodočasnici su za vrijeme čitavoga hodočašćenja sa sobom nosili veliki i teški križ, te dva kipa – Srca Isusova i Blažene Djevice Marije.

Objavljeno: 15.09.2011.

Molitveni program – zimski raspored

 U ponedjeljak, 12. rujna, mijenja se termin molitveno-liturgijskog programa u župi Međugorje. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Nakon sv. Mise slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je četvrtkom nakon večernje sv. Mise, te srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a čašćenje križa Gospodinova petkom nakon večernje sv. Mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 11.09.2011.

Sv. Misa na Križevcu

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe, u međugorskoj župi se tradicionalno slavi Uzvišenja križa Kristova. Ove godine to je nedjelja, 11 rujna. Svečana sv. Misa na Križevcu, koju će predslaviti fra Robert Jolić, je u 11 sati. Sat vremena prije sv. Mise započinje molitva Križnoga puta uz Križevac. Za sve one koji nisu u mogućnosti pohoditi Križevac, mogu sudjelovati na jednoj od sv. Misa na hrvatskome jeziku u župnoj crkvi: u 6, 7, 8,12 i 19  sati. Misa. Prvi ponedjeljak nakon proslave Uzvišenja križa Kristova u Međugorju se mijenja i satnica molitveno-liturgijskog programa. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Slijedi uobičajeni molitveni program nakon sv. Mise. Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu srijedom i subotom je od 21 do 22 sata. Molitva krunice na Podbrdu je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 08.09.2011.

Kolovoz najposjećeniji mjesec od početka Gospinih ukazanja

Brojka koja prelazi četiri stotine tisuća (406.300) podijeljenih svetih pričesti u kolovozu ove godine, premašila je sve dosadašnje međugorske statistike. Sukladno tomu je i broj svećenika koji su u Međugorju slavili svete mise - njih preko sedam tisuća  - 7.280, u prosjeku dnevno 234. Rijeka hodočasnika nastavlja se i u prvim danima ovogodišnjega rujna. Prema podacima Ureda informacija u Međugorju 1. dana mjeseca rujna borave veće skupine hodočasnika iz Poljske, Belgije, Slovačke, Libanona, Španjolske, Argentine, Mađarske, Austrije, Njemačke, Italije, Danske, Irske, SAD-a i Engleske. Između mnoštva hodočasnika upitali smo svećenika Franka Gindru iz Danske da s nama podijeli svoje iskustvo. O. Frank je prvi put ovdje. Osjeća posebnu blizinu Gospinu: "Takav osjećaj nisam odavno imao. Molim se za ljude u mojoj domovini koji su izgubili nadu u život. Vratit ću se u Međugorje!'" - kazao je ovaj svećenik.

Objavljeno: 03.09.2011.

Statistike za kolovoz 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 406.300

 Broj svećenika koncelebranata: 7280 (234 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2011.

NAJBOLJI SVJETSKI VATERPOLIST ALEX GIORGETTI U MEĐUGORJU

Poznati talijanski vaterpolist 24-godišji Alex Giorgetti boravio je u Međugorju. Dolazi iz Savone u Italiji. Napadač je Pro Recca i s talijanskom reprezentacijom ove godine osvojio je Svjetsko prvenstvo, na kojem je proglašen najboljim igračem. Mladi Alex najprije je pozdravio ravnatelja Informativnoga centra Mir Međugorje, fra Miljenka Šteku i darovao mu vaterpolo loptu s potpisima igrača koji su osvojili ovogodišnje svjetsko prvenstvo, potom je s novinarima radiopostaje Mir Međugorje podijelio svoje životno iskustvo.

Objavljeno: 28.08.2011.

Kolovoz u Međugorju

U Međugorju pred kraj mjeseca kolovoza borave hodočasnici sa  svih strana svijeta. Ured informacija bilježi brojne skupine hodočasnika iz: Svete Zemlje, Koreje, Poljske, Slovačke, Češke, Francuske, Italije, Engleske, Irske, SAD-a, Njemačke,  Austrije i naravno hodočasnici iz BiH i Hrvatske.  Vlč.  Pat O'hagan  dolazi iz Kalifornije. Prvi put je u Međugorju za koje je čuo prije mnogo godina. ''Duboko sam impresioniran entuzijazmom i religioznošću ljudi koji dolaze ovdje i jako mi se sviđa ovo mjesto. Vidio sam da je vjera doista jaka, to je ono što sam i očekivao''- kazao je ovaj svećenik. I oca Anslema Umorena, koji  pripada zajednici misionara Nigerije, novinari Radiopostaje Mir Međugorje susreli su ovdje. Izrazio je radost zbog posjeta te dodao: ''Ovo mjesto osigurava dobre mogućnosti za molitvu, pokoru i  nadu''. Lisa je iz Južne Afrike, treći je put u Međugorju. Kad je  prvi put čula za ukazanja imala je 15 godina. ''Međugorje je obogatilo moju vjeru i predanje i ovdje se zaista osjeća viša sila koja sve to pokreće. Nema se tu puno za reći, jednostavno morate biti ovdje da bi sve to vidjeli i osjetili. Mladi se obraćaju, oni koji su skrenuli s puta opet se vraćaju na pravi put''. Pater Mihovel je  misionar morfotanac. Od prošle godine radi u Poljskoj. 1986. prvi put posjećuje Međugorje. ''Neki dan sam ispovijedao tu sedam sati. Došao sam se ispovjediti i onda sam ja ispovijedao cijelo vrijeme. Mislim da je u Međugorju svako iskustvo posebno, posebno u tim susretima s ljudima i svjedočanstvima'' - zaključio je na kraju p. Mihovel. I tako redom, svaki susret novo svjedočanstvo milosti koje se, evo, preko trideset godina izlijeva preko Međugorja u čitavi svijet. (slike)

Objavljeno: 22.08.2011.

Proslavljena Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavljena je u Međugorju u ponedjeljak, 15. kolovoza uz veliki broj domaćih i stranih hodočasnika. Tisuće hodočasnika, među njima brojni mladi, pješice su cijele noći dolazilo u Međugorje. Ured informacija zabilježio je skupine hodočasnika iz: Brazila, Libanona, Austrije, Italije, Njemačke, SAD-a, Irske, Engleske, Francuske, Slovačke, Slovenije, Češke, Španjolske, Poljske i Mađarske, Koreje i Portugala i naravno BiH i Hrvatske. Tijekom dana slavljeno je 19 sv. Misa, 6 na hrvatskom jeziku. Večernju sv. Misu u u 19 sati predslavio je dr. fra Ivan Dugandžić u koncelebraciji 60 svećenika. (slike)

Objavljeno: 16.08.2011.

Svetkovina Velike Gospe

 

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u ponedjeljak, 15. kolovoza. Svete Mise na hrvatskome jeziku u crkvi sv. Jakova u Međugorju su u 6, 7, 8, 11, a svečana večernja Misa je u 19 sati - predvodi je dr. fra Ivan Dugandžić. Večernji molitveno-liturgijski program započinje u 18 sati molitvom krunice. Mise na stranim jezicima su u prijepodnevnim satima. Veliki broj domaćih i stranih hodočasnika već je pristigao u Međugorje.

Objavljeno: 13.08.2011.

ZAVRŠEN MLADIFEST U MEĐUGORJU

Dvadeset i drugi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest koji je započeo u Međugorju u ponedjeljak 1. kolovoza 2011. pod geslom "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!", završio je u subotu, 6. kolovoza, sv. Misom zahvalnicom na Križevcu, u 5 sati, koju je predvodio fra Danko Perutina, voditelj festivala.  Večer prije, 5. kolovoza, međugorski župnik fra Petar Vlašić, kao domaćin, mlade je pozvao na sljedeći, 23. Mladifest, koji će se održati u Međugorju u kolovozu 2012. Prve večeri na molitvenom susretu okupili su se deseci tisuća mladih iz šezdeset država, sa svih kontinenata. U narednim danima pridruživali su se predstavnici i drugih država. Program Mladifesta započinjao je jutarnjom molitvom u 9 sati, potom svjedočanstva, pjesme i pouke kršćanskoga života. Program se, nakon stanke, nastavljao od 16 sati do molitve Krunice u 18 sati. Svakodnevni središnji susret bila je sv. Misa u 19 sati, na kojoj bi se u suslavlju okupilo oko petsto svećenika. Sveukupno, u Međugorju je tih dana registrirano preko šesto svećenika sa svih kontinenata. Svi su oni veliki dio svoga vremena bili na raspolaganju mladima za sakrament Pomirenja. U srijedu, 3.kolovoza, nakon večernje sv. Mise održana je tradicionalna procesija ulicama župe Međugorje, uz Gospin kip i upaljene svijeće u rukama nepreglednoga broja sudionika. Govorni programi za vrijeme Mladifesta prevodili su se simultano na osamnaest svjetskih jezika. Događaje Festivala, glazbom i pjesmom, pratio je Međunarodni zbor i orkestar od sto sudionika iz dvadesetak država, pod ravnanjem prof. Damira Bunoze. Mladifest su od prvoga dana pratili brojni akreditirani novinari iz različitih svjetskih medija, a sliku i ton preuzimali brojni internetski portali u svijetu. (slike)

Objavljeno: 07.08.2011.

Započeo 22. međunarodni molitveni susret mladih u Međugorju

 

Dvadeset i drugi međunarodni molitveni susret mladih - Mladifest, pod geslom "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!", započeo je u Međugorju u ponedjeljak, 1. kolovoza, večernjim molitveno-liturgijskim programom na vanjskome oltaru međugorske župne crkve. Nakon molitve krunice u 18 sati, predstavili su se mladi iz 60 zemalja - oni su do ponedjeljka pristigli u Međugorje. Okupljene mlade vjernike - njih nekoliko desetaka tisuća najprije su pozdravili domaćini - njihovi vršnjaci iz župe Međugorje, a potom i fra Petar  Vlašić, međugorski župnik. Svetu Misu otvaranja i ove godine predslavio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Ivan Sesar. Festival, kojim ravna fra Danko Perutina, obilježen je molitvom, pjesmom, predavanjima, svjedočanstvima koje prati Međunarodni zbor i orkestar sa stotinjak pjevača i svirača. Festival prate i mnogobrojni novinari sa svih kontinenata, a čitavi se program simultano prevodi na osamnaest jezika. Program izravno prenosi radiopostaja "Mir" Međugorje, te mnoštvo drugih radiopostaja, internetskih portala i televizijskih postaja. Festival mladih pokrenuo je pokojni fra Slavko Barbarić 1990. godine, okupivši te godine stotinjak mladih, dva svirača s gitarom te nekoliko pjevača, a sve se održavalo u zelenom šatoru. Svake godine broj sudionika se povećavao, te brojem prerastao sva druga međugorska okupljanja. (slike)

Objavljeno: 02.08.2011.

Statistike za srpanj 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 204.500

Broj svećenika koncelebranata: 5783 (185 dnevno)

Objavljeno: 01.08.2011.