Arhiva Novosti

Iz Belgije pješice u Međugorje

 

Skupina od osam hodočasnika stigla je u ponedjeljak 16. svibnja 2011. pješice iz Belgije u Međugorje. Vođa puta bio je Hrvat Marko Pinčić, koji je u razgovoru za radiopostaju Mir Međugorje, zajedno sa suprugom Yvonne Lespagnard, govorio o ovom neobičnom pothvatu.  Marko je rođen u Zadru, oženjen Belgijankom i dugo godina s obitelji živi u Belgiji. Nakon razgovora sa suprugom i još nekoliko osoba odlučili su se na hodočašće. Među ovih osmero hodočasnika je i gospodin od 84 godine, te medicinska sestra koja se brinula za njih tijekom puta. Marko je, između ostaloga, kazao: „Mi smo testirali kako će ići, pošli smo, odlučili ići 500 km godišnje. Putujemo već tri godine. Nakon prekida bi se ponovno vraćali na mjesto gdje smo došli. Ove godine napravili smo ono što je ostalo, i računamo da smo prepješačili oko dvije tisuće kilometara.

Objavljeno: 17.05.2011.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

 

U nedjelju, 8.svibnja, na Vanjskome oltaru crkve sv. Jakova u Međugorju, 80-ak mladih, članova Franjevačke mladeži iz Međugorja imali su obrede primanja i obećanja pod večernjom sv. Misom u 19 sati. Sv. Misa je započela procesijom mladih sa svijećama u rukama i pjesmom, a predslavio ju je fra Josip Vlašić, regionalni duhovni asistent, u koncelebraciji 40 svećenika. Obredom je ravnao fra Slaven Brekalo, duhovni asistent međugorske Frame, a svojim pjevanjem misno slavlje je uveličao zbor mladih predvođen glazbenom sekcijom Frame s Humca. Na završetku svečanoga misnog slavlja sudionicima se obratio i međugorski župnik fra Petar Vlašić. Franjevačka mladež  u Međugorju djeluje od  1995. Pjesmom, molitvom i brojnim drugim aktivnostima, oni daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju ove svjetski poznate župe. (slike)

Objavljeno: 10.05.2011.

Razgovor s kardinalom Christopfom Schönbornom

 

S posebnom se zahvalnošću sjećam uspinjanja na Podbrdo i Križevac

Na prijelazu iz 2009. u 2010. godinu bečki je nadbiskup kardinal Christoph Schönborn prvi put privatno posjetio Međugorje i zajednicu Cenacolo koja u njemu djeluje godinama. Kardinal je htio posjetiti mjesto iz kojeg su potekli mnogobrojni „dobri plodovi“. Međugorje je za nj „škola normalnog kršćanskog življenja u kojoj se uči vjerovati u Krista, moliti, živjeti od euharistije, prakticirati ljubav prema bližnjemu, jačati ono sržno u svakidašnjem kršćanskom životu“, naglasio je kardinal u jednom razgovoru neposredno po svom povratku u Beč.

Objavljeno: 06.05.2011.

PRVA SVETA PRIČEST U MEĐUGORJU

 

Nakon završene vjeronaučne priprave,  u nedjeljnom euharistijskom slavlju 1. svibnja 2011., u 10 sati, Prvoj Svetoj Pričesti u župi Međugorje pristupilo je 74 djece – 42 dječaka i 32 djevojčice. Svečanu svetu Misu predslavio je međugorski župnik fra Petar Vlašić, a slavlje je uveličao, svojim skladnim pjevanjem, međugorski dječji zbor „Golubići mira“. Uz svečanost ovoga župnog slavlja, osobitost Međugorja čini i prisutnost velikoga broja hodočasnika iz Austrije, Njemačke, Švicarske, SAD-a, Engleske, Irske, Italije, Francuske, Koreje, Slovenije, Belgije, Libanona, Španjolske, Poljske, Portugala, Kanade, Češke, Slovačke, Mađarske, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Odgovarajući na traženje mnogih hodočasnika, beatifikacija Ivana Pavla II., s Trga sv. Petra u Vatikanu, mogla se izravno pratiti, slikom i tonom, na velikome videozidu pokraj Vanjskoga međugorskog oltara. (slike)

Objavljeno: 04.05.2011.

Statistike za travanj 2011.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 131.600

Broj svećenika koncelebranata: 2539 (84 dnevno)
 

Objavljeno: 01.05.2011.

Ljetni raspored molitvenog programa

 

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja. Molitva krunice u župnoj crkvi je u 18, a sv. Misa u 19 sati, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Klanjanje je srijedom i subotom u 22 sata. Pobožnost Križnog puta na Križevcu petkom je u 16, a molitva krunice na Podbrdu nedjeljom također u 16 sati.

Objavljeno: 30.04.2011.

USKRS U MEĐUGORJU

 

I ove godine se za Uskrs u Međugorju okupio veliki broj inozemnih hodočasnika, koji su uz domaće hodočasnike te župljane sudjelovali u liturgiji Vazmenoga trodnevlja. U ovom vremenu Ured informacija zaprimio je prijave hodočasničkih skupina iz Italije, SAD-a, Engleske, Austrije, Poljske, Njemačke, Irske, Luxemburga, Koreje, Španjolske, Francuske, Mađarske, Kanade, Švicarske, Ukrajine, Belgije, Slovenije, Danske, Rumunjske, Argentine, Urugvaja, Libanona, Brazila, te osobito veliki broj hodočasnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  (slike)

Objavljeno: 25.04.2011.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

 

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri
(slike)

 

Cestitka - fra Petar Vlasic

Objavljeno: 23.04.2011.

VAZMENO TRODNEVLJE U MEĐUGORJU

 

Veliki Četvrtak, 21. travnja -  Ovaj dan, u kojem se Crkva spominje ustanovljenja euharistije i svećeništva, dopušteno je slaviti samo Misu posvete ulja i Misu večere Gospodnje. Misu posvete ulja u Katoličkoj Crkvi slavi samo biskup sa svećenicima u Zbornoj crkvi, odnosno Katedrali. U Međugorju, dakle, toga prijepodneva se ne ispovijeda i nema sv. Misa. Molitva Krunice u međugorskoj župnoj crkvi počinje u 17 sati, a u 18 je svečana sveta Misa Večere Gospodnje. Nakon misnoga slavlja vjernici će imati prigodu za klanjanje i tihu molitvu uz Presveti Sakrament sve do pola noći. Prigoda sa sakrament Ispovijedi je od 16 sati do početka misnoga slavlja.

Objavljeno: 19.04.2011.

Nedjelja Muke Gospodnje

 

Davni običaj u mostarsko duvanjskoj biskupiji je da se čitav tjedan od Glušnice, tj. 5.korizmene nedjelje do Cvjetnice, posveti molitvi protiv psovke u našem narodu. Svi župljani i hodočasnici u Međugorju pozvani su da kroz ovaj tjedan sve svoje molitvene nakane, osobito Križni put u petak, prikažu Bogu kao zadovoljštinu za uvrede koje mu se psovkom nanose. Na Cvjetnicu ili Nedjelju Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac priprave za svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova. U Međugorju liturgija Cvjetnice 17. travnja započinje na temeljima stare župne crkve u 10,30. Nakon toga u procesiji ide se u župnu crkvu gdje će se slaviti sv. Misa Muke Gospodnje. Misna slavlja u crkvi su i u 8 te 18 sati. Na svim misama bit će blagoslov grančica. Od 14 sati molit će se krunica na Podbrdu.

Objavljeno: 13.04.2011.

Predstavnik vlade Republike Italije u Međugorju

 

Raymond  de Cordona, veleposlanik Republike Italije  u Bosni i Hercegovini i Giuseppe Pizza, ministar za znanstvena istraživanja talijanske Vlade predstavili su talijansku  vladu u prigodi otvaranja 14. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, u utorak, 5. travnja. Toga dana posjetili su i Međugorje, a u ime Hercegovačke franjevačke provincije primio ih je vikar dr. fra Miljenko Šteko.  Giuseppe Pizza je za radiopostaju Mir Međugorje izjavio: ‘’Iskoristio sam ovo malo vremena prije odlaska u Rim da svratim u Međugorje kako bi se pomolio u ovom poznatom svetištu u kojem sam prvi put. Ostao sam zatečen jednostavnošću i gostoljubivom dočeku. Ovo mjesto je posebno i poznato kao mjesto molitve u čitavoj Europi''.  Dodao je da je u Italiji marijanska pobožnost duboko ukorijenjena te je ponosan što su  Talijani najbrojniji hodočasnici u ovom mjestu molitve. ‘’Kratko sam ovdje  boravio ali volio bih ponovno doći i provesti ovdje cijeli dan. Osjeti se mir u ovome mjestu i s razlogom Talijani dolaze u tako velikom broju’’-dodao je gospodin Giuseppe. Veleposlanik de Cordona kazao je da je već boravio u Međugorju: ''Rado se vraćam u Međugorje u kojem se osjeća mir. Trebamo u Međugorju zahvaliti franjevcima koji djeluju tu i želim im sve najbolje''.

Objavljeno: 06.04.2011.

Brojni hodočasnici u Međugorju

Početkom mjeseca travnja 2011. brojni hodočasnici, sa svih strana svijeta, stigli su u Međugorje. Lijepo vrijeme i brojnost hodočasnika učinili su pretijesnom međugorsku župnu crkvu, tako da je već u subotu, 2. travnja, večernji molitveni program predvođen s Vanjskoga oltara. Ured informacija prvih dana travnja bilježi skupine hodočasnika iz Meksika, Austrije, Njemačke, SAD-a, Irske, Italije, Mađarske, Španjolske, Albanije, Slovačke, Koreje, Rumunjske, Poljske, organizirane skupine hrvatskih hodočasnika zabilježene su iz Šibenika, Zagreba, Splita, Požege, Drvara… O motivima dolaska tolikih hodočasnika, za radiopostaju „Mir“ Međugorje, Anna Maria Brancatelli iz Catanie, kaže: ‘’Hodočasnici u Međugorje donose sa sobom svoje probleme, patnje, križeve. Mnogi dolaze u teškom stanju, a onda ih vidim potpuno izmijenjene. Pravo je čudo da, kada se vrate kući, mnogi uđu u našu molitvenu skupinu. Mijenjaju se osobe i njihove obitelji. Svaka osoba se vrati svake godine s barem još deset drugih. Evo, među hodočasnicima smo imali dva istinska obraćenja.’’- dodala je na kraju razgovora.

Objavljeno: 03.04.2011.

Statistike za ožujak 2011.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 85.600

Broj svećenika koncelebranata: 1838 (59 dnevno)
 

Objavljeno: 01.04.2011.

Svećenik iz Koreje: "Životna promjena u Međugorju"

 

 

 

Mladi franjevac Peter Kim Dae Woo posjetio je Međugorje drugi put. Dolazi iz župe Incon u Koreji. Tamo je na službi kapelana. Za svećenika je zaređen 2009. Kaže kako je najvća njegova životna želja bila postati pjevačem. Studirao je za elektroinženjera, ali njegova velika ljubav bila je glazba, zbog koje je popustio na fakultetu te ističe:  ''Četiri sam godine studirao, ali me studiranje nije zanimalo tako da nisam učio, samo sam pjevao i svirao jer je moj cijeli život bila glazba.  Bio sam student sve do trenutka kad sam upoznao glazbu. Prestao sam ići na  predavanja na fakultetu. Imao sam tada i jedan nadimak '' tvornica psovki'', jer su sve moje riječi bile ružne, ali mene to nije zanimalo, živio sam u svijetu glazbe. Družio sam se s kvazi glazbenicima''. Prvi put u Međugorje dolazi u rujnu 1998. god. Prva spoznaja o Međugorju bila je u veljači 1998. kad je u njegove ruke dospjela jedna knjiga o tom fenomenu.

Objavljeno: 29.03.2011.

Svetkovina Navještenja Gospodinova

Međugorska župa proslavila je u petak, 25. ožujka svetkovinu Navještenja Gospodinova – Blagovijest koja je i ove godine privukla veliki broj hodočasnika sa svih strana svijeta. Tako su u Međugorju, uz mnoštvo hrvatskih hodočasnika,  toga dana boravili i vjernici iz Njemačke, SAD-a, Italije, Koreje, Rumunjske, Češke, Poljske,Slovenije, Meksika, Portorika i Argentine. Tijekom dana u kapelici klanjanja i župnoj crkvi slavljeno je 11 svetih Misa, 3 na hrvatskom jeziku, u 8, 11 i 18 sati. Kao i svakog 25. u mjesecu, u župnoj crkvi bilo je i cjelonoćno Klanjanje Isusu u Presvetome Oltarskom Sakramentu.  Osobitost je korizmenoga vremena i razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta. Raspored te pobožnosti u međugorskoj  župi je: Petkom: Križni put na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi iza večernje sv. Mise. Nedjeljom: prije pučke mise, tj. u 10 i 30, i nakon večernje sv. Mise u 18 sati.

Objavljeno: 26.03.2011.