Arhiva Novosti

Statistike za prosinac 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 75.500

Broj svećenika koncelebranata: 1424 (45 dnevno)

U protekloj 2010. godini podijeljeno je ukupno 1 571 800 sv. pričesti,
a na sv. misama je koncelebriralo 38 227 svećenika.

Objavljeno: 01.01.2011.

Molitveni doček Nove godine u Međugorju

 

U Međugorje su već pristigle tisuće hodočasnika, uglavnom mladih, iz cijeloga svijeta, na tradicionalni molitveni doček Nove godine. Večernji molitveni program započinje u 17 sati molitvom krunice, a u 18 sati je sv. Misa zahvalnica za 2010. godinu. Nakon sv. Mise upriličuju se Žive jaslice na prostoru ispred crkve. Molitveni program dočeka Nove godine započinje u 22 sata Klanjanjem Isusu u Presvetome oltarskom sakramentu. Sveta misa započet će u 23,30. Sve pjesmom prati Međunarodni zbor i orkestar. Molitveni doček Nove godine odvijat će se u međugorskoj župnoj crkvi, a slika i ton prenose se u Veliku dvoranu, šator, kao i prostor oko crkve. Čitavi program prevodi se simultano na dvadesetak svjetskih jezika, a sve izravno prenosi i radiopostaja "Mir" Međugorje. U subotu je svetkovina Blažene Djevice Marije Bogorodice i građanska Nova Godina. Svete Mise u župnoj crkvi su u 8,11 i 18 sati. Ujedinimo se u molitvi za blagoslovljeno vrijeme nove 2011. godine!

Objavljeno: 30.12.2010.

Godišnji susret stipendista Udruge <<Fra Slavko Barbarić>>

Tradicionalni godišnji susret stipendista Udruge  <<Fra Slavko Barbarić>> održan je u srijedu, 29. prosinca, u Međugorju. Susret je započeo u 13 sati, svetom Misom koju je predslavio predsjednik Udruge dr. fra Miljenko Šteko. Nakon sv. Mise  studentima se obratio fra Karlo Lovrić koji je, između ostalog, kazao kako se u ovoj Udruzi prepoznaje čovjek, fratar i svećenik, dr. fra Slavko Barbarić, koji je imao srce za potrebe mladih ljudi i odlučio se za osnivanje jedne ovakve Udruge kako bi mogao pomoći mladima.

Objavljeno: 29.12.2010.

Čestitka - Na dobro Vam došao Božić i Sveto porođenje Isusovo!

Doista, od punine njegove svi primismo, i to milost na milost, jer On je MIR naš!
Sa željom da Božji mir vlada u srcima, u obiteljima, u svim zemljama i na cijelom svijetu, sjedinjeni u molitvi sa svim prijateljima Međugorja širom svijeta:
NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO i NOVA 2011. GODINA!
Neka vam ovaj Božić bude dan radosti i mira. Neka Vas Isus pohodi u vašim obiteljima i rodi se u skrovitosti vašega srca!


Župni ured Međugorje
Informativni centar «Mir» Međugorje

 (slike)

 

 Čestitka - Fra Petar Vlašić, župnik

Objavljeno: 26.12.2010.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2010.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 25 minuta i trajalo je 7 minuta.

Jakov je prenio: „Gospa mi je govorila o tajnama i na kraju rekla: molite, molite, molite“.

Objavljeno: 25.12.2010.

Božić u Međugorju

Međugorska župa svečano dočekuje i ovogodišnji Božić, najradosniji katolički blagdan. U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, devet dana prije Božića, osim nedjelje, slavile su se svete Mise zornice ujutro u 6h, koje su predslavili međugorski franjevci. Svojim pjevanjem liturgiju je pratila Franjevačka mladež Međugorja - FRAMA. Svakim danom na Podbrdu – brdu Gospina ukazanja molila se krunica u 14 sati.  Na Badnjak večernji program započinje u 17 sati molitvom krunice, a sveta Misa Badnje večeri je u 18 sati. Nakon večernje sv. Mise zajednica Cenacolo uprizoruje žive jaslice na platou ispred župne crkve. Božićno bdijenje započinje u 22 h, i nastavlja se sv. Misom polnoćkom. Na Božić, u subotu, 25. prosinca, sv. Mise su u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Navečer nema uobičajenoga cjelonoćnog klanjanja.  U nedjelju je blagdan sv. Stjepana, prvomučenika i svetkovina Svete obitelji, a svete Mise na hrvatskome jeziku slave se u župnoj crkvi u 8,11 i 18h. Nema krunice na Podbrdu. U ponedjeljak, 27. prosinca je  blagdan sv. Ivana apostola. Svete mise su u 8, 11 i 18h.  Svima želimo radosne i blagoslovljene blagdane!

Objavljeno: 23.12.2010.

Duhovna priprava za Božić u Međugorju

I ove godine međugorska župa pripravlja se za Božić Devetnicom koja započinje u srijedu 15. prosinca. Svakog dana, osim nedjeljom, u župnoj crkvi  slavit će se sv. Misa zornica u 6 sati ujutro. Također, kroz tih devet dana do Božića u 14 sati na Podbrdu molit će se krunica. Večernji molitveno-liturgijski program u crkvi započinje kao i redovito u 17 sati molitvom krunice, u 18 je sv. Misa. Ispovijed je svako jutro za vrijeme mise zornice, tj. od 5:30 do 7:30, i za vrijeme večernjega molitvenog programa. U nedjelju 19. prosinca, iza večernje sv. Mise u velikoj dvorani  Župnoga ureda u Međugorju održat će se priredba ''Božić u mom mjestu'', koju priređuju župljani.

Objavljeno: 13.12.2010.

Hodočasnici iz Japana u Međugorju

U vremenu Došašća - priprave za Božić Međugorje posjećuju brojni hodočasnici. Maria Fujie Ito i Paulo Masanovi Yamasaki iz Japana prvi put su u posjetu Međugorju. Putovali su trideset sati da bi posjetili  ovo mjesto molitve i pomirenja. Maria nam je kazala da je za Međugorje čula prije dvadeset godina, ali zbog poslovnih obveza nije mogla ranije doći. Zahvalna je svima na gostoprimstvu te je dodala:  "Vjerujem u Gospine poruke, njezinu prisutnost i u ono što ona govori. Kada odem u mirovinu, doći ću ovdje ponovno.

Objavljeno: 11.12.2010.

U Međugorju proslavljena svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

U Međugorju je svečano proslavljena svetkovina Bezgrješnoga Začeća Blažene Djevice Marije, u srijedu 8. prosinca. Kao i za svaki Gospin blagdan, u ovome svjetski poznatome molitvenom mjestu, boravile su brojne hodočasničke skupine. Ponajviše onih iz BiH i Hrvatske, te organizirano iz Italije, Njemačke, Koreje, Francuske i Engleske. Manje skupine zabilježene su iz čitavoga svijeta – od Amerike do Japana. Mnogi svećenici, kao što je to i uobičajeno, bili su na raspolaganju sa sakrament sv. Ispovijedi. Slavljene su tri sv. Mise na hrvatskome jeziku, dvije na talijanskom te po jedna na njemačkom, korejskom, francuskom i engleskom jeziku.

Objavljeno: 08.12.2010.

Vjernici iz Međugorja na općoj audijenciji kod Pape

Vatikan, (IKA) - Na kraju današnje opće audijencije, u sklopu pozdrava hodočasničkim skupinama na različitim jezicima, Papa se obratio i okupljenim hrvatskim hodočasnicima: "Od srca pozdravljam sve hrvatske hodočasnike, a osobito vjernike iz župe Svetog Jakova iz Međugorja! Vaše hodočašće u Rim je dio puta priprave za Gospodinov dolazak. Stoga, u nadi budite blagovjesnici Božje ljubavi u vašem narodu. Hvaljen Isus i Marija!"

Objavljeno: 02.12.2010.

Statistike za studeni 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 50.600

Broj svećenika koncelebranata: 1241 (41 dnevno) (STATISTIKA)

Objavljeno: 01.12.2010.

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

Deseta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića, svećenika koji je osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu i brizi za hodočasnike navršava se u srijedu,  24. studenog.  Fra Slavko Barbarić je umro 24. studenog 2000. nakon završene pobožnosti Križnoga puta, na Križevcu, a zemni mu ostaci počivaju na međugorskom groblju Kovačica. Na desetu obljetnicu fra Slavkove smrti molit će se Križni put na Križevcu u 14 sati i slaviti sv. Misa u 18 sati u međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova, koju će predvoditi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, fra Ivan Sesar. Ova sveta Misa bit će i spomen na sve pokojne franjevce koji su djelovali u župi Međugorje od početka Gospinih ukazanja.

Objavljeno: 23.11.2010.

Guy Murphy: Dolaskom u Međugorje primamo tolike milosti

Guy Murphy, 49-godišnji kemijski inženjer iz Chicaga, SAD, koji se proteklih petnaest godina posvetio vođenju hodočasnika u Međugorje i druga svetišta, početkom studenoga ove godine ponovno je boravio u našem mjestu. Guy kaže: Od svih svetišta, najviše čuda i obraćenja događa se ovdje, što je uistinu za sve blagoslov. Međugorje je za sve nas, iz cijelog svijeta, dom. No, nisam oduvijek tako osjećao za Međugorje, a danas sam vrlo sretan što mogu biti ovdje, zahvalan Gospi na njenim riječima ohrabrenja kojima nas poziva.

Objavljeno: 17.11.2010.

Claudia Koll na hodočašću u Međugorju

U Međugorju je početkom studenoga boravila čuvena talijanska glumica i obraćenica Claudia Koll. Za radiopostaju „Mir“ Međugorje progovorila je otvoreno o svom životu i obraćenju. Kao da slušamo neispisanu ispovijest Marije Magdalene u naše dane. Ispričala je tegobe svoga odrastanja bez majke - koja je umirala dok se ona rađala. Život s bakom, školovanje, krize identiteta i onda životnu izgubljenost u svijetu filma. Nakon nečednih prizora po filmovima, Claudia u Jubilarnoj, 2000-toj godini, prolazi kroz jubilejska vrata bazilike sv. Petra u Rimu i od toga trenutka osjeća kako se ruši njeno dotadašnje životno djelo.

Objavljeno: 14.11.2010.

Amerikanka Colleen Willard: U Međugorju sam ozdravila

Colleen Willard već je 35 godina u braku i majka je trojice odraslih sinova. Nedavno je sa suprugom Johnom ponovno hodočastila u Međugorje i tom nam je prigodom ispričala kako je ozdravila od tumora na mozgu, za koji su liječnici ustvrdili kako ga nije moguće operirati. Colleen tvrdi da  je njezin oporavak počeo nakon što je, 2003., posjetila Međugorje. Njezino svjedočanstvo prevedeno je na više jezika i objavljeno u 92 zemlje diljem svijeta. 

Objavljeno: 08.11.2010.