Arhiva Novosti

Božićni koncert

U četvrtu nedjelju Došašća, 20. prosinca, međugorski dječji zbor ''Golubići mira'', pod vodstvom s. Slavice Kožul, održao je božićni koncert u župnoj crkvi sv. Jakova. Nastupio su i zbor Srednje škole "Fra Andrije Kačića Miošića" iz Ploča.  Kao i dosadašnjih godina, djelatno je sudjelovao i maestro Đelo Jusić. (slike)

Objavljeno: 21.12.2009.

Radiopostaja "MIR" Međugorje na satelitu HOT BIRD 6 ima nove parametre za Europu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku:

Nove parametre treba postaviti od 15. prosinca 2009.
Ime satelita: HOT BIRD 6
Pozicija: 13° E (stupnjeva istočno), Transponder br. 157, Prijamna frekvencija: 11 642 MHz, Polarizacija: H (horizontalna), Symbol rate: 27 500 Msymb/s, FEC (Forward Error Correction):3/4

Objavljeno: 17.12.2009.

Božićna priprava u Međugorju

Međugorska župa i ove se godine za svetkovinu Božića pripravlja Devetnicom koja je započela 15. prosinca. Sv. Mise zornice, u prepunoj crkvi sv. Jakova, slave se svakim danom, osim nedjelje, u šest sati ujutro, a animira ih svojim pjevanjem Franjevačka mladež Međugorja - FRAMA. Župljani i hodočasnici sve ove dane uz Podbrdo mole krunicu u 14 sati, a večernji molitveni program, kao i do sada, započinje sv. Krunicom u 17 sati.

Objavljeno: 16.12.2009.

Proslavljena svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije

U utorak, 8. prosinca u župi Međugorje svečano je proslavljena svetkovina Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije. Uz brojne vjernike iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u ovo hodočasničko mjesto pristigao je i neuobičajeno velik broj stranih hodočasnika iz Italije, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Španjolske, Meksika, Francuske, Portorika, Njemačke i dr.

Objavljeno: 11.12.2009.

Statistike za studeni 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 47.300
 
Broj svećenika koncelebranata: 1.118 (37 dnevno)

Objavljeno: 08.12.2009.

Obilježena 9. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U Međugorju je obilježena deveta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića koji je umro 24. studenoga 2000. u 15 i 30 na Križevcu nakon završene pobožnosti Križnoga puta. Brojni župljani i hodočasnici uspeli se na Križevac moleći Križni put  u 14 sati, koji je predvodio fra Vjekoslav Milićević. U 18 sati slavljena je sveta misa u župnoj crkvi koju je u suslavlju s 18 svećenika predslavio fra Danko Perutina.

Objavljeno: 26.11.2009.

Hodočašće siromaha, prosjaka i beskućnika iz Zagreba u Međugorje

Kršćanska udruga Kup Karmel organizirala je 17. i 18. studenoga besplatno hodočašće  stotinjak siromaha, prosjaka i beskućnika iz Zagreba i još nekih gradova s područja Republike Hrvatske međugorskoj Kraljici Mira.  Tijekom boravka u Međugorju  pohodili su Podbrdo, nazočili  molitveno-liturgijskom programu u župnoj crkvi sv. Jakova te posjetili Majčino selo.

Objavljeno: 21.11.2009.

9. obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U utorak 24. studenog navršava se devet godina od smrti fra Slavka Barbarića, svećenika koji je osamnaest godina života posvetio širenju Gospinih poruka u svijetu i brizi za hodočasnike.

Objavljeno: 17.11.2009.

Dr. Johannes Mikl, autor pjesme Gospa, majka moja boravio u Međugorju

Dr. Johannes Mikl, liječnik, kardiolog iz Austrije, autor pjesme Gospa, majka moja, koja se često pjeva u međugorskoj župnoj crkvi, nedavno je boravio u Međugorju. U razgovoru za radiopostaju "Mir" Međugorje, dr. Mikl, između ostaloga, kaže kako je 1983. godine čuo za Gospina ukazanja u Međugorju, te ubrzo, s još dvojicom prijatelja, i posjetio ovo hodočasničko mjesto.

Objavljeno: 12.11.2009.

DESETI MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

U Međugorju je u srijedu 4. studenoga započeo Deseti  međunarodni seminar  za bračne parove s tematskim okvirom: «Ljubav nikada ne prestaje i presahnuće ljubavi». Seminar je u popodnevnim satima otvorio koordinator dr. fra Miljenko Šteko, a potom je sve nazočne pozdravio župnik fra Petar Vlašić. Seminar, koji traje do subote, 7. studenoga, predvodi dr. fra Ante Vučković, član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Međunarodni seminar simultano se prevodi na više svjetskih jezika.
 

Objavljeno: 05.11.2009.

Bivši Apostolski nuncij u Austriji boravio u Međugorju

Krajem listopada u Međugorju je nekoliko dana boravio nadbiskup Edmond Farhat, biši Apostolski nuncij u Austriji, te predvodio misno slavlje za brojne austrijske hodočasnike prigodom njihova nacionalnoga blagdana , u ponedjeljak 26. listopada.

Objavljeno: 04.11.2009.

Statistike za listopad 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 156.000
Broj svećenika koncelebranata: 3.417 (110 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2009.

Mnoštvo hodočasnika u Međugorju u listopadu, Gospinu mjesecu

U mjesecu listopadu, Gospinu mjesecu mnoštvo hodočasnika sa svih strana svijeta posjetilo je Međugorje. Izdvojit ćemo skupinu hodočasnika iz Novske. Organizator ovog hodočašća je Damir Potalec, vjeroučitelj koji već 10 godina organizira hodočašća iz Novske u Međugorje. Posjetili su Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali na misnim slavljima.


Objavljeno: 30.10.2009.

Iz Poljske biciklom u Međugorje

Krzysztof Kowal, (1966.)  dijecezanski svećenik iz Poljske stigao je biciklom u Međugorje u večernjim satima na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2009. Hodočasnička vožnja biciklom od Krakowa do Međugorja trajala je puna dva tjedna. Na ovaj neobičan hodočasnički put potaknuo ga je, kaže, prijatelj svećenik koji mu je pričao o svom pozitivnom iskustvu u Međugorju.


Objavljeno: 30.10.2009.

Predstavljena knjiga "Međugorje - mala enciklopedija"

Knjiga "Međugorje-mala enciklopedija" autorice Ljubice Benović predstavljena je 15. listopada u Čitluku u sklopu kulturne manifestacije ''Dani Matice hrvatske u Brotnju''. O knjizi su govorili dr. fra Tomislav Pervan i prof. Krešimir Šego. Autorica Ljubica Benović je u tisuću malenih priča-natuknica ispričala povijest ukazanja, rast župe, život i rast vidjelaca, zemljopisne, povijesne i klimatske posebnosti ovoga kraja i okolice, ali i povijest hodočasničkih mjesta te hodočasnički i molitveni život u međugorskoj župi. 

 

Objavljeno: 17.10.2009.