Arhiva Novosti

Proslavljen blagdan sv. Jakova

U nedjelju, 25. srpnja, međugorska župa je proslavila svetkovinu sv. Jakova apostola, svoga nebeskog zaštitnika. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 7, 8, i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Slaven Brekalo, mladomisnik Hercegovačke franjevačke provincije, slavljena je u 11 sati u Gaju, u blizini međugorske župne crkve. Tradicionalna procesija s kipom sv. Jakova, kojeg su ove godine nosili predstavnici Vionice, krenula je u 10, 45 sati iz crkve, uz pjevanje litanija. Misno slavlje pjevanjem je uveličao Veliki međugorski zbor pod vodstvom s. Slavice Kožul. Župljani su se za proslavu pripremali trodnevnim molitvenim programom u župnoj crkvi sv. Jakova. U Međugorju je za ovaj blagdan slavljeno još 13 sv. Misa na inozemnim jezicima, a tu su i brojni hodočasnici iz Izraela, Engleske, Francuske, Irske, Italije, Ukrajine, SAD-a, Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske, Latvije... Župa Međugorje utemeljena je 1892. godine i posvećena je sv. Jakovu, zaštitniku hodočasnika. (slike)
 

Objavljeno: 25.07.2010.

Župa Međugorje sprema se za proslavu sv. Jakova

Župa Međugorje blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jakova apostola, proslavit će središnjim misnim slavljem u nedjelju 25. srpnja u 11 sati, u Gaju blizu crkve. Sv. Misi prethodi procesija s kipom sv. Jakova uz pjevanje litanija. Ove godine kip će nositi predstavnici Vionice, a  za proslavu župljani će se pripremiti trodnevnicom, koja započinje u četvrtak, 22. srpnja, večernjim molitvenim programom od 18 sati. Na dan proslave, u nedjelju je i redovito mjesečno cjelonoćno Klanjanje. U 22 sata započinje zajedničko Klanjanje, a nakon toga Presveto će biti izloženo u crkvi do 7 sati ujutro.

Objavljeno: 20.07.2010.

Posvuda se osjeća Gospina prisutnost

 

Između mnoštva hodočasničkih iskustava, od kojih većina ostaje skrivena široj javnosti, svakodnevno susrećemo i one koji javno svjedoče o osobitim milostima koje su dobili na Gospin zagovor. Tako je i s bračnim parom Aide i Javiera Eskildsen, hodočasnicima iz Paname, koji su došli u Međugorje Gospi zahvaliti za dar djeteta kojeg su dobili nakon 9 godina braka. Javier prvi put dolazi u Međugorje 1988. godine. Katolički je odgojen, ali je dugo godina bio udaljen od Crkve. On svjedoči:

Objavljeno: 15.07.2010.

Iz Italije i Češke biciklima u Međugorje

 

Početkom srpnja u Međugorje, koje obiluje hodočasnicima, pristigli su i hodočasnici biciklisti. Skupina iz Italije biciklima je stigla 1. srpnja. Prešli su put od 930 kilometara. Kažu: „Mi smo već pet godina u nekoj vrsti prijateljstva s raznim mjestima, i svake godine idemo na neko drugo hodočašće. Prošle godine smo bili u Lurdu,  a ove godine evo u Međugorju.
 

Objavljeno: 09.07.2010.

Svećenik - egzorcist: ''''Ja više ne mogu živjeti bez Međugorja''''

Svećenik Leonid, iz reda redemptorista, iz ukrajinske provincije, sudjelovao je na 15. međunarodnom seminaru za svećenike u Međugorju, te dao, najprije sudionicima seminara, a onda i novinarima radiopostaje Mir Međugorje, nesvakidašnje svjedočanstvo - koje donosimo onako kako je izgovoreno: „Moje prvo hodočašće u Međugorje bilo je povezano s mojim obvezama i zanimanjem u mojem svećeničkom pozivu.

Objavljeno: 03.07.2010.

Susreti u Međugorju

 

Novinari radiopostaje Mir Međugorje susreli su se s mnogim sudionicima 15. međunarodnog seminara za svećenike u Međugorju (28.6. – 3.7.2010.), na kojem sudjeluje oko 250 svećenika, đakona i bogoslova. Svi oni ističu radost da su u Međugorju i govore da će se rado ponovno vratiti. Amando Sanz i Luis Maria Tejerina, svećenici iz Španjolske, od samoga početka prate događanja ovdje: „Željeli smo biti blizu Gospe.“ – kažu. Već nakon prvoga dolaska, svoja su iskustva prenosili drugima. Činili su to s velikom radošću i oduševljenjem. I nikad se nisu razočarali. Marija ima veliku ulogu u evangelizaciji svijeta – smatraju oni. Neki od sudionika spominju kako su u Međugorje dolazili već u prvim godinama. Sjećaju se sela s malo kuća i noći koje su provodili pod vedrim nebom – jer nije bilo smještaja. Nekoliko mlađih sudionika seminara svjedoči kako je klica njihova zvanja rođena u Međugorju. Ovdje su kako bi se zahvalili Gospi! (slike)

Objavljeno: 01.07.2010.

Statistike za lipanj 2010.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 182.500

Broj svećenika koncelebranata: 4932 (164 dnevno)
 

Objavljeno: 01.07.2010.

U Međugorju započeo 15. međunarodni seminar za svećenike

Petnaesti međunarodni seminar za svećenike započeo je zazivom Duha Svetoga i sv. Misom u 19 sati, na vanjskom oltaru u Međugorju, u ponedjeljak 28. lipnja 2010. Svetu misu predslavio je dr. fra Ivan Sesar, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. Koordinator seminara je dr. fra Miljenko Šteko.
Tematski okvir ovoga međunarodnog seminara, koji traje do subote, 3. srpnja, je: „Hrabri budite, ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33) Predavači na seminaru su međugorski franjevci: fra Tomislav Pervan, fra Miljenko Šteko, fra Danko Perutina i fra Svetozar Kraljević.

Objavljeno: 29.06.2010.

PROSLAVLJENA 29. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

 

Od utorka, 15. lipnja, kada je započela Devetnica Kraljici Mira, župljani i hodočasnici su svakim danom u 16 sati molili Krunicu na Brdu ukazanja – Podbrdu, kao čin osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke. Večernji molitveno- liturgijski program započinjao je u 18 sati molitvom Krunice, slijedila je svečana sv. Misa u 19 sati, koju su prvih sedam dana predvodili međugorski franjevci. Posljednja dva dana Devetnice, te glavnu sv. Misu na 29. obljetnicu predvodio je prof. dr. Tomislav Ivančić iz Zagreba. Staze uz Brdo ukazanja i Križevac svakim su danom postajale tješnje radi broja hodočasnika koji se iz dana u dan povećavao.
 (slike)

Objavljeno: 26.06.2010.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2010.
Prigodom posljednjeg svakodnevnog ukazanja 7. svibnja 1985. Gospa je Ivanki, povjerivši joj posljednju, 10. tajnu, kazala da će tijekom cijelog svog života imati ukazanje jedanput u godini i to na obljetnicu ukazanja. Tako je bilo i ove godine.
Ukazanje, koje je trajalo 6  minuta, Ivanka je imala u svojoj obiteljskoj kući. Ukazanju je bila nazočna samo Ivankina obitelj.
Nakon ukazanja vidjelica Ivanka je rekla:       
Gospa mi je  govorila  o 5. tajni i na  kraju je rekla: „Draga djeco, primite moj majčinski blagoslov.“

Objavljeno: 25.06.2010.

PROSLAVA 29. OBLJETNICE GOSPINIH UKAZANJA U MEĐUGORJU

Srijeda, 23. lipnja
- 16,00 Molitva sv. Krunice uz Podbrdo
- 16,30 – 17,30 Kateheza na Vanjskom oltaru – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 18,00 Sv. Krunica
- 19,00 Sv. Misa – prof. dr. Tomislav Ivančić
- 20,00 Molitva za zdravlje duše i tijela, Sv. Krunica
- 22,00 – 23,00  Klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom Sakramentu
- Mogućnost za Sv. Ispovijed je od 17,30
(slike)

Objavljeno: 23.06.2010.

Devetnica pred 29. obljetnicu

Cijelu se ovu godinu župa Međugorje bilježi povećan broj hodočasnika. To potvrđuju i dosadašnje statistike o podijeljenim svetim pričestima  i svećenicima koji slave svete mise. Veća brojnost hodočasnika prati i ovu Devetnicu u povodu 29. obljetnice Gospinih ukazanja. Ured Informacija zabilježio je već pristigle hodočasnike za Obljetnicu iz Njemačke, Poljske, Italije, Mađarske, Belgije, Sjedinjenih Američkih Država, Singapura, Češke, Engleske, Irske, Kanade, Koreje, Meksika, Portugala i Brazila.

Objavljeno: 20.06.2010.

Devetnica Kraljici Mira

 

U utorak, 15. lipnja, započela je Devetnica Kraljici Mira. Svaki dan, uključujući i petak, u 16 sati moli se Krunica na Brdu ukazanja - Podbrdu. Večernji molitveno- liturgijski program započinje u 18 sati molitvom Krunice, sv. Misa je u 19 sati. Nakon večernje sv. Mise slijedi redoviti molitveni program u crkvi. Devetnica je prigoda osobite zahvale Bogu za sve milosti udijeljene preko Nebeske Majke.

Objavljeno: 15.06.2010.

Blagdan sv. Ante u Međugorju

Na blagdan sv. Ante, u nedjelju, 13. lipnja, nakon večernje Sv. Mise, u međugorskoj je župnoj crkvi održan koncert u čast Svecu svega svijeta, sv. Anti Padovanskom. Koncert je održao Višeglasni zbor „Sv. Eufemija“ koji je pristigao upravo iz padovanske župe Abbazia di Pisano, mjesta u kojem je Sv. Ante proživio dio svoga životnoga puta. Zbor je ovim hodočašćem Kraljici Mira, upravo na Svečev blagdan, želio darovati međugorskim župljanima i hodočasnicima prekrasne sakralne izvedbe posvetivši ih Sv. Eufemiji, Sv. Anti i Gospi, Kraljici Mira. Izveli su, između ostalih: Salve Regina, Ave Maria, Magnificat, Regina Coeli, Alleluja itd.  Zbor „Sv. Eufemija“ nastao je 1930. u padovanskoj župi Abbazia di Pisano, a posvećen je Sv. Eufemiji, Djevici i Mučenici. Zbor, sa svojih 50 članova, pod vodstvom maestra Giovannija Fraccara, od svog osnutka animira važnija župska slavlja u liturgijskoj godini. (slike)

Objavljeno: 14.06.2010.

Tijelovo u Međugorju

Za svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, Međugorje su posjetili  hodočasnici iz Poljske, Portugala, Slovenije, Mađarske, Italije, Francuske, Latvije, Amerike, Njemačke, Austrije, Engleske i Irske I naravno Hrvatske i BiH. Umjesto tradicionalne procesije s Presvetim, zbog kiše, nakon večernje sv. Mise bila je pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Uz mnoštvo spomenutih stranih i domaćih hodočasnika, za svetkovinu Tijelova u Međugorje su pristigli i članovi povijesnih postrojbi Hrvatske vojske iz Šibenika, Ogulina i Vinkovaca. U svojim odorama ukrašavali su međugorska molitvena mjesta, te predmolili pojedina otajstva Gospine krunice. (slike)

Objavljeno: 07.06.2010.