Arhiva Novosti

DESETI MEĐUNARODNI SEMINAR ZA BRAČNE PAROVE

U Međugorju je u srijedu 4. studenoga započeo Deseti  međunarodni seminar  za bračne parove s tematskim okvirom: «Ljubav nikada ne prestaje i presahnuće ljubavi». Seminar je u popodnevnim satima otvorio koordinator dr. fra Miljenko Šteko, a potom je sve nazočne pozdravio župnik fra Petar Vlašić. Seminar, koji traje do subote, 7. studenoga, predvodi dr. fra Ante Vučković, član franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Međunarodni seminar simultano se prevodi na više svjetskih jezika.
 

Objavljeno: 05.11.2009.

Bivši Apostolski nuncij u Austriji boravio u Međugorju

Krajem listopada u Međugorju je nekoliko dana boravio nadbiskup Edmond Farhat, biši Apostolski nuncij u Austriji, te predvodio misno slavlje za brojne austrijske hodočasnike prigodom njihova nacionalnoga blagdana , u ponedjeljak 26. listopada.

Objavljeno: 04.11.2009.

Statistike za listopad 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 156.000
Broj svećenika koncelebranata: 3.417 (110 dnevno)

Objavljeno: 01.11.2009.

Mnoštvo hodočasnika u Međugorju u listopadu, Gospinu mjesecu

U mjesecu listopadu, Gospinu mjesecu mnoštvo hodočasnika sa svih strana svijeta posjetilo je Međugorje. Izdvojit ćemo skupinu hodočasnika iz Novske. Organizator ovog hodočašća je Damir Potalec, vjeroučitelj koji već 10 godina organizira hodočašća iz Novske u Međugorje. Posjetili su Brdo ukazanja i Križevac te sudjelovali na misnim slavljima.


Objavljeno: 30.10.2009.

Iz Poljske biciklom u Međugorje

Krzysztof Kowal, (1966.)  dijecezanski svećenik iz Poljske stigao je biciklom u Međugorje u večernjim satima na Misijsku nedjelju, 18. listopada 2009. Hodočasnička vožnja biciklom od Krakowa do Međugorja trajala je puna dva tjedna. Na ovaj neobičan hodočasnički put potaknuo ga je, kaže, prijatelj svećenik koji mu je pričao o svom pozitivnom iskustvu u Međugorju.


Objavljeno: 30.10.2009.

Predstavljena knjiga "Međugorje - mala enciklopedija"

Knjiga "Međugorje-mala enciklopedija" autorice Ljubice Benović predstavljena je 15. listopada u Čitluku u sklopu kulturne manifestacije ''Dani Matice hrvatske u Brotnju''. O knjizi su govorili dr. fra Tomislav Pervan i prof. Krešimir Šego. Autorica Ljubica Benović je u tisuću malenih priča-natuknica ispričala povijest ukazanja, rast župe, život i rast vidjelaca, zemljopisne, povijesne i klimatske posebnosti ovoga kraja i okolice, ali i povijest hodočasničkih mjesta te hodočasnički i molitveni život u međugorskoj župi. 

 

Objavljeno: 17.10.2009.

Kardinal dr. Christoph Schönborn o Međugorju

ovi broj „Glasnika mira“ prenosi riječi  kardinala dr. Christopha Schönborna  na kraju molitvenog susreta za mir s Marijom Pavlović-Lunetti u bečkoj katedrali 15. rujna 2009. Kardinal je okupljenim vjernicima, između ostaloga, rekao: „Veliki je dar to što Majka Božja želi biti tako blizu svoj svojoj djeci! Ona je to pokazala na tolikim mjestima u svijetu, a već dugi niz godina na sasvim poseban način svoju blizinu iskazuje u Međugorju.

Objavljeno: 16.10.2009.

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske

Međuprovincijski susret franjevačkih novaka Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske održan je od 8. do 11. listopada u Međugorju. Domaćini su  bili Hercegovačka franjevačka provincija Uznesenja BDM i njihov novicijat na Humcu. Sudjelovalo je devetnaest novaka.Susret je započeo molitvom krunice, sv. Misom i predstavljanjem novicijata.

Objavljeno: 13.10.2009.

U P I T N I K

Poštovani, svrha i cilj ovog upitnika je pravljenje popisa svećenika koji su dobili poziv preko Međugorja, pa bismo vas zamolili da ispunite sljedeće podatke: (upitnik)

Objavljeno: 12.10.2009.

Članovi zajednice ''''Vjera i svijetlo'''' iz Đakova u Međugorju

Krajem rujna Međugorje su posjetili članovi zajednice ''Vjera i svjetlo'' iz Đakova. Zajednica skrbi za djecu s poteškoćama u razvoju, predvodi ju s. Rastislava Ralbovski. Zajednica ima četrdeset članova, a u nju su, osim djece, uključeni njihovi roditelji i prijatelji.

Objavljeno: 08.10.2009.

OBRED PREMINUĆA SV. FRANJE

Na uočnicu svetkovine sv. Franje,  3.  listopada,  franjevačka obitelj diljem  svijeta slavi obred preminuća svetoga Franje, ili kako se još naziva "Memoria Transitus". Obred je održan na vanjskom oltaru u Međugorju, iza večernje sv. Mise u 18 sati, a predvodio ga je fra Danko Perutina, uz aktivno sudjelovanje međugorske Frame. Uz domaće franjevce, u obredu su sudjelovali i brojni svećenici svih jezika i naroda, koji su u duhovnoj pratnji svojih hodočasnika.

Objavljeno: 05.10.2009.

Statistike za rujan 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 191.000
Broj svećenika koncelebranata: 4.181 (139 dnevno)

Objavljeno: 01.10.2009.

Svetkovina sv. Franje Asiškog

U nedjelju, 4. listopada svetkovina je sv. Franje Asiškog, utemeljitelja triju franjevačkih redova. Župljani se za ovu svetkovinu pripravljaju trodnevnicom koja započinje u četvrtak, 1.listopada.  Molitva krunice u crkvi sv. Jakova je u 17, a sv. Misa u 18 sati. U subotu poslije večernje sv. Mise je obred preminuća sv. Franje. Na samu svetkovinu sv. Misa za trećare bit će slavljena u 8 sati. Na molitveni susret pozivaju se župljani, te oni koji pripadaju velikoj franjevačkoj obitelji.

Objavljeno: 30.09.2009.

Proslavljen blagdan Uzvišenja križa Kristova

U Međugorju je 13. rujna 2009. proslavljen blagdan Uzvišenja križa Kristova koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.  Svete su Mise slavljene u župnoj crkvi u 6, 7 i 8 sati. Svečana sv. Misa, koju je predvodio fra Mario Knezović, župni vikar u Posušju, slavljena je uz mnoštvo župljana i hodočasnika na Križevcu u 11 sati. U podne je slavljena sveta Misa u župnoj crkvi, koju je u koncelebraciji s pedeset svećenika predvodio fra Tomislav Pervan, za sve one koji nisu mogli na Križevac. Večernju svetu Misu na vanjskom oltaru crkve sv. Jakova predvodio je fra Ivan Ivanda u koncelebraciji sa 76 svećenika.

Objavljeno: 14.09.2009.

Župna proslava Uzvišenja križa Kristova

U nedjelju, 13. rujna je župna proslava Uzvišenja križa Kristova. Svete Mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 6, 7, 8, 12 i 19 sati. Svečana sv. Misa je na Križevcu u 11 sati. Krunica i pobožnost Križnoga puta počinju u 10 sati.

Objavljeno: 12.09.2009.