Arhiva Novosti

Molitveni program – zimski raspored

U ponedjeljak, 14. rujna, mijenja se termin molitveno-liturgijskog programa u župi Međugorje. Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17, a sv. Misa u 18 sati. Nakon sv. Mise slijede blagoslovne molitve i treći dio krunice. Klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu je četvrtkom nakon večernje sv. Mise, te srijedom i subotom od 21 do 22 sata, a čašćenje križa Gospodinova petkom nakon večernje sv. Mise. Molitva krunice na Brdu ukazanja je nedjeljom u 14 sati, a Križni put na Križevcu petkom u isto vrijeme.

Objavljeno: 11.09.2009.

Statistike za kolovoz 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 283.000
Broj svećenika koncelebranata: 6.897 (222 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2009.

Biciklima u Međugorje

Međugorje u svojoj hodočasničkoj zbilji do sada nije doživjelo ovako posjećen mjesec kolovoz. Hodočasnici u velikim i malim skupinama pristižu sa svih strana svijeta, posredstvom različitih prometala. Među brojnim hodočasnicima novinari radiopostaje "Mir" Međugorje uočili su i hodočasnike bicikliste koji su se rado prestavili: Jeren Karel i Goran Pranjić na biciklima su hodočastili iz Sesvetskog Kraljevca kod Zagreba.

Objavljeno: 25.08.2009.

ČETRDESETA OBLJETNICA SVEĆENIČKOGA REĐENA

Tekstom 32. Psalma - „Poučavam te, put ti kazujem kojim ti je ići; oko moje bdije nad tobom, “ - franjevci Hercegovačke franjevačke provincije: fra Ivan Dugandžić, fra Berislav Kutle, fra Ante Leko, fra Vitomir Musa, fra Tomislav Pervan, fra Ilija Puljić, fra Ljubo Vlašić, te fra Franjo Vrgoč, član provincije Bosne Srebrene, proslavili su u subotu 22. kolovoza u Međugorju 40. obljetnicu svoga svećeničkoga ređenja. Svečano misno slavlje u 19 sati predvodio je provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Ivan Sesar, a homiliju je izrekao slavljenik fra Tomislav Pervan.

Objavljeno: 23.08.2009.

Proslavljena svetkovina Velike Gospe

Za svetkovinu Velike Gospe Međugorje je pohodilo više desetaka tisuća domaćih i inozemnih vjernika. Prema evidenciji Župnoga ureda Međugorje, toga dana, u crkvi, kapelici i na vanjskome oltaru, slavljena je 21 sv. Misa na hrvatskome i drugim svjetskim jezicima, a slavilo je i suslavilo 150 svećenika. Sv. Misu u 11 sati predvodio je međugorski župnik fra Petar Vlašić, dok je svečanu večernju sv. Misu u 19 sati predvodio fra Miljenko Šteko, vikar Hercegovačke franjevačke provincije.

Objavljeno: 18.08.2009.

Svetkovina Velike Gospe

Svetkovina Velike Gospe ili Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi se u subotu, 15. kolovoza, a mnoštvo hodočasničkih skupina iz čitavoga svijeta već je pristiglo u Međugorje. Svete Mise u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, na samu svetkovinu, su u 5, 6, 7, 8, 9,11 i 19 sati.  Radi uobičajeno velikoga broja pješaka - hodočasnika, mole se svi sudionici u prometu na cestama Hercegovine za osobitu pozornost.

Objavljeno: 13.08.2009.

45 godina svećeničkog života proslavili u Međugorju

U nedjelju 9. kolovoza  2009.,  u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, fra Ante Perković, fra Oton Bilić, fra Ferdo Majić, fra Dinko Maslać, fra Ivan Kvesić i fra Ljubo Krasić proslavili su 45  godina svećeničkog života. Svečano misno slavlje  predvodio je fra Ljubo Krasić, slavljenik na službi u Chicagu. Na početku misnoga slavlja slavljenike  je pozdravio dr. fra  Miljenko Šteko, vikar Provincije,  čestitajući jubilej u ime Hercegovačke franjevačke provincije, spriječenog provincijala dr. fra Ivana Sesara, te u ime međugorskog župnika fra Petra Vlašića.

Objavljeno: 10.08.2009.

ZAPOČEO DVADESETI MEĐUNARODNI MOLITVENI SUSRET MLADIH

Dvadeseti međunarodni molitveni susret mladih-Mladifest započeo je u Međugorju 1. kolovoza 2009. Nakon molitve krunice u 18 sati, mladi iz šezdesetak zemalja svijeta obratitli su se kratkom porukom na svom jeziku, a svima je, potom, međugorski župnik fra Petar Vlašić uzvratio dobrodošlicom.  Svetu misu, u suslavlju s  342 svećenika i uz simultani prijevod na 16 jezika, predslavio je provincijal hercegovačkih franjevaca dr. fra Ivan Sesar.

Objavljeno: 02.08.2009.

Završio 20. Mladifest u Međugorju

Dvadeseti međunarodni molitveni susret mladih-Mladifest, koji je započeo u Međugorju 1. kolovoza 2009., sv. Misom koju je predvodio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije, dr. fra Ivan Sesar, završio je 6. kolovoza, na blagdan Preobraženja Gospodinova, sv. Misom na Križevcu u 5 sati ujutro, koju je, u suslavlju s osamdeset svećenika, predvodio dr. fra Miljenko Šteko, vikar Provincije.

Objavljeno: 02.08.2009.

Statistike za srpanj 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 102.000
Broj svećenika koncelebranata: 3.824 (123 dnevno)

Objavljeno: 01.08.2009.

20. Međunarodni molitveni susret mladih – međugorski MLADIFEST

Dvadeseti međunarodni molitveni susret mladih – međugorski MLADIFEST održat će se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza. Tema susreta je „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2,5). Mladifest će se izravno prenositi preko interneta sa slikom i zvukom. Program susreta:

Objavljeno: 29.07.2009.

Župljani župe Međugorje proslavili svetkovinu sv. Jakova

Međugorska župa proslavila je u subotu, 25. srpnja svetkovinu sv. Jakova apostola, svoga nebeskog zaštitnika. Svete mise na hrvatskome jeziku slavljene su u župnoj crkvi u 8, 13 i 19 sati, a središnja sv. Misa koju je predvodio fra Miro Šego, slavljena je u 11 sati u Gaju kod stare međugorske crkve.  (foto)

Objavljeno: 26.07.2009.

Gradonačelnik Asiza u Međugorju

Gradonačelnik Asiza - grada sv. Franje Asiškoga, Claudio Ricci, u nedjelju 19. srpnja 2009., posjetio je, u pratnji svojih suradnika i čitlučkoga načelnika Ive Jerkića, Međugorje i međugorske franjevce. Obišao je molitveni prostor međugorske župe te u prostorijama Župnoga ureda razgovarao s međugorskim franjevcima.  U razgovoru za radiopostaju "Mir" Međugorje, gradonačelnik je kazao kako je ovaj posjet želio ostvariti upravo prigodom 800-te obljetnice Franjevačkoga reda, te da bi želio, u duhu sv. Franje iz Aiza, povezati brojna svjetska svetišta putevima duhovnosti i humanosti. ''Ovim projektom želimo ići u korak s vremenom, ali pritom ne gubeći identitet i svoje korijene'' - naglasio je gradonačelnik Asiza.

Objavljeno: 22.07.2009.

Proslava sv. Jakova

Međugorska župa proslavit će u subotu, 25. srpnja svetkovinu sv. Jakova apostola, svog nebeskog zaštitnika. Svete mise su samo u župnoj crkvi u 8, 13 i 19 sati, a središnja proslava-svečana sv. Misa je u 11 sati u Gaju. Procesija s kipom sv. Jakova polazi u 10, 45 sati iz crkve. Ove godine kip će nositi predstavnici Bijakovića, a propovijeda fra Miro Šego, gvardijan u franjevačkom samostanu na Humcu. Za proslavu župljani će se pripremiti trodnevnicom koja započinje u srijedu, 22. srpnja.

Objavljeno: 21.07.2009.

Završio četrnaesti međunarodni seminar za svećenike

Četrnaesti međunarodni seminar za svećenike koji je započeo u Međugorju 29. lipnja 2009., na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i sv. Pavla, završen je, u zajedništvu s obiteljima koje su ugostile svećenike, svetom Misom zahvalnicom u subotu, 4. srpnja, u 12 sati. Seminaru, kojeg je predvodio dr. fra Ante Vučković iz Splita, a koordinirao dr. fra Miljenko Šteko, nazočila su 343 svećenika, đakona i bogoslova iz dvadeset i pet zemalja.

Objavljeno: 06.07.2009.