Arhiva Novosti

28. OBLJETNICA GOSPINIH UKAZANJA

U četvrtak je dvadeset osma godišnjica Gospinih ukazanja. Svete mise na hrvatskom jeziku su  u župnoj crkvi u 5, 6, 7, 8, 9, 11 i središnja svečana sv. misa u 19 sati.  U 22 sata je redovito mjesečno cjelonoćno klanjanje do 7 sati ujutro. Mole se svi vozači koji ovih dana prometuju cestama Hercegovine da budu pozorni radi pješaka hodočasnika, a sve one koji dolaze u Međugorje za Godišnjicu da se pridržavaju propisa policije koja će uredovati u prometu.

Objavljeno: 22.06.2009.

HODNJA MIRA

U srijedu 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja je Uočnica. Kao i svake godine toga dana Hodnja mira polazi ujutro u 6 sati ispred samostana sv. Ante na Humcu. Dolazak pred župnu crkvu predviđen je u 10 sati. Sv. mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi su u 8, 11 i 19 sati. U 22 sata počinje molitveno bdijenje-klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu: zajedničko do 24 sata, a nakon toga klanjanje se nastavlja u tišini do 5 sati ujutro.

Objavljeno: 21.06.2009.

DUHOVNA PRIPRAVA - DEVETNICA

U ovoj Devetnici, od 15. lipnja 2009., gotovo neprekidno, danju i noću, prema Gospinu kipu na Podbrdo uspinju se skupine hodočasnika sa svih strana svijeta. Svakog se popodneva, unatoč kišnom vremenu, u 16 sati moli krunica. Prijepodnevne svete Mise slave se na različitim jezicima, a večernji molitveni program započinje molitvom krunice u 18 sati. Večernje svete Mise u ovoj Devetnici predslave međugorski franjevci.

Objavljeno: 14.06.2009.

TIJELOVSKA PROCESIJA

Na svetkovinu presvetoga Tijela i Krvi Kristove - Tijelova, 11. lipnja, svečanu večernju Misu predslavio je fra Svetozar Kraljević. Kao i dosadašnjih godina, poslije svete Mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja u kojoj su sudjelovali, uz brojne svećenike, redovnike, te tisuće hodočasnika i ovogodišnji međugorski prvopričesnici i krizmanici. Procesija je nakon liturgijskih procesijskih molitava, biblijskih tekstova i pjesama, završila blagoslovom sudionika s Presvetim oltarskim sakramentom.

Objavljeno: 12.06.2009.

FRA ZORAN OSTOJIĆ PROSLAVIO 70 GODINA MISNIŠTVA

U nedjelju, 7. lipnja 2009., na svetkovinu Presvetog Trojstva, u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, fra Zoran Ostojić proslavio je 70 godina svećeničkog života. Svečano misno slavlje prigodom ovog iznimnog jubileja predvodio je dr. fra Miljenko Šteko, vikar Provincije, u koncelebraciji s 15 svećenika. Na početku misnog slavlja mnogobrojne je vjernike i rodbinu, a posebno fra Zorana, pozdravio međugorski župnik fra Petar Vlašić izražavajući slavljeniku čestitke, a Bogu zahvalnost za ovako dug život i svećenički rad.

Objavljeno: 08.06.2009.

SVETA POTVRDA U ŽUPI MEĐUGORJE

U subotu 6. lipnja u župi Međugorje sakrament svete potvrde primilo je osamdeset i devetero krizmanika (42 učenice i 47 učenika osmoga razreda). Svetu potvrdu podjelio im je mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Na početku misnog slavlja riječi dobrodošlice biskupu su uputili krizmanica Ana Kozina i međugorski župnik fra Petar Vlašić, a u znak zahvalnosti cvijeće je biskupu uručila krizmanica Vanja Turudić. Svojim pjevanjem svečanost krizme uveličao je veliki Župni zbor pod ravnanjem časne sestre Slavice Kožul.

Objavljeno: 07.06.2009.

Statistike za svibanj 2009.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 141.000
Broj svećenika koncelebranata: 3.254 (104 dnevno)

Objavljeno: 01.06.2009.

Donositi mir na Kristov način

Fra Tadej Strihovec, župa sv. Ante u Ljubljani
 
Mladi fratar iz župe sv. Ante u Ljubljani fra Tadej Strihovec potkraj svibnja hodočastio je u Međugorje. Među hodočasnicima bili su i dječaci-ministranti koji su pred početak misnog slavlja na slovenskom jeziku vjernicima dijelili otisnute molitve i pjesme da bi sudjelovanje u misi bilo potpunije.

Objavljeno: 30.05.2009.

Gospa uspijeva dodirnuti i obnoviti živote tolikih ljudi

Sugovornik: Dominikanac iz župe sv. Josipa u New Yorku, čije je zvanje plod Međugorja

Benedikt Crol je kao dvadesetogodišnjak prvi put došao u Međugorje i doživio obraćenje. Nakon 10 godina postao je dominikanac i već je 10 godina svećenik. U Međugorje je došao zahvaliti 20 godina nakon prvog dolaska i potvrdio: „To je još uvijek isto mjesto“. Radi se o čovjeku iz kojega zrači radost.

Objavljeno: 30.05.2009.

Razgovor: Mons. Brendon Comiskey, umirovljeni biskup Wexforda (Irska)

Već godinama Mons. Brendon Comiskey, umirovljeni biskup Wexforda u Irskoj, u Međugorje dolazi kao duhovni voditelj hodočasničkih skupina. Njegov nedavni dolazak iskoristili smo za razgovor za Radiopostaju „Mir“ Međugorje i Glasnik mira.

Objavljeno: 29.05.2009.

Donacija knjiga za Majčino selo

Skupina hodočasnika iz Zagreba predvođena Krešom William Bello i književnicom Nevenkom Vidak odlučila je aktivno pomoći djeci Majčina sela. Organizirali su prikupljanje knjiga i sami su donirali knjige svojih izdavačkih kuća, pa je knjižnica Majčina sela obogaćena novim knjigama raznih sadržaja. Prevladavaju knjige za djecu, enciklopedije, bajke, lektira…

Objavljeno: 26.05.2009.

Marija ne čini ništa posebno, ona jest posebna

Razgovor: Mons. Leo Maasburg, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Austrije

U travnju 2009., u Međugorju je boravio mons. Leo Maasburg, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela Austrije. Mnogo godina pratio je Majku Tereziju na putovanjima i pri otvaranju novih kuća na više kontinenata. Sestrama Majke Terezije držao je duhovne vježbe po cijelome svijetu. Kad je Majka Terezija 1988. otvorila svoje prve kuće u Moskvi i u Armeniji, o. Leo im je mjesecima bio duhovni pratitelj i time i prvi „službeni“ katolički svećenik u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Nakon toga, zajedno s jednim velikim talijanskim poduzetnikom, izgradio je najveću katoličku radijsku obitelj - Radio Mariju - koja je danas prisutna na svim kontinentima.
U okviru postulacije za beatifikaciju Majke Terezije, bio je jedini član ekipe koji ne pripada zajednici Majke Terezije.

Objavljeno: 25.05.2009.

Duhovna obnova za Hercegovačku franjevačku Provinciju

Duhovna obnova za Hercegovačku franjevačku Provinciju na temu „Od križa do mistike“ (Franjina duhovnost) održana je 20. svibnja u Majčinu selu u Bijakovićima prigodom 800. obljetnice Franjevačkog pokreta. Predavač i predvoditelj duhovne obnove bio je fra Bernardin Škunca iz Hvara. Na obnovi su sudjelovale i časne sestre franjevke. Sudionici su istaknuli kako je duhovna obnova posebna i naglašava zajedništvo.

Objavljeno: 21.05.2009.

Prijatelji Majčina sela iz Italije

U svibnju 2009 godine Majčino selo je posjetio don Gabriele Gminassi iz župe S. Maria in Fabrico iz biskupije Imala u Italiji. On je 2004. god doživio jedno značajno iskustvo s djecom iz Majčina sela. Župljani njegove župe, naime, tada su za djecu iz Majčina sela organizirali hodočašće u Lurd prigodom svjetskog hodočašća djece.

Objavljeno: 19.05.2009.

Nagrada za "Radio mrežu"

Međunarodni festival katoličkih filmova i multimedije održan od 15. do 17. svibnja u poljskom Niepokalanowu nagradio je posebnom nagradom emisiju "Radio mreža" koju su zajedno ostvarili Hrvatski katolički radio, Radio postaja Mir Međugorje i Radio postaja Žepče 28. prosinca 2008. godine.

Objavljeno: 18.05.2009.