Arhiva Novosti

Biciklom iz Češke do Međugorja uz prvu obljetnicu svećeničkog ređenja

Početkom svibnja 2007. mladi svećenik Zdenek Fučik iz župe Mikulov u biskupiji Brno u Češkoj odlučio je doći na hodočašće u Međugorje biciklom da bi tako Bogu zahvalio za svoj svećenički poziv i za prvu godinu svog svećeništva. Svećeničko ređenje primio je 24. lipnja 2006., točno na 25. obljetnicu prvog ukazanja u Međugorju.

Objavljeno: 07.05.2007.

Povijest jednog kasnog zvanja: Sestra Rita Marie Sofka, SAD

Bilo je to 1991. godine. Nakon večere kod mojih roditelja, otac mi je dao pogledati jednu video kasetu o Međugorju. Uvijek sam voljela Gospu. Fasciniralo me je da se ukazuje u ovoj zemlji, i rekla sam ocu: Kako je to moguće? To traje već deset godina, a nikad nisam nijednog svećenika čula da o tome govori u crkvi! Otac mi je rekao da je film snimio jedan protestant! Te večeri bla je velika oluja i nisam se mogla vratiti svojoj kući, pa sam prenoćila kod roditelja. Tijekom te noći osjetila sam Gospinu nazočnost u sobi. Nikad prije mi se ništa slično nije dogodilo. S jedne sam strane bila uzbuđena, s druge nervozna, ali osjećala sam mir. Te se noći nešto dogodilo. Gospa me taknula. To mi je uvijek ostalo u pamćenju. Kad god bih čula riječ Međugorje, to bi me fasciniralo.

Objavljeno: 05.05.2007.

Nadbiskup u miru Bernardo Cazzaro u posjetu Međugorju

Početkom svibnja 2007., u Međugorju je boravio Mons. Bernardo Cazzaro, nadbiskup u miru nadbiskupije Puerto Montt (Čile). Došao je sa skupinom hodočasnika iz Italije. Otkada je napustio aktivnu biskupsku službu, Mons. Cazzaro služi kao duhovni savjetnik i ispovjednik u svetištu Monte Berico kod Vicenze u Italiji. (Razgovor u pripremi.)

Objavljeno: 04.05.2007.

Malteški bolničari opet u Međugorju

1. svibnja 2007, članovi Prve pomoći Maltežana iz Kölna (Njemačka) i dragovoljci započeli su svoju ovogodišnju službu u Međugorju. U službi hodočasnika i župljana bit će do 1. studenog ove godine. Malteški red poziva sve dragovoljce koji se žele uključiti u ovu službu da im se jave. (Vidi: http://www.malteser.de)

Objavljeno: 02.05.2007.

Statistike za ožujak i travanj 2007.

Ožujak 2007.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 69.000

Broj svećenika koncelebranata: 1.246


Travanj 2007.:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 136.500

Broj svećenika koncelebranata: 2.565

Objavljeno: 01.05.2007.

Ljetni raspored molitvenog programa

Ljetni raspored molitvenog programa u Međugorju počinje 1. svibnja.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 18h. Sv. Misa je u 19h, a nakon Mise slijedi uobičajeni molitveni raspored ovisno o danu u tjednu. Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 22h, a molitva krunice na Podbrdu i Križni put na Križevcu u 16h.

Objavljeno: 30.04.2007.

Štafeta Bolzano – Međugorje

Trinaestoro prijatelja, članova jedne sportske skupine iz mjesta Zanica kod Bolzana u Italiji poduzelo je hodočasničku štafetu dugu 640 kilometara od svoje župe do Međugorja. Svakog dana hodalo se odnosno trčalo od 7 sati ujutro do pola devet navečer. Članovi štafete izmjenjivali su se svakih dvanaestak kilometara, neki su hodali a neki trčali, već prema mogućnostima. Jedan sudionik s invaliditetom hodao je puna dva kilometra. Da bi na taj način došli od Bolzana do Međugorja trebalo im je sedam dana. Put ih je vodio do Ancone gdje su se ukrcali na trajekt za Split, zatim od Splita preko Stobreča, Šestanovca i Zagvozda, Slivna, Vitine i Ljubuškog do Međugorja. U pratnji su se nalazile dvije kamp-prikolice u kojima su noćili.

Objavljeno: 27.04.2007.

Novi provincijal Hercegovačke franjevačke provincije

U Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji izabrana je nova Uprava. Za provincijala je izabran naš župnik fra Ivan Sesar. Fra Ivanu čestitamo i želimo mu uspjeh u radu, Božji blagoslov i zagovor Kraljice Mira u obnašanju ove odgovorne službe.

Objavljeno: 18.04.2007.

Sveto trodnevlje Velikog tjedna - Uskrs

Sveta trodnevnica Velikog tjedna i ove je godine u Međugorju okupila hodočasnike iz cijelog svijeta. Velik broj hodočasnika raznih jezičnih skupina i opet je zahtijevao da se liturgija i Križni put odvijaju po skupinama. (photos)

Objavljeno: 10.04.2007.

Cvjetnica u Međugorju

Cvjetnicom ili Nedjeljom Muke Gospodnje započinje Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. U Međugorju, liturgija Cvjetnice započinje na prostru oko temelja stare župne crkve. U procesiji, nakon čitanja evanđelja ulaska Gospodinovog u Jeruzalem te blagoslova grančica, svećenici i narod kreću prema župnoj crkvi gdje se slavi misa Muke Gospodnje. (photos)

Objavljeno: 01.04.2007.

Fra Petar Vlašić u Puli

Krajem veljače o.g. fra Petar Vlašić, kapelan u župi Međugorje koji vodi pastoralnu brigu za filijalu Milosrdnog Isusa u Šurmancima, pohodio je Dom za starije i nemoćne osobe sv. Polikarpa te biskupijsko misijsko sjemenište Redemptoris Mater u Puli. Ovaj posjet odgovor je na poziv g. Martina Klimana, upravitelja Kuće sv. Polikarpa u kojoj djeluju sestre Milosrdnog Isusa koje su 1990. g. iz Poljske došle služiti u Hrvatsku.

Objavljeno: 31.03.2007.

Hodočasnici s dalekog otoka Tahitija

Među hodočasnicima koji su u ožujku boravili u Međugorju svojom radošću i pjesmom pozornost je privukla jedna skupina s dalekog tihooceanskog otoka Tahitija. Hodočašće je organizirao đakon koji je u svojoj biskupiji na Tahitiju zadužen za izobrazbu kateheta.

Objavljeno: 27.03.2007.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2007.

Vidjelica Mirjana DragićeviĆ-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina.

Objavljeno: 18.03.2007.

Preminuo nadbiskup Frane Franić

Umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Frane Franić preminuo je 17.3.2007. blago u Gospodinu u Kliničkoj bolnici u Splitu.

Kao dugogodišnji profesor dogmatske teologije bio je aktivni sudionik Drugoga vatikanskog sabora i član službenih saborskih komisija. Biskupsku službu obavljao je u teškim povijesnim vremenima. Odlučno je učvršćivao vjernost Evanđelju i odanost Svetom Ocu, istodobno promičući ekumenizam i dijalog u društvu.

Sprovodni obredi i oproštaj od mons. Frane Franića bit će se u srijedu, 21. ožujka, u 11 sati u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje će biti i pokopan.

Objavljeno: 18.03.2007.

Četrnaesti međunarodni susret voditelja

Četrnaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održao se u Međugorju od 4. do 8. 03. 2007. godine. Tema susreta bila je: „Svojom ćete se postojanošću spasiti“. (Lk 21,19)

Objavljeno: 15.03.2007.