Arhiva Novosti

Mons. Jérôme Gapangwa Nteziryayo, umirovljeni biskup Uvire (Kongo), koncelebrirao posljednje večeri Festivala mladih u Međugorju

Međugorski Festival mladih ove su godine svojom nazočnošću počastila dva biskupa.

Mons. Domenico Sigalini, biskup Palestrine pored Rima, nazočio je otvaranju Festivala i održao mladima katehezu 2. kolovoza.

Mons. Jérôme Gapangwa Nteziryayo, umirovljeni biskup Uvire (Kongo) koji je već nekoliko puta posjetio Međugorje, bio je jedan od koncelebranata na večernjem Euharistijskom slavlju 5. kolovoza 2006.

Objavljeno: 07.08.2006.

Tatiana Matejaš-Cameron na Festivalu Mladih u Međugorju

U srijedu, 2. kolovoza 2006. navečer, Tatiana Matejaš-Cameron održala je koncert duhovne glazbe na Festivalu mladih u Međugorju, a u četvrtak 3. kolovoza prije podne dala je svoje svjedočanstvo pred tisućama mladih okupljenih na Mladifestu.

Ovo je prvi put da Tajči pjeva na ovim prostorima otkad je početkom devedesetih napustila Hrvatsku. Više ne izvodi pop glazbu nego duhovne skladbe, a njezini koncerti su tematskog karaktera: „Vjerujem“, „Emanuel“, „Žedan sam“ i „Neka mi bude“. U posljednjih nekoliko godina, Tatiana je održala nekoliko stotina koncerata širom SAD-a gdje je našla put do Boga i gdje je osnovala obitelj. (Vidi: http://idobelieve.com/)

Objavljeno: 03.08.2006.

Mons. Domenico Sigalini, biskup Palestrine pored Rima, na hodočašću u Međugorju

Mons. Domenico Sigalini, biskup Palestrine pored Rima, proveo je tri dana na hodočašću u Međugorju. Mons. Sigalini primio biskupsko posvećenje prije nepunih petnaest mjeseci. On je posljednji biskup kojeg je imenovao papa Ivan Pavao II. Prije biskupskog ređenja, tijekom deset godina bio je delegat za pastoral mladih. Prošlog ljeta u Koelnu, za vrijeme Svjetskih dana mladih, bio je jedan od biskupa koji su u tom kontekstu držali kateheze.

1. kolovoza, Mons. Domenico Sigalini je u Međugorju nazočio otvaranju 17. međunarodnog molitvenog festivala mladih. Prije podne 2. kolovoza održao je mladima katehezu.

Objavljeno: 02.08.2006.

Blagdan sv. Jakova zaštitnika međugorske župe

25. srpnja župa Međugorje proslavila je blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Jakova apostola. Prije podne, prema običaju, euharistijskom slavlju koje se održava u Gaju blizu crkve prethodila je procesija s kipom sv. Jakova uz pjevanje litanija Svih Svetih. Ove godine ta je čast zapala mještane Sivrića, Kozina i Dodiga. Sv. Misu je predslavio fra Stanko Dodig rodom iz Međugorja u koncelebraciji s hercegovačkim provincijalom fra Slavkom Soldom i međugorskim župnikom fra Ivanom Sesarom te dvadesetak domaćih i inozemnih svećenika.

Objavljeno: 28.07.2006.

Biskup iz Sri Lanke na hodočašću u Međugorju

Mons. Joseph Vianney Fernando, Biskup biskupije Kandy u Sri Lanki i predsjednik biskupske konferencije Sri Lanke bio je na petodnevnom hodočašću u Međugorju u srpnju 2006. U petak 21.07. predslavio je sv. Misu na engleskom jeziku i održao propovijed. Susreo se s franjevcima u župnom uredu i s njima razgovarao o međugorskim događanjima. (Razgovor u pripremi)

Objavljeno: 26.07.2006.

Jedanaesti međunarodni seminar za svećenike

U Međugorju su od 3. do 8. srpnja ove godine održane jedanaeste Duhovne vježbe za svećenike na kojima se okupilo oko 250 svećenika iz 25 zemalja svijeta. Prevođeno je na deset jezika. Prvi seminar za svećenike održao je pokojni fra Slavko Barbarić 1996. godine. Cilj ovih seminara je upoznati svećenike koji dolaze u Međugorje s Gospinim porukama i duhovnošću koja se ovdje razvija. Ova okupljanja svećenika su zapravo duhovne vježbe za svećenike koje im pomažu učvrstiti svoju vjeru i zvanje uz Gospinu prisutnost. Na prvim duhovnim vježbama 1996. godine okupilo se oko 30-ak svećenika da bi se tijekom godina broj neprestano povećavao.

Objavljeno: 17.07.2006.

Skupina gluhonijemih hodočasnika iz Italije

Od 2. do 5. srpnja 2006. na hodočašću u Međugorju boravila je skupina od 30 gluhonijemih osoba iz Italije (Rim, Abruzzo, Marche) kojima su se pridružile još četiri osobe. S njima je došao i otac Vincenzo Di Blasio, njihov duhovnik i prevoditelj koji pripada „Maloj misiji za gluhonijeme“ koju je u 19. stoljeću osnovao Don Giuseppe Gualandi. O. Di Blasio kaže da su osobe s ovim teškom hendikepom posebno otvorene za ono što je vezano uz gledanje - dakle i za fenomen ukazanja - pa je s njima već hodočastio u Lurd i u Fatimu. Ovo je njegovo drugo hodočašće u Međugorje gdje otkriva Gospu pod jednim drugačijim aspektom.

Objavljeno: 04.07.2006.

Statistike za svibanj i lipanj 2006.

Svibanj 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 141.500

Broj svećenika koncelebranata: 3.152

Lipanj 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 200.000

Broj svećenika koncelebranata: 4.503

Objavljeno: 01.07.2006.

Razgovor: O. Dermod McCarthy, urednik vjerskog programa na irskoj televiziji

O. Dermod McCarthy, zaređen za svećenika 1966, urednik vjerskog programa na irskoj televiziji, dobitnik nagrade za životno djelo na području vjerskog programa, savjetnik papinskog vijeća za socijalnu komunikaciju i bivši administrator pro-katedrale u Dublinu, bio je u Međugorju u lipnju 2006. zajedno s velikom skupinom od oko 300 hodočasnika iz Irske. Na kraju svog hodočašća s nama je podijelio svoja razmišljanja i svoja iskustva. (Razgovor: Lidija Paris)

Objavljeno: 26.06.2006.

25. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Dvadeset i peta obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju svečano je proslavljena u duhu zahvalnosti za sve primljene milosti. (photos)

Objavljeno: 26.06.2006.

Redovito Gospino ukazanje vidjelici Ivanki

Vidjelica Ivanka Ivanković Elez imala je redovito godišnje ukazanje 25. lipnja 2006.

Objavljeno: 25.06.2006.

Raspored molitveno-liturgijskog programa za 25. obljetnicu Gospinih ukazanja u Međugorju

Od četvrtka 15.06. do petka 23.06.

16 h                 Devetnica - molitva krunice na Podbrdu

 

Subota 24.06. - blagdan sv. Ivana Krstitelja

06 h                 „Hodnja mira“ od Humca do Međugorja
                                               Polazak pješice s Humca u 6 sati ujutro
                                               ispred crkve Sv. Ante

Dolazak u Međugorje oko 10 h. Blagoslov s
                Presvetim.

Sv. ispovijed      prije podne i od 17 sati navečer.

8 h i 11 h          svete Mise na hrvatskom jeziku

svete Mise na drugim jezicima – prema
                blagdanskom rasporedu

18 h                 krunica

19 h                 večernja sveta Misa uočnica

22 - 06 h      klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu

 

Nedjelja 25.06. - 25. obljetnica Gospinih ukazanja u Međugorju

Sv. ispovijed      tijekom cijelog dana

5, 6, 7, 8, 9, 11, 16 h     svete Mise na hrvatskom jeziku.

sv. Mise na drugim jezicima – prema
                blagdanskom rasporedu

18 h                 krunica

19 h                 središnje večernje misno slavlje

Objavljeno: 17.06.2006.

Blagdan Tijelova – Tijelovska procesija

U četvrtak 15.06.2006., na blagdan Tijelova, svečanu večernju Misu predslavio je fra Tomislav Pervan. Kao i svake godine, poslije svete Mise uslijedila je procesija s Presvetim ulicama Međugorja.(photos)

Objavljeno: 16.06.2006.

Krizma u župi sv. Jakova u Međugorju

U četvrtak 15.06.2006., na blagdan Tijelova, Mons. Ratko Perić, mostarki biskup, pohodio je župu Međugorje da bi predslavio sv. Misu u 11 h i podijelio sakrament svete potvrde. Ove je godine 95 mladih primilo taj sakrament. (photos)

Objavljeno: 15.06.2006.

Biciklistička štafeta za mir

Talijanski biciklistički klub „Avis-Aido“ iz mjesta Grumello del Monte u blizini Bergama, od 1. do 4. lipnja 2006. organizirao je non-stop štafetu od Gospinog svetišta Boldesico do Gospinog Međugorja. Ova sportsko-vjerska inicijativa imala je za cilj promicanje mira.

Objavljeno: 05.06.2006.