Arhiva Novosti

Župni ured sv. Jakova

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


U zadnjih se nekoliko dana župa Međugorje, jedna od najpoznatijih župa u cijelome svijetu, našla na stranicama listova te u središnjim vijestima radijskih i televizijskih postaja. Takvo medijsko zanimanje za ovo mjesto izazvale su informacije kako su sakralna mjesta na području župe postala mogućom metom terorističkih napada.

            Dok odgovorne državne službe rade na provjerama takvih informacija, otkrivanju njihovih izvora i ciljeva, pastoralno osoblje koje djeluje u ovoj župi, sukladno svome poslanju, moleći svakodnevno za mir u domovini i svijetu, obavješćuje naše župljane, prijatelje i vjernike koji danomice skupno ili pojedinačno pristižu u ovo mjesto da se sve pastoralne i molitvene aktivnosti odvijaju po ustaljenom programu.

            Iz ovoga svjetski poznatoga mjesta molitve, koje već punih dvadeset pet godina udomljuje i prihvaća ljude svih vjera, nacija i rasa širi se poruka mira, opraštanja, ljubavi, obraćenja i jednakosti među svim ljudima.

            Stoga živimo u vjeri i nadi da će ova župa pod okriljem Kraljice Mira i dalje ostati mjestom molitve i oazom mira za sve ljude dobre volje.

 

Međugorje, 26. listopada 2006.

Dr. fra Ivan Sesar, ofm,

Župnik

Objavljeno: 26.10.2006.

Mons. Michael Pearse Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada) na petom privatnom hodočašću u Međugorju

Od 11. do 16. 10. 2006., u Međugorju je na svojem petom privatnom hodočašću boravio mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta. Došao je sa skupinom hodočasnika iz Kanade. Slijedio je uobičajeni hodočasnički program i redovito ispovijedao. Mons. Lacey se susreo s fratrima na službi u Međugorju i dao intervju za radio „Mir“ Međugorje u kojem je naglasio kako vjeruje da se Gospa ovdje ukazuje.

Objavljeno: 16.10.2006.

Preminuo Mons. Pavel Mária Hnilica, S.J.

Mons. Pavel Mária Hnilica, S.J., titularni biskup Rusada, preminuo je 08.10.2006. u ranim jutarnjim satima u mjestu Novi Hrady u Češkoj. Pogreb je 18.10. u Trnavi (Slovačka). Mons. Hnilica bio je zaređen za svećenika 29.09.1950., a biskupsko posvećenje primio je 02.01.1951. Titularnim biskupom Rusada imenovan je 13.05.1964.

Objavljeno: 10.10.2006.

Međugorsko klanjanje u Vojvodini

U mađarskoj zemljoradničkoj župi sv. Petra i Pavla u mjestu Male Pijace u Vojvodini živi oko 2000 duša. U crkvi se svakog četvrtka navečer održava klanjanje pred Presvetim. Molitvene meditacije prate se iz Međugorja zahvaljujući „Radio Mariji“ iz Novog Sada koja se uključuje u prijenos koji osigurava Radio „Mir“ Međugorje. Ako u Međugorju nema prijevoda na mađarski, prevodi se iz studija u Novom Sadu.

Župnik O. József Széll došao je na hodočašće u Međugorju početkom listopada 2006. sa svojim župljanima, i ispričao nam kako se u njegovoj župi moli za mir.

Objavljeno: 09.10.2006.

Mons. Luigi Bommarito i Mons. Harry Joseph Flynn u Međugorju za blagdan Kraljice krunice

Za blagdan Kraljice krunice u Međugorju su bila dva nadbiskupa.

Mons. Luigi Bommarito, nadbiskup u miru nadbiskupije Catania (Italija), boravio je u Međugorju od 05.-07.10.2006. sa skupinom hodočasnika iz Italije. Ovo je njegov drugi dolazak u Međugorje.

Mons. Harry Joseph Flynn, nadbiskup nadbiskupije Saint Paul and Minneapolis (SAD), u Međugorje je došao po prvi put, od 06.-08.10.2006., sa skupinom hodočasnika iz Minnesote. (photos)

Objavljeno: 08.10.2006.

Obred Preminuća svetog Franje

Posebnom liturgijom koja se održava 3. listopada navečer, u predvečerje blagdana svetog Franje, franjevačka obitelj diljem svijeta obilježava preminuće svog svetog osnivača.

U župi svetog Jakova u Međugorju, ovaj se obred održao neposredno nakon večernje svete Mise na vanjskom oltaru. U njemu su sudjelovali međugorski franjevci, sestre franjevke na službi u župi, Franjevačka mladež i Franjevački treći red.

Pred mnogobrojnim župljanima i hodočasnicima, uz sudjelovanje zbora Frame i «Golubića mira» ovogodišnju liturgiju preminuća sv. Franje predvodio je župnik, dr. fra Ivan Sesar.

Objavljeno: 07.10.2006.

Slovensko „Ognjišče“ u Međugorju

U petak 29.09.2006. Međugorje je pohodila skupina od 600 slušatelja slovenskog katoličkog radija „Ognjišče“ u pratnji 5 svećenika.

Slušatelji radija „Ognjišče“ zajedno s glavnim urednikom i osnivačem tog radija, o. Francom Trstenjakom već četiri godine redovito organizirano zajedno odlaze na godišnji odmor. Ove godine su s 10 autobusa bili u Budvi, a na povratku u Sloveniju zaustavili su se na jednodnevnom hodočašću u Međugorju. U poslijepodnevnim satima slavili su sv. Misu u crkvi sv. Jakova, zatim su se u molitvi uspeli – po izboru - na Križevac ili na Brdo ukazanja.

Radio „Ognjišče“ emitira i preko satelita i može se čuti u cijeloj Europi, u sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, a putem interneta u cijelom svijetu. (Vidi: http://radio.ognjisce.si)

Objavljeno: 30.09.2006.

Stotinu i dvadeset studenata s Franjevačkog sveučilišta iz Steubenville-a na hodočašću u Međugorju

Krajem rujna 2006. u Međugorju je boravila skupina od 120 studenata s Katoličkog franjevačkog sveučilišta Steubenville (SAD). Hodočašće je pratio o. Peter, franjevac trećoredac.

Studenti sa Steubenville-a provode jedan semestar svojeg studija u jednom samostanu u Austriji, a tijekom semestra organiziraju se hodočašća u svetišta diljem Europe.

Objavljeno: 26.09.2006.

Pješice od Splita do Međugorja

Petar (35) i Vedran (30) ratni vojni invalidi u mirovini, bivši članovi 4. gardijske brigade Split, hodočastili su pješice od Splita do Međugorja da bi Gospi zahvalili što je bila uz njih u svim teškim životnim trenutcima.

Petar zahvaljuje svojoj majci jer je uvjeren da su ga upravo njezine molitve vratile Bogu kome pripada. I Vedran zahvaljuje svojoj majci na molitvama koje su ga vratile na pravi put, Bogu i Crkvi.

Objavljeno: 23.09.2006.

Blagdan Uzvišenja sv. Križa - „Križevac“

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa u župi Međugorje zove se „Križevac“ i tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon Male Gospe. U čast Svete godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ visok 8,5 a širok 3,5 metara. (photos)

Objavljeno: 12.09.2006.

Mons. Robert W. Finn iz SAD-a u Međugorju

Od 2. do 5. 09. 2006. u Međugorju je sa skupinom hodočasnika privatno boravio Mons. Robert W. Finn D.D., biskup biskupije Kansas City-Saint Joseph, Missouri, SAD. Redovito je koncelebrirao u crkvi Svetoga Jakova na dnevnoj misi za hodočasnike engleskog jezika kao i kod slavlja večernje svete mise. Ostalo vrijeme proveo je ispovijedajući i u zajedničkim hodočasničkim pohodima molitvenih mjesta u Međugorju.

Objavljeno: 09.09.2006.

Molitveni program – zimski raspored

U ponedjeljak 11.09.2006. prelazimo na zimski raspored molitvenog programa.

Molitva krunice u župnoj crkvi započinje u 17h, sv. Misa je u 18h, nakon čega slijedi uobičajeni program ovisno o danu u tjednu.

Euharistijsko klanjanje srijedom i subotom je u 21h, a Križni put na Križevcu petkom i molitva krunice na Podbrdu nedjeljom su u 14h.

Objavljeno: 07.09.2006.

Statistike za srpanj i kolovoz 2006.

Srpanj 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 115.600

Broj svećenika koncelebranata: 3.771

Kolovoz 2006:

Broj podijeljenih sv. pričesti: 255.500

Broj svećenika koncelebranata: 5.558

U srpnju i kolovozu hodočasničke skupine došle su iz 53 zemlje: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Danska, El Salvador, Etiopija, Engleska, Francuska, FR La Reunion, FR Martinique, Guatemala, Honduras, Hong Kong, Hrvatska, Indija, Irska, Italija, Južnoafrička republika, Kamerun, Kanada, Kina, Kongo, Koreja, Kosovo, Litva, Letonija, Libanon, Mađarska, Makedonija, Malta, Meksiko, Nizozemska, Novi Zeland, Njemačka, Palestina, Panama, Peru, Poljska, Portugal, Rumunjska, Rusija, SAD, Slovačka, Slovenija, Srbija (Vojvodina), Škotska, Španjolska, Švicarska, Vijetnam, Wales, Ukrajina.

Objavljeno: 01.09.2006.

Mons. Antal Majnek, OFM, biskup Mukacheva (Ukrajina) u Međugorju

Mons. Antal Majnek, OFM, rimokatolički biskup Mukacheva (Ukrajina), boravio je u Međugorju od 7. do 10. 8. 2006. Za biskupa je bio zaređen 1996., a za biskupa Mukacheva imenovan je 2002.

Mons. Majnek u Međugorje je došao već po treći put. Otvoren je za ova događanja i u svojoj biskupiji podržava molitveni pokret koji se razvio zahvaljujući brojnim hodočasnicima koji u Međugorje dolaze upravo iz njegove biskupije.

U župnom uredu, Mons. Majnek susreo je fratre na službi u Međugorju i s njima razgovarao o životu i pastoralnom radu ove župe.

Objavljeno: 28.08.2006.

Razgovor: Mons. Joseph Vianney Fernando, predsjednik biskupske konferencije Sri Lanke

Mons. Joseph Vianney Fernando, Biskup biskupije Kandy u Sri Lanki i predsjednik biskupske konferencije Sri Lanke bio je na petodnevnom hodočašću u Međugorju u srpnju 2006. U petak 21.07. predslavio je sv. Misu na engleskom jeziku i održao propovijed. Susreo se s franjevcima u župnom uredu i s njima razgovarao o međugorskim događanjima. Prije odlaska dao je intervju u kojem je govorio o svojoj biskupiji, svojoj zemlji i svojim dojmovima u Međugorju. (Razgovor: Lidija Paris)

Objavljeno: 23.08.2006.