Arhiva Novosti

Razgovor : O. Alexis Wiehe, biskupija Toulon, Francuska

Nakon boravka u Međugorju više nisam isti čovjek
O. Alexis Wiehe, svećenik tulonske biskupije, zaređen sredinom 2004., došao je na hodočašće u Međugorje u prosincu 2005. Međugorsko iskustvo utjecalo je na njegov život i zvanje. Ima dopuštenje od svog biskupa u svoj pastoralni rad uključiti elemente koje je primio u Međugorju.

Objavljeno: 12.01.2006.

Doček Nove godine u Međugorju

Molitveni doček Nove 2006. godine okupio je u Međugorju nekoliko tisuća uglavnom mladih hodočasnika iz cijelog svijeta. Skupine sa svih kontinenata počele su pristizati već nekoliko dana ranije, pa je u četvrtak i petak navečer crkva već bila premalena za prihvat tolikih vjernika. (photos)

Objavljeno: 02.01.2006.

Dan studenata

U organizaciji Udruge Fra Slavko Barbarić u svetištu Kraljice Mira u Međugorju 29. prosinca u dvorani «Majčinog sela» u Bijakovićima održan je tradicionalni Dan studenata. Susret je započeo u 15,00 sati pozdravnim govorom predsjednika Udruge dr. fra Ivana Sesara. (photos)

Objavljeno: 30.12.2005.

Božić u Međugorju

Župljani, vjernici iz okolnih župa i hodočasnici za Božić su se pripravljali devetnicom: osim večernjeg molitvenog programa u župnoj crkvi, tijekom devetnice molila se krunica na Brdu ukazanja, te su se slavile sv. Mise zornice.(photos)

Objavljeno: 29.12.2005.

GODIŠNJE UKAZANJE JAKOVU ČOLI 25. PROSINCA 2005.

Na posljednjem svakodnevnom ukazanju 12. rujna 1998. Gospa je Jakovu Čoli rekla da će ukazanje imati jedanput godišnje i to 25. prosinca, na Božić. Tako je bilo i ove godine. Ukazanje je počelo u 14 sati i 45 minuta i trajalo je 7 minuta.

Objavljeno: 25.12.2005.

Božićni koncert dječjih zborova

Međugorski dječji zbor «Golubići mira», pod ravnanjem s. Slavice Kožul, i dubrovački dječji zbor «Mali raspjevani Dubrovnik» pod ravnanjem maestra Đele Jusića održali su tradicionalni božićni koncert u međugorskoj župnoj crkvi u nedjelju, 19.12.2005. u 15 h. Poseban gost ovog koncerta bila je klapa «Luka» iz Ploča. Maestro Jusić i s. Slavica Kožul surađuju već dugi niz godina. Ovakav božićni koncert održava se svake godine i u Međugorju i u Dubrovniku. (photos)

Objavljeno: 20.12.2005.

Božićni koncert Hrvatskog baroknog ansambla

U četvrtak, 15.12.2005. u 20 h, Hrvatski barokni ansambl nastupio je po prvi puta u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Na repertoaru je bio izbor iz talijanskog baroknog programa: Concerti grossi talijanskih skladatelja Corellija, Torellija i Manfredinija, Legrenzijev motet «O dilectissime Jesu» kao i Scarlattijeva kantata za sopran i gudače «O di Betlemme altera». Koncert je održan u organizaciji Župnog ureda Međugorje i posredstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH. (photos)

Objavljeno: 16.12.2005.

Dva božićna koncerta u međugorskoj crkvi

U međugorskoj župnoj crkvi ove će se godine održati dva božićna koncerta.

U četvrtak 15.12. u 20 h, «Hrvatski barokni ansambl» izvest će klasični instrumentalni božićni program na kojem će biti izvedena djela Corellija, Legrenzija, Torellija, Manfredinija i Scarlattija.

U nedjelju 18.12. u 15 h, «Golubići mira» iz Međugorja i «Mali raspjevani Dubrovnik» izvest će tradicionalne i novokomponirane božićne pjesme. Gost ovog koncerta je klapa «Luka» iz Ploča.

Pozivamo sve župljane i sve ljude dobre volje da dođu na te koncerte kako bi se kroz glazbu i pjesmu pripremili za ovaj najradosniji kršćanski blagdan!

Objavljeno: 12.12.2005.

Pismo prijateljima

Poštovani dobročinitelji i prijatelji Međugorja,

Započinjemo vrijeme došašća, vrijeme iščekivanja,. Svatko od nas pojedinačno, obiteljski i u zajednici pokušava na svoj način što bolje pripraviti put Onome koji dolazi.

On nastavlja dolaziti i tražiti nas. Nastavlja slati proroke koji to obznanjuju. Njegova i naša majka Marija, od samih početaka, je najizravnija njegova učenica i pouzdana suradnica. Nebrojno puta u povijesti pokazala se takvom. U naše dane Bog  je šalje kao Kraljicu Mira. Šalje je da nas pouči božanskoj mudrosti mira. Šalje je da nas pouči, što služi našem miru, a što ga ruši. Zahvalni smo Bogu i slavimo ga za sve koji u molitvi, pomirenju, postu, primanju sakramenata, čitanju svetog Pisma upoznaše božansku mudrost mira.

Objavljeno: 03.12.2005.

Duhovna obnova za studente

Udruga "Fra Slavko Barbarić" Međugorje i ove godine organizira seminar duhovne obnove za studente od 29.12.2005. do 1.1.2006. Sve informacije u svezi seminara mogu se dobiti u tajništvu Udruge na telefon 036 / 651 549.

Objavljeno: 01.12.2005.

Emisija «Živjeti srcem» za petu godišnjicu smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak 24. studenog 2005. godine Radiopostaja 'MIR' Međugorje u svom se programu, emisijom 'Živjeti srcem' prisjetila pokojnog fra Slavka Barbarića, redovitog suradnika, podupiratelja i dragog prijatelja našega radija.

Objavljeno: 29.11.2005.

Trinaesti međunarodni susret voditelja

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina  vezanih za Međugorje održat će se  u Novoj dvorani u Međugorju  od 5. do 9. ožujka  2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8) Broj mjesta je ograničen prostorom, a svake je godine broj sudionika sve veći. Stoga vas molimo da što prije prijavite svoj dolazak na ovaj seminar. Prijave izvršiti na faxa: 00387 36 651 999  (za Mariju Dugandžić) ili putem e-maila: seminar.marija@medjugorje.hr.

Objavljeno: 25.11.2005.

Promocija knjige «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića»

Na petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića u velikoj župnoj dvorani u Međugorju pred oko 800 uzvanika održana je promocija knjige fra Marinka Šakote «Živjeti srcem - lik i djelo fra Slavka Barbarića».

Objavljeno: 24.11.2005.

Obilježena peta obljetnica smrti fra Slavka Barbarića

U četvrtak, 24.11.2005., međugorski župljani i hodočasnici obilježili su petu obljetnicu smrti fra Slavka Barbarića molitvom Križnog puta na Križevcu u poslijepodnevnim satima te večernjom svetom Misom i euharistijskim klanjanjem u župnoj crkvi. Istu večer predstavljena je knjiga fra Marinka Šakote «Živjeti srcem» u velikoj župnoj dvorani.

Objavljeno: 24.11.2005.

Razgovor s Mirjanom Kovač uz 14. obljetnicu pada Vukovara

Četrnaest godina nakon pada Vukovara, gospođa Mirjana Kovač, ekonomistica rodom iz Vukovara, došla je na hodočašće u Međugorje da bi u molitvi Bogu i Gospi povjerila boli koje još i danas nosi u srcu. Svoja sjećanja i svoje nade s nama je podijelila sa suzama u očima.

Gospođa Kovač prije rata obnašala je dužnost ravnateljice Zdravstvenog osiguranja, za vrijeme rata vodila je krizni stožer za zdravstvene djelatnike Republike Hrvatske, a poslije rata u MORHU je bila pomoćnica zapovjednika za gospodarstvo, potom načelnica MORHA za gospodarstvo, te načelnica kontrole u ministarstvu obrane.

S Mirjanom Kovač u Župnom uredu razgovarala je Lidija Paris.

Objavljeno: 21.11.2005.