Arhiva Novosti

Filipinci osjećaju posebnu zahvalnost prema Kraljici Mira

Krajem veljače i početkom ožujka 2006, devet svećenika kongregacije Naše Gospe od Presvetog Trojstva s Filipina došlo je u Međugorje proslaviti desetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Ovo hodočašće predvodi O. Alejandre Vergara, SOLT, filipinski provincijal te kongregacije osnovane 1958. god. u SAD, a čiji su članovi svećenici, časne sestre, oženjeni đakoni, laici i obitelji.

Objavljeno: 04.03.2006.

Obred primanja i obećanja franjevačke mladeži

U nedjelju, 26. veljače 2006, pod večernjom svetom misom u 18 sati, franjevačka mladež (FRAMA) iz Međugorja slavila je obred primanja i obećanja. To je najvažniji događaj u jednom bratstvu Frame. Obredom primanja 43 mladih su postali novi članovi Frame. (photos)

Objavljeno: 01.03.2006.

Igrači N.K. Primošten u Međugorju

Koncem veljače, 25. i 26., u Međugorju su na pripremama boravili mlađi i stariji pioniri NK Primošten. Vodio ih je predsjednik kluba gospodin Slobodan Jurin.

Za boravka u Međugorju odigrali su i dvije utakmice, s NK Međugorje i NK Željezničar iz Sarajeva.

Mladi igrači iskoristili su i za duhovnu okrjepu: zajednički su posjetili Brdo ukazanja te kazali kako će iduće godine školski raspust iskoristiti za jednotjedne pripreme i molitvu u mjestu koje je na njih ostavilo snažan dojam.

Objavljeno: 01.03.2006.

13. međunarodni susret voditelja centara mira i međugorskih molitvenih, hodočasničkih i karitativnih skupina

Trinaesti međunarodni susret voditelja centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje održat će se u Međugorju od 5. do 9. ožujka 2006. godine. Tema susreta je: ...bit ćete mi svjedoci...sve do kraja zemlje... (Dj 1, 8)

Objavljeno: 25.02.2006.

Korizmeni molitveni program

U Korizmi, od Pepelnice 1. ožujka do Cvjetnice 9. travnja, u župnoj crkvi sv. Jakova molit će se Put križa poslije večernje Svete mise svakog petka (umjesto čašćenja Križa) i svake nedjelje (umjesto molitve za zdravlje duše i tijela i treće krunice).

Put križa na Križevcu i dalje se održava svakog petka u 14 sati.

Objavljeno: 24.02.2006.

Stotinu studenata s Franjevačkog sveučilišta iz Steubenville-a na hodočašću u Međugorju

Početkom veljače 2006. u Međugorju je boravila skupina od 100 studenata s Katoličkog franjevačkog sveučilišta Steubenville (SAD). Hodočašće je pratio o. Dave Pivonka, TOR, franjevac trećoredac, potpredsjednik Sveučilišta.

Objavljeno: 23.02.2006.

Jedanaesti međunarodni  seminar za svećenike

Jedanaesti međunarodni  seminar za svećenike održat će se u Međugorju od 3. do 8. srpnja 2006. Tema seminara je: «Duhovnost svećenika» («...Molimo, dječice,..., da bi Crkva uskrsnula u ljubavi...» iz poruke od 25. ožujka 1999.)

Svoje prijave možete izvršiti putem e-maila seminar.marija@medjugorje.hr, ili putem faxa na broj 00387 36 651 999 (za Mariju Dugandžić).

Objavljeno: 16.02.2006.

Obljetnica mučeničke smrti franjevaca povezanih s Međugorjem

10. veljače, na blagdan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u župi Međugorje redovito se slavi spomen na mučeničku smrt franjevaca koji su rođeni u Međugorju ili su u ovoj župi pastoralno djelovali.

Objavljeno: 11.02.2006.

Razgovor: David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga

David Ianni, pijanist i skladatelj iz Luksemburga, bio je u Međugorju da bi Novu 2006. godinu započeo u molitvi. Na hodočašće je došao s katoličkom zajednicom «Amici di Dio» iz Austrije. (Vidi: http://www.amicididio.com)

Objavljeno: 01.02.2006.

MEĐUGORJE – MIR

Vjersko – humanitarna udruga


“Draga djeco!

"... molite za darove Duha Svetoga, da u duhu ljubavi budete svakim danom i u svakoj situaciji bliže bratu čovjeku i da u mudrosti i ljubavi nadvladate svaku poteškoću. Ja sam s vama i zagovaram svakog od vas pred Isusom." (Poruka, 25. svibnja 2000. )

 

Vjersko – humanitarna udruga “Međugorje – Mir” osnovana je 1992. godine kao nastavak aktivnosti Caritasa Župnog ureda Međugorje. Na samom početku rata, radi lakšeg komuniciranja sa svijetom pojavila se potreba otvaranja ureda župnog Caritasa Međugorje u Splitu. Nakon nekoliko mjeseci uspješnog rada kao karitativne međugorske organizacije uvidjelo se da bi, zbog lakše i uspješnije suradnje sa carinskim i drugim nadležnim organima bilo uputnije osnovati ured registriran u Republici Hrvatskoj. Tako je osnovana udruga Međugorje - Mir, čiji je ravnatelj i duhovni voditelj  bio pok. fra Leonard Oreč.

Objavljeno: 25.01.2006.

Razgovor s mons. Thomasom Msusom, biskupom Zombe, Malavi

Mons. Thomas Msusa, biskup Zombe u Malaviju, boravio je u Međugorju u studenom 2005. S njim je na hodočašće došao i njegov umirovljeni prethodnik mons. Allan Chamgwera, te mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup u biskupiji Dedza.

Objavljeno: 23.01.2006.

Novo međugorsko glasilo: GLASNIK MIRA

 U siječnju 2006. god. Informativni centar "Mir" Međugorje započeo je tiskati međugorski mjesečnik pod imenom "GLASNIK MIRA".
Kroz nepunih petnaest godina čitatelji su imali prigodu iz mjeseca u mjesec pratiti “Glas mira” koji je – koliko bijaše u (za)danim prilikama moguće – pratio, izvješćivao i promicao duhovnost koja je izrasla iz onoga što je započelo u kasnim popodnevnim satima povijesnoga 24. lipnja 1981. Kroz petnaestak godina, tj. tamo negdje od pada bezbožnoga komunizma, u tom smo glasilu imali prigodu stavljati na papir, pratiti, suživljavati se te živjeti duhovnost koja se rodila ovdje. To glasilo bijaše i ostade trajni spomen na jedno prijelomno razdoblje u povijesti svijeta, Katoličke crkve i ove župe koja je promišlju Providnosti bačena u žarište svjetskih zbivanja i Kristove Crkve.

Objavljeno: 21.01.2006.

Jedanaest svećenika iz Portugala u Međugorju

U četvrtak, 19.01.2006., jedanaest svećenika iz raznih župa u Portugalu pohodilo je svetište Kraljice Mira u Međugorju. U međugorskoj župnoj kući susreli su se sa župnikom dr. fra Ivanom Sesarom s kojim su razgovarali o međunarodnoj dimenziji međugorske župe i o portugalskim hodočasnicima koji dolaze u ovo mjesto molitve. Izrazili su želju doći ponovno, pojedinačno i sa svojim vjernicima.

Objavljeno: 19.01.2006.

Cjelonoćno tiho klanjanje svakog 25. u mjesecu

U prošloj godini, koju je Sveti Otac proglasio godinom euharistije, u župi Međugorje svakoga 25. u mjesecu bilo je organizirano cjelonoćno tiho klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Cjelonoćno klanjanje će se i dalje održavati u župnoj crkvi svakog 25. u mjesecu.

Objavljeno: 18.01.2006.

Biskupi u Međugorju tijekom 2005. god.

Tijekom 2005. godine u Međugorju je boravilo 15 biskupa iz 12 zemalja.

- Mons. Hieronymus Herculanus Bumbun, O.F.M. Cap., nadbiskup Pontianaka (Indonezija)

- Mons. Salvatore Boccaccio, biskup Frosinonea (Italija)

- Mons. Geevarghese Mar Divannasios Ottathengil, biskup siro-malankarskog obreda biskupije Bathery  (Kerala, Indija)

- Mons. José Luís Azcona Hermoso, O.A.R., Augustinac, biskup biskupije Marajó (Para, Brazil)

- Mons. Bruno Tommasi, nadbiskup u miru nadbiskupije Lucca (Italija)

- Mons. Hermann Raich, S.V.D., biskup Wabaga (Papua Nova Gvineja)

- Mons. Issam John Darwish, BSO, DD., eparh Melkitske katoličke crkve Australije i Novog Zelanda

- Mons. Domenico Pecile, umirovljeni biskup Latine (Italija)

- Mons José Domingo Ulloa Mendieta, O.S.A., pomoćni biskup Paname (Panama)

- Mons. Stanislas Lukumwena Lumbala, O.F.M., biskup biskupije Kole (Demokratska Republika Kongo)

- Mons. Pearce Lacey, umirovljeni pomoćni biskup Toronta (Kanada)

- Mons. Thomas Msusa, biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Allan Chamgwera, umirovljeni biskup biskupije Zomba (Malavi)

- Mons. Remi Joseph Gustave Saint-Marie, biskup biskupije Dedza (Malavi)

- Mons. Joseph Faber MacDonald, biskup biskupije Saint John (New Brunswick, Kanada)

Objavljeno: 16.01.2006.