Arhiva Novosti

Cjelonoćno tiho klanjanje - za papu Benedikta XVI.

U noći od 25. na 26. travnja, u župnoj crkvi Sv. Jakova bit će cjelonoćno tiho klanjanje i molitva na nakane našeg Svetog Oca Benedikta XVI. Klanjanje počinje u 22 h i završava u 7 h ujutro.

Objavljeno: 25.04.2005.

16. Mladifest

Šesnaesti međunarodni Mladifest održava se u Međugorju od 1. do 6. kolovoza 2005. Tema «Dođosmo pokloniti mu se» (Mt 2, 2) u skladu je s godinom Euharistije i Svjetskim danom mladih koji će sredinom kolovoza u Koelnu okupiti stotine tisuća mladih oko Svetog Oca Pape.

Objavljeno: 25.04.2005.

Krizma u Međugorju i sveta misa za Papu Benedikta XVI.

U nedjelju 24. travnja 2005., 93 krizmanika primilo je u Međugorju sakrament svete potvrde iz ruku Mons. Ratka Perića, mostarskog biskupa. Liturgijsko slavlje započelo je procesijom i svečanim ulaskom u crkvu biskupa, svećenika i krizmanika. (photos)

Objavljeno: 24.04.2005.

Papa nije protiv Međugorja

«Habemus papam – Imamo papu»! Proglas je to koji je razveselio cijelu Crkvu, vjernike i svijet. No, čini se da nekima usklik kako imamo papu nije dovoljan. Pojedini uz to žele imati i rasplamtjeti unutar Crkvene sukobe. Tako jedan hrvatski tjednik na naslovnici uz vijest o novome papi Benediktu XVI. donosi i tvrdnju kako je novi papa protivnik Međugorja. Naravno, već po uobičajenom scenariju u samom tekstu ničim se ne potkrjepljuju takve paušalne ocjene. Doduše, iz konteksta je izvađena izjava iz posebnog pisma Kongregacije za nauk vjere od 8. studenoga 1995. u kojoj se kaže: «Za mjesta ukazanja koja se još istražuju službena su hodočašća zabranjena.». I tu je kraj. Teksta o odnosu novoga Pape prema Međugorju nema.

Objavljeno: 22.04.2005.

Kardinal Puljić: Papa mi je rekao da želi doći u Bosnu i Hercegovinu

Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski i predsjednik Biskupske Konferencije Bosne i Hercegovine, izravno je sudjelovao u izboru novoga Pape. Za Katoličku tiskovnu agenciju izjavio je da je tijekom izbora novog Pape doživio duboko iskustvo Crkve kroz zajedničko susretanje kardinala u kongregacijama prije izbora i u konklavi.

Objavljeno: 21.04.2005.

Propovijed kardinala Ratzingera uoči konklava

U ponedjeljak, 18. travnja, njemački je kardinal, dekan kardinalskoga zbora, Joseph Ratzinger predvodio svečanu svetu misu uoči konklava te tom prigodom održao propovijed.

Objavljeno: 20.04.2005.

Papa Benedikt XVI. - Životopis

Kardinal Joseph Ratzinger, dosadašnji prefekt Kongregacije za nauk vjere, predsjednik Papinske biblijske komisije, Međunarodne teološke komisije i dekan Kardinalskog zbora, rođen je 16. travnja 1927. u bavarskom mjestu Marktl na Innu.

Objavljeno: 20.04.2005.

Papa Benedikt XVI.: "Srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna"

Kardinal Josip Bozanić rekao je za Katoličku informativnu agenciju (IKA) kako se dogodio njegov prvi susret s novoizabranim papom Benediktom XVI.:

"Jučer nakon izbora Svetoga Oca kardinali su po redu pristupili novome Papi da mu iskažu poštovanje i odanost. Kad sam pristupio i ja Svetome Ocu on je prvi progovorio i rekao: 'Uzoriti, srdačno pozdravljam hrvatski narod i dragu Hrvatsku koja je uvijek vjerna'. Na to sam odgovorio: 'Sveti Oče, hrvatski narod će Vas pratiti molitvama i ljubavlju'. Nato je Sveti Otac odgovorio: 'Hvala lijepa, to mi je najpotrebnije'".

Objavljeno: 20.04.2005.

Joseph Ratzinger - novi Papa Benedikt XVI.

Prvi blagoslov Urbi et orbi pape Benedikta XVI: «Draga braćo i sestre, nakon velikog pape Ivana Pavla II. preuzvišeni kardinali izabrali su mene, poniznog i jednostavnog radnika na Gospodnjoj njivi, za novog papu. Tješi me u toj zadaći da se Gospodin zna služiti i raditi i s nesavršenim sredstvima i nadasve se povjeravam vašim molitvama. U radosti uskrslog Gospodina, uzdajući se u Njegovu stalnu pomoć, idemo naprijed, sigurni da će nam Bog pomoći, i da Marija, njegova ljubljena Majka, stoji uz nas. Hvala vam!», rekao je papa Benedikt XVI. u svom prvom obraćanju oduševljenome mnoštvu na Trgu Sv. Petra.

Neka ga Duh Sveti vodi!

Objavljeno: 19.04.2005.

U Međugorju - klanjanje uoči izbora novog Pape

U subotu 16. travnja, uoči konklave, u Međugorju smo produžili redovito jednosatno subotnje klanjanje i posebno molili za kardinale i za izbor novog Pape.

Objavljeno: 19.04.2005.

Albert i Marie-Thérèse de Theux – Medjugorje u Beneluksu

Albert i Marie-Thérèse de Theux iz Bruxelles-a (Belgija) na čelu su inicijative nazvane «Groupe Contact Medjugorje Benelux» koja okuplja brojne međugorske skupine u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Objavljeno: 18.04.2005.

Školske sestre franjevke – sedamdeset godina u župi Međugorje

Sedamdeseta obljetnica nazočnosti i rada Školskih sestara franjevaka u župi Međugorje (1935. – 2005.) obilježena je u nedjelju 17. travnja 2005. svečanom večernjom svetom misom koju je predslavio župnik fra Branko Radoš u koncelebraciji s devetnaest svećenika, među kojima i provincijal franjevaca OFM, fra Slavko Soldo.(photos)

Objavljeno: 17.04.2005.

Četiri nove knjige u izdanju Informativnog centra «mir» Međugorje

Informativni centar «Mir» Međugorje hodočasnicima i prijateljima predlaže četiri nova izdanja.(photos)

Objavljeno: 13.04.2005.

Ivan Pavao Drugi i Hrvati

Papa Ivan Pavao II posjetio je Hrvatsku tri puta (1994., 1998. i 2003.) a Bosnu i Hercegovinu dva puta (1997. i 2003.). Od 11 hrvatskih svetaca i blaženika, on ih je proglasio četvoro: Leopolda Mandića svetim 1983, Kardinala Stepinca blaženim 1998, Mariju od Propetoga blaženom 2003, Ivana Merza blaženim 2003. Nemojmo zaboraviti ni Majku Tereziju koja je Albanka iz Makedonije, ali je vjeru primila preko hrvatskih misionara u Skopju, za koju je hrvatski jezik bio jezik njezine katoličke vjere.

Objavljeno: 12.04.2005.

Blaženka Brdar: s 83 godine još organizira hodočašća!

Ovih dana, osamdesetitrogodišnja Blaženka Brdar iz Rijeke obilježava 150-to hodočašće koje je organizirala u Međugorje. Prvi puta je došla 7. svibnja 1983, pa se dobro sjeća tog teškog razdoblja kad je policija zabranjivala odlazak na Brdo ukazanja i na Križevac, i kad su je fratri iz Rijeke odvraćali od odlazaka u Međugorje. Prvih godina organizirala je po dva autobusa godišnje, a s vremenom ih je bilo i po 12 godišnje. Sve se to događalo bez ikakve promidžbe, jednostavno telefonom i osobnim kontaktima.

Objavljeno: 11.04.2005.