Arhiva Novosti

Osobno i obiteljsko obraćenje

Posljednjeg dana cjelodnevnog programa  28. Međunarodnoga molitvenog susreta mladih u  Međugorju 5. kolovoza 2017. sudionici su  čuli  svjedočanstvo Jamesa i Daniela Wahlberga, oca i sina iz SAD-a, o njihovu osobnom, ali i obiteljskom obraćenju. James je kazao kako je prije osam godina započeo proces njegova obraćenja nakon svijeta droge i alkohola, u kojem je bio zarobljen i njegov sin Daniel, koji je spas pronašao u zajednici Cenacolo. 

Objavljeno: 14.09.2017.

Mjesec rujan u Međugorju

Od početka mjeseca rujna u Međugorje su hodočastile skupine hodočasnika iz: Njemačke, Austrije, Engleske, SAD-a, Irske, Italije, Francuske, Poljske, Latvije, Ukrajine, Slovačke, Češke, Libanona, Indonezije, Španjolske, Koreje, Švicarske,  Rumunjske,  Južne Afrike, Belgije, Malte, Latvije, Argentine, Slovenije,  Portugala, Mađarske, Nizozemske, Brazila te Hrvatske i Bosne i Hercegovine.  (slike)

Objavljeno: 14.09.2017.

Intervju s René Laurentinom teologom i mariologom iz 2003.

Poznati teolog i mariolog iz Francuske otac René Laurentin umro je prije dva dana 10. rujna 2017. Za nešto više od mjesec dana, 19. listopada navršit će se 100 godina otkako je rođen.

Objavljeno: 13.09.2017.

10.obljetnica smrti fra Joze Vasilja

U franjevačkom samostanu na Humcu u rujnu 2007. od srčane kljenuti preminuo je iznenada dr. fra Jozo Vasilj. Rodio se u župi Međugorje u ratnoj 1943., pučku školu pohađao u Međugorju, osnovnu školu u Čitluku, gimnazijsko školovanje započeo u Zadru a završio ispitom zrelosti na humanističkoj gimnaziji ‘Ruđer Bošković’ u Dubrovniku 1962. godine.

Objavljeno: 13.09.2017.

Hodočašće župe Međugorje u Dubrovnik

Sarkofag s tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića od četvrtka 14. rujna do utorka 19. rujna hodočastit će iz Padove u svečev rodni kraj u Herceg Novi. Na tom putu zaustavit će se u nekoliko hrvatskih (nad) biskupija, među kojima i u Dubrovačkoj biskupiji. Relikvija tijela sv. Leopolda u Dubrovniku će biti izložena na čašćenje u kapucinskom samostanu i svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju u subotu 16. rujna i nedjelju 17. rujna.

Objavljeno: 13.09.2017.

Preminuo otac René Laurentin, jedan od najuglednijih svjetskih mariologa

U nedjelju, 10. rujna, u 100. godini života preminuo je otac René Laurentin, jedan od najuglednijih svjetskih mariologa. Rođen je 1917. godine u Toursu, u Francuskoj, a bio je teolog, egzeget, povjesničar i stručni savjetnik na Drugom vatikanskom saboru.

Objavljeno: 12.09.2017.

Susret inicijative „40 dana za život” za područje Dalmacije održan u Međugorju

Ovaj vikend održao se treći po redu, Regionalni susret inicijative  „40 dana za život”  za područje Dalmacije. Susret je održan u Međugorju a dalmatinskim timovima pridružili su se i članovi mostarskog organizacijskog tima inicijative. Nova kampanja ove jeseni održat će se od 27. rujna do 5. studenog.

                                     

Objavljeno: 11.09.2017.

Brojni hodočasnici i ove godine na Križevcu

S. Jelena Marija Damjanović dolazi iz Slavonije. Hodočastila je u Međugorje prigodom župne proslave Uzvišenja Križa Kristova u nedjelju, 10. rujna. Za program Radiopostaje Mir Međugorje je rekla: „Ovaj blagdan mi je posebno drag. Od početka svoje formacije osluškujem što je moguće s križem i kako ga nositi i kako s njim živjeti i svjedočiti ga.

Objavljeno: 11.09.2017.

Slavljena sveta misa na Križevcu

U Međugorju je 10. rujna 2017. proslavljen blagdan Uzvišenja križa Kristova koji se u međugorskoj župi tradicionalno slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe.  Svete su mise slavljene u župnoj crkvi u  7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa, koju je predvodio fra Antonio Šakota, župni vikar u  župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, u suslavlju međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 20 koncelebranata, slavljena je uz mnoštvo župljana i hodočasnika na Križevcu u 11 sati. (slike)

Objavljeno: 10.09.2017.

„I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili“

U Jubilarnoj sv. godini devetnaestoljetnice smrti na križu našega Spasitelja Isusa, koja je započela u travnju   1933. i završila u travnju 1934. župljani župe Međugorje, sa svojim su župnikom fra Bernardinom Smoljanom, odlučili su učiniti nešto od onoga na što je poticao papa Pio XI. i mjesni biskup o. Alojzije Mišić. Nije im dugo trebalo da jedne večeri, na sastanku župljana održanom 21. siječnja 1934., odluče:

Objavljeno: 09.09.2017.

Župna proslava Uzvišenja Križa Kristova u Međugorju

U nedjelju 10. rujna 2017. u Međugorju je župna proslava Uzvišenja Križa Kristova. Svete mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 7, 8, 12 i 18 sati, a svečana sv. misa je na Križevcu u 11 sati. Predslavit će je fra Antonio Šakota, župni vikar u župi sv. Petra i Pavla u Mostaru. U filijalnim crkvama te nedjelje nema sv. misa.

Objavljeno: 08.09.2017.

Svečano proslavljen blagdan Male Gospe u Međugorju

Blagdan je rođenja Blažene Djevice Marije - Mala Gospa u Međugorju bio obilježen nazočnošću domaćih i stranih hodočasnika. Toga je dana slavljeno ukupno 14 svetih misa, a od toga četiri na hrvatskom. U Međugorju su, prema podacima Ureda informacija, boravili hodočasnici iz Hrvatske, Italije, Austrije, Njemačke, Poljske, Irske, Engleske, SAD-a, Afrike, Koreje, Češke, Slovačke, Ukrajine, Francuske i Nizozemske. (slike)

Objavljeno: 08.09.2017.

Veliki tamburaški orkestar sa župnim zborom u Međugorju svirao večernju misu

U srijedu 6. rujna veliki je tamburaški orkestar, u suradnji s međugorskim župnim zborom Kraljice mira, svirao na večernjoj svetoj misi na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova u Međugorju. Misnim slavljem je predsjedao fra Stipe Biško u koncelebraciji 46 svećenika, a i ovaj je događaj dio obilježavanja 100.-te obljetnice spašavanja hercegovačke djece od gladi.  (slike)

Objavljeno: 07.09.2017.

Vlč. Matthias Nsamba želi širiti poruke Kraljice Mira u Južnoafričkoj Republici

Vlč. Matthias Nsamba je rođen u Ugandi 1970. godine, a kao svećenik službuje u Južnoafričkoj Republici. Sve ono što je doživio u Međugorju želi podijeliti sa svojim vjernicima, te je tako je nastala i ideja o gradnji Svetišta Kraljice Mira i milosrđa čiji je cilj širiti Gospine poruke u Južnoafričkoj Republici.

Objavljeno: 07.09.2017.

Održana akademija u povodu obilježavanja 100. obljetnice spašavanja djece od gladi

Ponedjeljak, 4. rujna 2017.

U ponedjeljak, 4. rujna 2017. u organizaciji Hercegovačke franjevačke provincije započelo je obilježavanje manifestacije u spomen na 100 godina od akcije spašavanja gladne hercegovačke djece. Podsjetimo se, bila je to plemenita akcija koju su vodili članovi naše Provincije na čelu s fra Didakom Buntićem, a u kojoj je smrti od gladi otrgnuto preko 10.000 djece.

Objavljeno: 06.09.2017.