Arhiva Novosti

Uprizorenje živih jaslica zajednice Cenacolo u Međugorju

Već godinama zajednica Cenacolo ispred župne crkve uprizoruje žive jaslice za sve župljane i hodočasnike koji u božićnim danima hodočaste u Međugorje. Scenografiju čine štalica, svratište, građani Betlehema, domaće životinje, uvjerljivi kostimi i glumci amateri koji utjelovljuju Svetu obitelj, mudrace s Istoka i pastire.

Objavljeno: 20.12.2016.

Četvrti susret humanitarnog karaktera u Međugorju organizirali Bijakovići

Na 4. nedjelju došašća, 18. prosinca, večernji susret na prostoru stare župne crkve u Međugorju pripremili su mještani Bijakovića. Pjesmom je u ovu večer uveo veliki župni zbor „Kraljice Mira“ pod vodstvom s. Irene Azinović. Župnik fra Marinko Šakota je na adventskome vijencu upalio 4. svijeću, koja simbolizira ljubav. (slike)

Objavljeno: 19.12.2016.

Božić u Međugorju

U subotu 24. prosinca je Badnji dan. Preporučen je post i nemrs. Ujutro se slavi posljednja ovogodišnja misa zornica u crkvi sv. Jakova. Poslijepodne neće biti molitve krunice na Podbrdu, niti svete mise u 13 sati. Večernji molitveni program u župnoj crkvi započinje krunicom u 17 sati, a božićna misa bdijenja je u 18 sati. Na ovoj prvoj božićnoj euharistiji sudjeluju svi svećenici, te je ispovijedanje toga popodneva od 16 do 17:30 sati.

Objavljeno: 18.12.2016.

Priprava za rođenje Isusovo u Međugorju

Krunicom na Podbrdu, koju je u četvrtak 15. prosinca predmolio fra Josip Marija Katalinić, u Međugorju je počela devetnica rođenju Isusovu. Osim molitvom krunice, koja se u danima do 23. prosinca svakodnevno u 14 sati moli na Podbrdu, hodočasnici se, župljani i vjernici iz okolnih župa za Božić pripravljaju sudjelujući na večernjem molitvenom programu, te misama zornicama, koje u župnoj crkvi sv. Jakova predslave međugorski franjevci.  (slike)

Objavljeno: 16.12.2016.

Matija Milošić: „Prvo hodočašće u Međugorje neću nikada zaboraviti“

Matija Milošić je vjeroučitelj iz Karlovca i koordinator pokreta „Mladi srca Marijina“. Ima 27 godina i u braku je sa suprugom Željkom. Za program radiopostaje „Mir“ Međugorje ističe kako vrlo rado dolazi u Međugorje. Ne sjeća se točnog datuma svoga prvoga dolaska, no, kako napominje, u sjećanju mu se urezalo nešto mnogo važnije:

Objavljeno: 15.12.2016.

Šurmanci organizirali treći susret humanitarnog karaktera

Vrijeme je došašća u župi Međugorje uistinu obogaćeno nedjeljnim susretima župljana. Na 3. nedjelju došašća domaćini su bili župljani iz filijale Šurmanci. Susreti su humanitarnog karaktera, te su svi prihodi namijenjeni za Humanitarnu udrugu „Marijine ruke”. Naime, slijedeći Gospin poziv, ta humanitarna udruga mnogima donosi ljubav, radost, ali i sve ono što im je potrebno za život.

 

Objavljeno: 12.12.2016.

Devetnica Rođenju Kristovu u Međugorju

U četvrtak, 15. prosinca 2016. počinje devetodnevna molitvena priprava za proslavu Kristova rođenja. Kroz tih će se devet dana do Badnjaka (ne i na Badnjak!) na Podbrdu u 14 sati moliti krunica, te stoga u petak 16. i 23. prosinca neće biti molitve Križnog puta na Križevcu. Večernji molitveno-liturgijski program u međugorskoj župnoj crkvi kroz ovo se vrijeme odvija po uobičajenom rasporedu.

Objavljeno: 11.12.2016.

Studenti i mladi s Bistrika hodočastili u Međugorje

U  subotu, 3. prosinca, u prvoj nedjelji došašća, studenti i mladi s Bistrika posjetili su Međugorje. Polazak je bio u ranim jutarnjim satima ispred crkve sv. Ante gdje su se okupili mladi koji utorkom sudjeluju na studentskim tribinama, kao i drugi koji su bili zainteresirani. S molitvom i u radosnom bratskom druženju, stigli su najprije u Vionicu pokraj Međugorja gdje su posjetili obiteljski centar Ivan Pavao II.

Objavljeno: 10.12.2016.

U Međugorju održana treća Nacionalna duhovna obnova Frame BiH

U Međugorju je od 2. do 4. prosinca 2016. godine održana treća Nacionalna duhovna obnova Frame Bosne i Hercegovine. Geslo je obnove bila poznata izreka svete Majke Terezije Mir počinje s osmijehom“, a glavni razlog zbog kojeg se u Međugorju okupilo više od 90 framaša iz cijele BiH bila je duhovna priprava za najradosniji kršćanski blagdan.

Objavljeno: 08.12.2016.

Susret ministranata u Međugorju

U Kući mira u Međugorju je od 2. do 4. prosinca 2016. održan seminar za ministrante iz župa povjerenih Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji, koji je vodio fra Antonio Šakota s postulantima ove Provincije. Susret je počeo krunicom i večernjom svetom misom u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju. Subota je bila ispunjena različitim igrama, molitvom na Podbrdu i zajedničkim druženjem, a susret je završen misnim slavljem u nedjelju.

Objavljeno: 08.12.2016.

Međugorje u pripravi za Božić

U tijeku su pripreme za Božić u župi Međugorje. Uz molitveno-duhovnu pripravu međugorskih župljana i hodočasnika kroz svete mise zornice, te susrete župljana nedjeljom, na prostoru ispred crkve sv. Jakova se gradi i „Betlehem“. Naime, već nekoliko dana članovi zajednice Cenacolo grade konstrukciju za tzv. žive jaslice, koje će na ovom prostoru biti uprizorene od Badnjaka.

Objavljeno: 07.12.2016.

Susreti međugorskih župljana

Vrijeme došašća u župi je uistinu obogaćeno nedjeljnim susretima župljana, koji se upriličuju nakon molitvenog programa na prostoru stare župne crkve. Na drugu nedjelju došašća, 4. prosinca, domaćini su bili mještani Vionice. Druženje je započelo paljenjem druge adventske svijeće koju je zapalio fra Marinko Šakota, međugorski župnik, koji je ujedno i pozdravio okupljene goste i župljane.  (slike)

 

Objavljeno: 05.12.2016.

Proslava svetkovine Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije

U četvrtak, 8. prosinca, slavi se svetkovina Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Svete mise na hrvatskom jeziku u župnoj crkvi u Međugorju su u 6 (zornica), 11 i 18 sati. Večernji molitveni program započinje redovitom krunicom u 17 sati, a potom slijedi sveta misa u 18 sati. Nakon svete mise je euharistijsko klanjanje.

Objavljeno: 04.12.2016.

Nastavljaju se susreti međugorskih župljana u Došašću

Nakon večernje svete mise u drugu nedjelju došašća, 4. prosinca, nastavljaju se susreti međugorskih župljana na prostoru stare župne crkve. Domaćini će biti mještani Vionice. Susreti se organiziraju po sljedećem rasporedu:

Objavljeno: 03.12.2016.

Prodajna akcija međugorske Frame

Framaši župe Međugorje pjesmom, molitvom i brojnim drugim aktivnostima daju svoj doprinos plodnom duhovnom ozračju ove svjetski poznate župe. Ovih su dana priredili akciju u kojoj prave i prodaju adventske vijence i druge božićne ukrase, a sudjeluju i u nedjeljnim susretima međugorskih župljana na prostoru stare župne crkve u došašću.

Objavljeno: 02.12.2016.