Arhiva Novosti

Molitveno slavlje Velikoga četvrtka u obitelji

 

Zagreb (IKA) 09.04.2020. / 16:39

 

Hrvatski institut za liturgijski pastoral pripremio je tekst molitvenog slavlja Velikog četvrtka u obitelji.

 

Bogoslužje Vazmenoga trodnevlja započinje Misom Večere Gospodnje. Uskraćeni za ljepotu toga jedinstvenoga zajedničkoga slavlja, kršćanska se obitelj okuplja na molitvu u kojoj se spominje: dara euharistije, dara ljubavi iskazane u činu Isusova pranja nogu apostolima, dara svećeničke službe u Crkvi, dara zajedništva s Isusom u molitvi u Getsemanskome vrtu. Svi ti »trenutci« rasvijetljeni su Isusovom ljubavlju prema ljudima i njegovim predanjem u volju Očevu, predanjem koje vodi do muke i smrti, u kojoj je prinio sebe radi našega otkupljenja.

Tekst molitvenoga slavlja može se preuzeti na stranicama Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral.

Objavljeno: 09.04.2020.

Vatikan objavio dopune Odluke o bogoslužjima u Velikome tjednu

 

Trg Sv. Petra (Vatican Media)

 

Vatikan (IKA) 30.03.2020. / 07:46

 

Kongregacija za bogoštovlje i stegu sakramenata objavila je Odluku U vremenu Covid-19 (II) u kojoj se donosi dopune općih uputa i prijedloga koji su već dani biskupima u prethodnoj Odluci od 19. ožujka, a koje su usklađene s opažanjima biskupskih konferencija upućenim Kongregaciji.

 

Budući da se datum Uskrsa, ističe se u Odluci, ne može prenijeti na neki drugi datum u zemljama pogođenim bolešću i u kojima su na snazi ograničenja vezana uz okupljanje i kretanje osoba, neka biskupi i svećenici slave obrede Velikog tjedna bez sudjelovanja naroda i na prikladnom mjestu, izbjegavajući koncelebraciju i izostavljajući pružanje mira.

Objavljeno: 08.04.2020.

Molitveno slavlje Cvjetnice u obitelji u zapriječenosti sudjelovanja na slavlju euharistije

 

Cvjetnica, splitska katedrala / Foto: Z. Sunko

 

Zagreb (IKA)

04.04.2020. / 20:18

Hrvatski institut za liturgijski pastoral (HILP) priredio je tekstove oblikovane za obiteljsko slavlje Nedjelje muke Gospodnje, Cvjetnice, 5. travnja.

 

U zapriječenosti sudjelovanja na zajedničkome slavlju euharistije, zbog mjera zaštite od zaraze virusom COVID-19, vjernici su pozvani prepoznati i njegovati ljepotu obiteljske molitve.

Ponuđeni tekstovi i glazbeni prilozi predviđeni su za slavlje u trajanju od 45 do 50 minuta.

Predložak slavlja dostupan je na mrežnim stranicama Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral.

Tekstovi za molitveno slavlje Vazmenoga trodnevlja u obitelji bit će objavljeni sljedećih dana.


 

Objavljeno: 05.04.2020.

KORONAVIRUS (COVID-19) POTVRĐEN I U MEĐUGORJU

 

1.      MAJČINO SELO

Nakon potvrde da su tri časne sestre, djelatnice u Majčinu selu Međugorje – Bijakovići, nastanjene u samostanu u Miletini, pozitivne na koronavirus, ravnatelj je odmah obavijestio (usmeno i pismeno) Higijensko-epidemiološku službu Doma zdravlja Čitluk. U suradnji s epidemiolozima te prema njihovim savjetima i naredbama poduzete su sve potrebne i propisane mjere.

 

2.      FRANJEVCI NA SLUŽBI U ŽUPI MEĐUGORJE

Franjevcu koji je na službi duhovnika časnih sestara, s prebivalištem u Miletini, i još jednom ispovjedniku u Međugorju, potvrđen je spomenuti koronavirus.

U skladu s propisom epidemiologa, svi koji trebaju biti u izolaciji, upućeni su u izolaciju i nje će se strogo pridržavati. Oboljeli su pod nadzorom medicinskoga osoblja. Svi se postupci usklađuju u dogovoru s civilnim vlastima i medicinskim osobljem.

Objavljeno: 29.03.2020.

Poruka pape Franje na Trgu sv. Petra u Vatikanu 27. ožujka 2020.

„Što ste bojažljivi? Kako nemate vjere?“ Draga braćo i sestre, s ovog mjesta, koje govori o Petrovoj stamenoj vjeri, želim vas večeras sve povjeriti Gospodinu, po zagovoru Majke Božje, koja je zdravlje svoga naroda, zvijezda u olujnome moru. Neka iz ovih kolonada koje grle Rim i svijet siđe na vas Božji blagoslov poput utješnog zagrljaja. Gospodine, blagoslovi svijet, daj zdravlje tijelima i utjehu srcima. Tražiš od nas da se ne plašimo, ali naša je vjera slaba i bojimo se. Ali Ti, Gospodine, ne ostavi nas na milost i nemilost oluji. 

Objavljeno: 27.03.2020.

Izmjene u međugorskom molitvenom programu 27. ožujka

Dragi vjernici,

obavještavamo vas kako će sutrašnji (27. ožujka) molitveni program iz Međugorja biti izvanredno drugačiji. Molitveni program počinjemo u 17 sati molitvom Krunice, u 18 sati izravno se uključujemo u Vatikan gdje ćemo se u duhu pridružiti molitvi kojom će predsjedati Papa Franjo na Trgu sv. Petra. Papa će čitati Riječ Božju, predvoditi klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, te udijeliti blagoslov Urbi et orbi s kojim će biti povezana mogućnost primanja općeg oprosta. U 19 sati prenosimo sv. Misu iz Međugorja, a nakon sv. Mise Put Križa.

 

Objavljeno: 26.03.2020.

Višemilijunski broj vjernika uz naš prijenos večernjeg molitvenog programa

Livestram večernjeg molitveno-liturgijskog programa iz crkve sv. Jakova u Međugorju 24. ožujka posjećen je s 2.604.448 jedinstvenih IP adresa. Uz to brojni su putem zemaljskih frekvencija, interneta i satelita slušali i naš radijski program, a nije zanemariv ni broj onih koji su nas gledali preko našeg youtube kanala i emitiranja uživo preko facebooka. 

Objavljeno: 25.03.2020.

Riječi ohrabrenja međugorskog župnika fra Marinka Šakote 19. 3. 2020.

 

Hrvatski: https://www.youtube.com/watch?v=eQdKoZQTnEI

 

Slovački: Slová povzbudenia medžugorského farára pátra Marinka Šakotu 19.3.2020

 
Ruski: Слова поддержки настоятеля прихода Меджугорья, о. Маринко Шакоты 19.03.2020
Objavljeno: 19.03.2020.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2020.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Ukazanje je započelo u 13:41  h i trajalo do 13:47 h.

Objavljeno: 18.03.2020.

U molitvenom zajedništvu putem live streama

Prema uputama i odredbama BK BiH da se pri održavanju euharistijskih slavlja primjenjuju propisi o javnom okupljanju i do daljnjega, ondje gdje je moguće, neka se održavaju na otvorenom prostoru, večernji molitveni  program iz crkve sv. Jakova od 17. ožujka održavat će se na vanjskom oltaru.

Još jednom vjernike podsjećamo da večernji molitveni program možete pratiti  direktno live streamom na http://www.medjugorje.hr/hr/live-streaming/, te vas molimo da pozovete i druge kako bi u zajedništvu s Kristom molili za cijeli svijet.

Molimo se i preporučimo zagovoru Kraljice Mira, te u ovim izazovnim vremenima za svakog vjernika sačuvajmo vjeru i razboritost.

Objavljeno: 17.03.2020.

Upute i odredbe za područje BK BiH za ponašanje u situaciji pandemije koronavirusa

I u ovoj sadašnjoj kušnji mi kao Kristovi vjernici svoje pouzdanje stavljamo u ruke svoga Stvoritelja i Spasitelja, uzdajući se u moćni majčinski zagovor Presvete Djevice i Bogorodice Marije. Stoga pozivamo sve članove naših biskupija na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu.

Objavljeno: 14.03.2020.

Statistike za veljaču 2020.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 33 000


Broj svećenika koncelebranata: 1002 (34 dnevno)

 

Objavljeno: 01.03.2020.

Korizma u Međugorju 2020.

Posebnost je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti Križnoga puta. Raspored pobožnosti Križnoga puta u međugorskoj župi tijekom korizmenog vremena je petkom na Križevcu u 14 sati, a u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje sv. mise u 18 sati te u područnim crkvama (Šurmanci, Vionica, Miletina) petkom u 16 sati.

Objavljeno: 27.02.2020.