Arhiva Novosti

O proslavi Uzvišenja sv. Križa u župi Međugorje

1900. obljetnica Isusove smrti na križu i poziv pape Pija XI. cijeloj Crkvi, potakli su tadašnjeg međugorskog župnika fra Bernardina Smoljana na gradnju križa – vidljivog znaka pripadnosti Crkvi i Kristu. Na brdu Šipovac iznad Međugorja tako je izgrađen križ - dokaz sloge, dobre volje i požrtvovnosti ovoga puka. Župljani su, uz veliku muku, na leđima i konjima, iznosili na vrh brda neretvansku pržinu, cement, željezo, drvo, vodu.

Objavljeno: 08.09.2016.

„I križ je bio u Božjem planu kad ste ga sagradili “

U Jubilarnoj sv. godini devetnaestoljetnice smrti na križu našega Spasitelja Isusa, koja je započela u travnju 1933. i završila u travnju 1934. župljani župe Međugorje, sa svojim su župnikom fra Bernardinom Smoljanom, odlučili su učiniti nešto od onoga na što je poticao papa Pio XI. i mjesni biskup o. Alojzije Mišić. Nije im dugo trebalo da jedne večeri, na sastanku župljana održanom 21. siječnja 1934., odluče: (slike)

Objavljeno: 08.09.2016.

Župna proslava Uzvišenja križa Kristova u Međugorju

U nedjelju, 11. rujna 2016. župna je proslava Uzvišenja križa Kristova. Svete mise su u župnoj crkvi sv. Jakova u 7, 8, 12 i 18 sati. Svečana sv. misa je na Križevcu u 11 sati. U filijalnim crkvama nema sv. misa.

Blagdan Uzvišenja svetog križa u župi Međugorje tradicionalno se slavi prve nedjelje poslije Male Gospe.

Objavljeno: 07.09.2016.

Proslava blagdana Male Gospe u Međugorju

Blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, Mala Gospa u četvrtak 8. rujna svečano će biti proslavljen u župi sv. Jakova u Međugorju. Svete mise su samo u župnoj crkvi sv. Jakova u 8, 11 i 18 sati. Večernji molitveno-liturgijski program počinje u 17 sati molitvom krunice. Nakon večernje svete mise je pobožnost klanjanja.

Objavljeno: 05.09.2016.

Majka Terezija proglašena svetom

Vatikan, (IKA) – Blažena Majka Terezija u nedjelju, 4. rujna  je u Vatikanu proglašena svetom. Obred kanonizacije predvodio je papa Franjo na Trgu sv. Petra u Vatikanu na kojem se okupilo nepregledno mnoštvo ljudi iz cijeloga svijeta, poglavito Albanije, u kojoj je nova svetica rođena, i Indije, zemlje u kojoj je živjela i umrla. U prvi red pokraj oltara Papa je dao smjestiti 1.500 siromaha, za koje se nova svetica brinula s velikom ljubavlju.

Objavljeno: 04.09.2016.

Hrvatske misionarke u Ekvadoru hodočastile u Međugorje

Sestre družbe Službenica milosrđa, s. Iva Jelić i s. Antonela Medić, misionarke u Ekvadoru hodočastile su u Međugorje. S. Iva svake 3. godine, kada je na odmoru, obvezno dođe barem jednom u Međugorje. „Ove godine po drugi put sam u Međugorju. Uvijek osjetim nešto posebno, i uvijek se želim vratiti ponovno.

Objavljeno: 03.09.2016.

Pobožnost klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu u župi Međugorje

Prilikom razgovora s brojnim hodočasnicima u Međugorju, doznajemo kako ih se u Međugorju najviše dojmila pobožnost Klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. I tijekom ovogodišnjeg Međunarodnog susreta mladih, poseban utjecaj na mlade je ostavila pobožnost klanjanja koja je bila nakon večernje svete mise.

Objavljeno: 01.09.2016.

Statistike za kolovoz 2016.

Broj podijeljenih sv. pričesti: 311 400

Broj svećenika koncelebranata: 6557 (211 dnevno)

Objavljeno: 01.09.2016.

Hodočasnici o iskustvu Međugorja

Zadnjih dana ljetne satnice molitvenog programa, kada su se u Međugorju uz jutarnju i večernju svakodnevno slavile i svete mise u 13 sati na koje je dolazio veliki broj hodočasnika, u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje neki od njih govorili su o iskustvu Međugorja.

Objavljeno: 01.09.2016.

Misionarka s. Blaženka Barun: „Međugorje je jako poznato i živo u Kongu“

81- godišnja s. Blaženka Barun, redovnica družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja, iz splitske provincije Srca Isusova, 42 godine je misionarka u Kongu. Rođena je 27. prosinca 1935. u Lusniću kod Livna. Kaže da dolazi iz obitelji s puno duhovnih zvanja, a za Međugorje je prvi put čula 1984., tijekom hodočašća u Svetu zemlju:
 

Objavljeno: 31.08.2016.

Svjedočanstvo obraćenja

Sue Smith dolazi iz Engleske. Ove godine je drugi put hodočastila u Međugorje. Prvi put je čula za Međugorje od sina svoje prijateljice Liama koji ovdje dolazi godinama. Gospođa Smith je u programu Radiopostaje „Mir“ Međugorje svjedočila o promjeni života, a svjedočanstvo obraćenja i prelaska na Katoličku vjeru donosimo u cijelosti:

Objavljeno: 30.08.2016.

Promjena satnice molitvenoga programa

U Međugorju se satnica molitveno-liturgijskog programa mijenja u četvrtak, 1. rujna. Molitva krunice u župnoj crkvi počinje u 17, a sv. misa u 18 sati, a nakon mise slijedi uobičajeni molitveni raspored, ovisno o danu u tjednu.

Objavljeno: 29.08.2016.

Promjena pastoralnog osoblja u Međugorju

U sklopu redovitih promjena pastoralnog osoblja Hercegovačke franjevačke provincije i sukladno crkvenim propisima, iz međugorske župe  odlaze fra Hrvoje Miletić, fra Stanko Ćosić i fra Ivan Landeka ml., a na župu za župne vikare dolaze fra Perica Ostojić i fra Slavko Soldo.

Objavljeno: 28.08.2016.

Proslava 50. obljetnice braka u Međugorju uz 13-ero djece i 36-ero unučadi

Bračni par iz Barcelone Marta Sanfelia i Antonio Gamiz u lipnju su bili na hodočašću sa svim članovima svoje obitelji koja uključuje 13-ero djece i 36-ero unučadi, a okupili su se kako bi u Međugorju proslavili 50. obljetnicu braka. Prvi su put organizirano hodočastili 2009. godine i od tada se iznova vraćaju.

Objavljeno: 28.08.2016.

Zahvala Kraljici mira

Dvojica prijatelja iz Austrije, Herbert Fuik iz Graza  i Herbert Fuchs iz Beča postavili su u znak zahvalnosti Kraljici mira drvene križeve na Križevcu 8. kolovoza 2001., uz brončane postaje Križnog puta poznatoga talijanskog kipara Carmella Puzzola. Oni su zamijenili dotadašnje koji su bili dotrajali i svake godine, kada dođu u Međugorje, boje drvene križeve.

Objavljeno: 27.08.2016.