Arhiva Novosti

Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

Na spomendan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u utorak 10. veljače 2015., slavit će se sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Jakova u spomen na mučeničku smrt fratara iz župe Međugorje: fra Križana Galića, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestorice od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije, koje su komunisti pogubili za vrijeme i na samom kraju Drugog svjetskog rata. Molit će se i za sve žrtve Prvog, Drugog i Domovinskog rata iz župe Međugorje.

Objavljeno: 09.02.2015.

NA ŠIROKOM BRIJEGU OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA KOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

Od 4. do 7. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održali su se „V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na 66 njih koje su komunisti ubili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Program uobičajeno priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Objavljeno: 08.02.2015.

Petnaest godina molitvene zajednice Kraljice Mira u Puli

Zahvalni Bogu i Gospi, u 34. godini Gospinih ukazanja u Međugorju, hodočasnici iz Pule i cijele Istre prisjećaju se svojih odlazaka Gospi, Kraljici mira, mnogi već od prvih godina ukazanja. Pulski hodočasnici, pojedinci i obitelji koji su bili svjedoci mnogih milosti primljenih po Gospinu zagovoru, potaknuti molitvenim zajednicama iz Međugorja, Širokog Brijega i cijeloga svijeta, prije petnaest su godina osjetili potrebu za pokretanjem molitvene zajednice.

Objavljeno: 07.02.2015.

DRUGA VEČER „V. DANA UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA"

Molitvom krunice, koju su predmolili fra Željko Barbarić i članovi Frame, nastavljen je molitveni program „V. dana ubijenih hercegovačkih franjevaca“. Svetu misu u 18 sati predvodio je fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, širokobriješkog gvardijana fra Tomislava Puljića i ostalih fratara širokobriješkog samostana.

Objavljeno: 06.02.2015.

Počinje duhovna obnova u župi Međugorje

U Međugorju tijekom siječnja i veljače boravi manji broj hodočasnika. Postalo je  uobičajeno da se u ovom vremenu za međugorske župljane organizira duhovna obnova. Ove godine održat će se od 6. do 8. veljače, a predvodit će je fra Damir Pavić, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, potaknuo je župljane na dolazak na duhovnu obnovu: „Fra Damir će nas voditi kroz ovo vrijeme. Želimo da to bude odluka župljana, sada ja i moja obitelj idemo, sada uzimamo to vrijeme za duhovnu obnovu. Darujem Gospodinu ono što je meni darovano. Program obnove je:. U 17 sati je krunica, u 18 sati misa. Nakon toga idemo u dvoranu Ivana Pavla II. gdje će se održati predavanje i molitva”, kazao je međugorski župnik.

Objavljeno: 06.02.2015.

Duhovna obnova u župi Međugorje

I ove godine župni ured Međugorje organizira trodnevnu duhovnu obnovu za župljane župe sv. Jakova u Međugorju, koja će se održati 6.,7., i 8. veljače (petak, subota i nedjelja). Program duhovne obnove počinje u crkvi sv. Jakova molitvom krunice u 17 sati i nastavlja se svetom misom u 18 sati. Nakon svete mise održat će se predavanje i molitva u dvorani Ivana Pavla II. Duhovnu obnovu predvodi fra Damir Pavić.  „Iskoristimo ovu priliku za duhovnu okrepu. Svi smo pozvani”, poručuju iz župnoga ureda.

Objavljeno: 04.02.2015.

70. obljetnica pogibije fratara na Širokom Brijegu

U utorak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Alojzija Stepinca i dan kada se sjećamo franjevaca ubijenih koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i župljana stradalih u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. A Franjevačko bratstvo i Vicepostulatora postupka mučeništva "fra Leo Petrović i 65 subraće" i ove godine organiziraju svečanu proslavu - sjećanje na pobijene hercegovačke fratre na Širokom Brijegu. Ove godine je 70. obljetnica njihove pogibije.

Trodnevnica započinje 4. veljače, a ovako izgleda program:

Objavljeno: 04.02.2015.

Aktivnosti Frame Međugorje

U Međugorju već 20 godina djeluje Franjevačka mladež-Frama. Aktivnosti i djelovanje međugorske Frame su u programu radiopostaje „Mir”  Međugorje predstavile framašice Zdravka Šego, Antonija Sivrić i Marija Vasilj. Predsjednica međugorske Frame Zdravka kazala je da Frama broji oko 130 članova, a u nedjelju 1. veljače imali su obred primanja i obećanja: „Na ovim primanjima i obećanjima nisu bili svi prisutni, nisu svi bili spremni.  105 framaša je pristupilo obećanjima i primanjima. Naša Frama djeluje kroz sljedeće sekcije: stvaralačku, glazbenu, čitalačku, medijsku, multimedijsku…

Objavljeno: 03.02.2015.

Proslava Svijećnice u Međugorju

U Međugorju, kako je to uobičajeno u veljači, vlada mirnije razdoblje s manje hodočasnika.  Tako je, uz župljane te manje skupine hodočasnika iz Italije, Francuske, Austrije i SAD-a, svečano proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica, u ponedjeljak 2. veljače. U crkvi sv. Jakova toga dana slavile su se četiri mise na  hrvatskom te po jedna na talijanskom, francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Večernji molitveno-liturgijski program počeo je molitvom krunice koju je predmolio fra Karlo Lovrić, a svetu misu od 18 sati predslavio je fra Dragan Ružić, u koncelebraciji 5 svećenika. Fra Dragan je na početku propovijedi kazao kako blagdan Svijećnica  potječe još iz 4. stoljeća. Najprije se počeo slaviti u Jeruzalemu, a potom se slavlje proširilo i diljem tadašnjega kršćanskog svijeta:

Objavljeno: 03.02.2015.

Obred primanja i obećanja međugorske Frame

U nedjelju, 1. veljače 2015. u crkvi sv. Jakova u Međugorju mladi, članovi Franjevačke mladeži iz Međugorja, imali su obred primanja i obećanja pod večernjom sv. misom u 18 sati koju je predslavio fra Slaven Brekalo, područni duhovni asistent, u koncelebraciji 9 svećenika. 34 framaša dala su prva obećanja, a 28 ih  je produžilo svoj zavjet Franjevačkoj mladeži iz Međugorja.

Objavljeno: 02.02.2015.

Papa Franjo 6. lipnja u Sarajevu

Vatikan (IKA) – „Želim objaviti da ću u subotu, 6. lipnja, ako Bog da, ići u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine“ - rekao je papa Franjo nakon Angelusa u nedjelju, 1. veljače. Papa Franjo pozvao je vjernike na molitvu za ovaj njegov pohod kojemu je cilj ohrabriti tamošnje vjernike katolike, probuditi kvasac dobra i pridonijeti učvršćenju bratstva i mira.

Objavljeno: 02.02.2015.

Statistike za siječanj 2015

Broj podijeljenih sv. pricesti: 45 050

Broj svećenika koncelebranata: 943 (30 dnevno)

Objavljeno: 01.02.2015.

Predstavljamo Franjevački svjetovni red u Međugorju: „Nasljedovati ljubav sv. Franje prema Bogu i čovjeku”

Franjevački svjetovni red djeluje već dugo u župi sv. Jakova u Međugorju. Duhovni asistent fra Ivan Landeka ml. je s članovima bratstva Jurom Čilićem, Marijom Vasilj i Sanjom Ivanković predstavio djelovanje FSR-a u programu radiopostaje „Mir” Međugorje. FSR u Međugorju ima svoju tradiciju, jer je karizma sv. Franje oduševljavala župljane da u svom obiteljskom životu slijede načela i duh sv. Franje. Trenutno u bratstvu u Međugorju djeluje trideset i pet članova, koji se okupljaju svakog utorka.

Objavljeno: 30.01.2015.

Fra Marinko Šakota o 4.međunarodnom hodočašću za osobe s posebnim potrebama

Međugorski župnik fra Marinko Šakota je, gostujući u programu radiopostaje  „Mir” Međugorje, govorio o predstojećem 4. međunarodnom hodočašću za osobe s posebnim potrebama koje će se ove godine održati u nešto drukčijem terminu, od 11. do 14. lipnja 2015. u Međugorju. Iz župnoga ureda već najavljuju hodočašće kako bi se na vrijeme moglo rezervirati što više mjesta za sudionike hodočašća u domovima župljana. Fra Marinko je kazao: „Prošle godine je hodočašće bilo u listopadu, pretprošle u rujnu. Tražimo najbolje vrijeme koje odgovara župljanima, koji bi htjeli primiti sudionike u svoje domove. 

Objavljeno: 28.01.2015.

4. međunarodno hodočašće osoba s posebnim potrebama

 4. međunarodno hodočašće osoba s posebnim potrebama realizirati će se od 11. do 14. lipnja 2015. u Međugorju. Hodočasnike će i ove godine ugostiti  međugorski župljani. Prošlo hodočašće održalo se u mjesecu listopadu 2014. pod geslom  „U Gospinoj školi”, a okupilo je više od 1350 sudionika. Organizatori su i ovog puta bili župni ured Međugorje, udruga „Susret” iz Čitluka i Majčino selo.Unatoč tako velikom broju hodočasnika, svi su bili smješteni po obiteljima, pansionima, hotelima u Međugorju, gdje im se za četiri dana boravka pružio besplatan smještaj i hrana. U to djelo ljubavi uključilo se 85 obitelji iz Međugorja. 

Objavljeno: 27.01.2015.