Arhiva Novosti

Papa Franjo odobrio hodočašća u Međugorje

Papa Franjo donio je odluku kojom odobrava hodočašća u Međugorje, koja će od sada pa nadalje biskupije i župe moći službeno organizirati te neće više biti samo u „privatnom“ obliku kao što je to do sada bilo.

Objavili su to na jutarnjoj misi 12. svibnja u župi-svetištu u Međugorju, koje je postalo odredištem milijuna hodočasnika, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto i mons. Henryk Hoser, apostolski vizitator Svete Stolice s posebnom ulogom za Međugorje, javlja Vatican News, a prenosi IKA.

 

Objavljeno: 12.05.2019.

Na Zlatnoj harfi u Međugorju sedamdesetak zborova

-Zlatna harfa počela je ovdje, u blizini u župi Kočerin, a danas 35 godina poslije opet je ovdje. Zahvaljujem Gospodonu da smo baš u Međugorju, kazao je fra Stipica Grgat, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog događaja, kao i svima koji pomažu i vode rad zborova u župama.

Ovo je prvi put da se ovoliko zborova okupilo na Zlatnoj harfi, a svi su dobili i dar- zahvalnice za svaki zbor, zbirku skladbi za dječje zborove pod naslovom Uzmi me za ruku koju je uredio fra Stipica Grgat i, naravno, krunicu. (foto)

Objavljeno: 12.05.2019.

Statistike za travanj 2019.

 

Broj podijeljenih sv. pricesti: 158 000

Broj svećenika koncelebranata: 2740 (91 dnevno)

Objavljeno: 01.05.2019.

Uskrsnu Gospodin doista! Aleluja!

"Mir vama! Kao što je mene poslao Otac, tako i ja šaljem vas."

(Evanđelje po Ivanu 20,21)

Svim župljanima, hodočasnicima, prijateljima, dobročiniteljima i svim ljudima dobre volje

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Župnik i međugorski fratri

(slike)

Objavljeno: 20.04.2019.

FOTO Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Međugorju

''Već dvije tisuće godina nema bolje vijesti od ove. Isus uskrsli, Sin Božji, traži nas tamo gdje jesmo. Ne boji se prići nam. Dotaknuti nas u dubini srca i izvući nas gore – u puninu života. To se čudo događa svakoga dana ovdje u Međugorju. Vraćamo se milosti svojega krštenja i postajemo sposobni šiiriti vjeru Crkve i odlučno krenuti putem spasenja i svetosti'', kazao je mons. Hoser dodajući kako je sveti papa Ivan Pavao II. 2000. godine uveo u prvu nedjelju poslije Uskrsa blagdan Božanskog milosrđa ''kao najveći plod Njegove smrti i uskrsnuća''. (foto)

Objavljeno: 19.04.2019.

Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Međugorju

Donosimo raspored svetih misa u Međugorje za Vazmeno trodnevlje i Uskrs. Svete mise, Križni put, molitva Krunice, vazmeno bdijenje...

Po naputku biskupskog Ordinarijata na Veliki petak se kod obreda ljubljenja križa prikupljaju milodari za Svetu zemlju. Ispovijed je od 16 – 17:30 sati

 

Objavljeno: 17.04.2019.

Mons. Hoser na Cvjetnicu: Potrebne su nam gorke suze sv. Petra

Koliki su kršćani koji su kršteni, krizmani, vjernici, upali u grijeh i postali ateisti, liberali i neprijatelji Krista i njegove Crkve. Raspni ga, zabrani ga, popljuj ga! Koliko puta navaljujemo križ drugima umjesto da im pomognemo nositi ga? Koliko puta izdajemo Boga i svoje najbliže?

Draga braćo i sestre, Veliki tjedan poziva nas da plačemo poput svetoga Petra. On se zaklinjao: „Ne znam toga Čovjeka!“ a onda se sjetio što mu je Isus rekao: „Prije nego se pijetao oglasi, triput ćeš me zatajiti." I iziđe Petar te gorko zaplaka.

Da, te su nam suze potrebne. 

Objavljeno: 17.04.2019.

Propovijed apostolskog nuncija mons. Luigija Pezzuta na Cvjetnicu u Međugorju

Nadbiskup Pezzuto na kraju misnog slavlja zahvalio je fra Marinku Šakoti i apostoslkom vizitatoru za župu Međugorju mons. Henryku Hoseru na pozivu, te je naglasio kako ima veliku želju doći u Međugorje.

''Kao apostoski nuncij želim svima vama prenijeti pozdrave i blagoslov Svetog Oca pape Franje. Također, u njegovo ime želim zahvaliti svim svećenicima i suradnicima, koji surađuju u ovoj župi. Želim zahvaliti svima vama ovdje za vašu nazočnost u tako velikom broju. I još, želim vas ohrabriti da ovaj put koji smo zajedno započeli, a koji je volja Svetoga Oca, zauzetošću svih može donijeti svoje plodove i imati veliki uspjeh'', kazao je na kraju misnog slavlja nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij za BiH. (foto)

Objavljeno: 14.04.2019.

Nuncij Pezzuto i nabiskup Hoser slavit će mise na Cvjetnicu u Međugorju

U iduću nedjelju je Cvjetnica – nedjelja muke Gospodnje koja nas uvodi u Veliki tjedan, pripremu za najveći kršćanski blagdan, Uskrs.

Blagoslov grančica u Međugorju će biti u 10:45 sati na temeljima stare crkve, odakle se u procesiji kreće u župnu crkvu. Procesiju od stare crkve do nove i svetu misu predvodit će Apostolski nuncij za BiH mons. Luigi Pezzuto, a večernju svetu misu u 18 sati Apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser.

 

Objavljeno: 08.04.2019.

Statistike za ožujak 2019.

 

Broj podijeljenih sv. pričesti: 85 000

Broj svećenika koncelebranata: 1767 (57 dnevno)

Objavljeno: 01.04.2019.

Izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Međugorju

Izaslanstvo Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) uključenih u skupinu zaduženu za interkulturni i religijski dijalog bilo je u Mostaru i Međugorju. Nakon susreta u Mostaru, u subotu (30. ožujka 2019.) boravili su i u Međugorju.

''Presretan sam da sam u ovom svetom mjestu, vrlo sam impresioniran. Upoznat sam s poviješću onoga što je Gospa učinila ovdje i dojmila me se pobožnost u ovom mjestu'', kazao je zastupnik Europske pučke stranke u Europskog parlamentu iz Nizozemske Wim van de Camp, koji je prvi put posjetio Međugorje. (foto)

Objavljeno: 30.03.2019.

Fra Marinko Šakota na duhovnoj obnovi: Kroz ove dane smo nastojali upoznavati Isusa

U Međugorju je danas (22. ožujka 2019.) je svetom misom, koju je predslavio međugorski župnik fra Marinko Šakota, završila 26. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koja je počela 18. ožujka, a okupila je 360 sudionika iz 28 zemalja. Fra Marinko koji je bio i predavač na ovoj duhovnoj obnovi je u propovijedi danas istaknuo kako nas Gospa poziva da čitamo Sveto pismo.

Tema ove duhovne obnove, kao i ostalih u 2019. bila je:„Idi za mnom!“ (Mk 10, 21). Iduća međunarodna duhovna obnova u Međugorju je 7. međunarodna duhovna obnova za život koja će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja.

 

Objavljeno: 22.03.2019.

Nadbiskup Hoser na duhovnoj obnovi: Cilj hodočašća je pobožanstvenje čovjeka

Mons. Hoser kazao je kako smo uronjeni u svjetovni život, a na cilju hodočašća se nalazi drugi svijet – svijet koji pripada Bogu.

''Pronalazimo ono što smo izgubili, a izgubili smo taj intenzivan kontakt sa svojim Bogom Spasiteljem. To je otkriće onoga za što je sposoban samo čovjek, a to je transcendencija – ulazak u kontakt s Bogom. Ovdje otkrivamo ono što se često ponavlja u Međugorju, da je Bog Ljubav i da nas ljubi. Ako smo u kontaktu s Njim, onda je i naš odnos s ljudima bolji. Ljubimo druge i otkrivamo da su Božja slika.'' 

Sudionike duhovne obnove – njih 360 iz 28 zemalja svijeta – pozdravio je međugorski župnik fra Marinko Šakota koji im je zaželio dobrodošlicu, odnosno ''povratak kući''. Fra Marinko je kazao kako je danas i ''rođendan'' apostolskom vizitatoru za župu Međugorje nadbiskupu Henryku Hoseru, odnosno 14 godina od njegovog biskupskog ređenja. (foto)

Objavljeno: 19.03.2019.

Godišnje ukazanje Mirjani Dragićević-Soldo 18. ožujka 2019.

Vidjelica Mirjana Dragićević-Soldo imala je svakodnevna ukazanja od 24. lipnja 1981. do 25. prosinca 1982. Na posljednjem svakodnevnom  ukazanju Gospa je, povjerivši joj desetu tajnu, rekla da će joj se ukazivati jedanput godišnje i to 18. ožujka. Tako je i bilo tijekom svih ovih godina. Više tisuća hodočasnika okupilo se na molitvi krunice. Ukazanje je započelo u 13:41  h i trajalo do 13:46 h.

Objavljeno: 18.03.2019.

Mons. Henryk Hoser: Čuvajte obitelj i svoj identitet!

U Međugorju se održava duhovna obnova za župljane ove župe. U srijedu (13. ožujka) duhovnu obnovu predvodio je fra Zvonko Benković, a dan poslije apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, koji je sinoć slavio i svetu misu u crkvi sv. Jakova u Međugorju.

''Hrvatski identitet je, između ostaloga, kršćanska vjera i jaka vezanost za obiteljski život. Svjedoci smo kako se u svijetu degradira i raspada obiteljski život. Kultura obiteljskog života koju vi još uvijek imate je cjelovita'', kazao je mons. Hoser. (foto)

Objavljeno: 15.03.2019.