Arhiva Novosti

Pobožnost križnoga puta u Međugorju

 

Posebnost  je korizmenoga vremena razmatranje Kristove muke, poglavito u pobožnosti križnoga puta koji se moli, kako po crkvama tako i po obiteljima.  U međugorskoj župi pobožnost je petkom: na  Križevcu u 14 sati; u župnoj crkvi sv. Jakova nakon večernje svete mise; na filijalama (Šurmanci, Vionica, Miletina) u 16 sati. Pobožnost križnoga puta počela se moliti na Križevcu s početkom Gospinih ukazanja.

Objavljeno: 20.02.2015.

Molitvena odluka mladih župe Međugorje u korizmi

 

Mladi župe sv. Jakova u Međugorju odlučili su i ovu korizmu živjeti na najljepši način. Svaku večer tijekom korizme od 20 sati zajednički će moliti krunicu na Brdu ukazanja. Molitve krunice neće biti jedino petkom (moli se pobožnost Križnoga puta na Križevcu i nakon večernje svete mise u crkvi)  i nedjeljom (molitva krunice na Brdu ukazanja u 14 sati).

Objavljeno: 19.02.2015.

Molitveno-odgojni seminar u Međugorju

Od 13. do 15. veljače 2015. u Međugorju je održan molitveno-odgojni seminar za učenice 7. i 8. razreda osnovne škole, u organizaciji Školskih sestara franjevki Mostar. Susret se održavao u kući molitve Domus pacis, a sudjelovalo je 40 djevojaka. Školske sestre franjevke Mostar već gotovo 25 godina održavaju molitvene susrete za djevojke. Nakon okupljanja, program je započeo molitveno – liturgijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Jakova, nakon čega je uslijedilo upoznavanje i uvodni razgovor.

Objavljeno: 17.02.2015.

O. Antonello Cadeddu: „Vidimo da se ljudi nakon Međugorja mijenjaju, ponovno se rađa želja za molitvom, za Euharistijom”

Talijanski svećenik o. Antonello Cadeddu posjetio je Međugorje. Svećenik je trideset tri godine, od toga dvadeset godina djeluje u Brazilu, u Sao Paolu. S još jednim svećenikom, o.Enricom  osnovao je zajednicu „Alleanza di Misericordia”,  koja skrbi o siromašnim i napuštenima koji žive na ulici. U Međugorje dolazi kao duhovni pratitelj hodočasnika.

Objavljeno: 12.02.2015.

Slavljena sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

U međugorskoj župnoj crkvi sv. Jakova u utorak ,10. veljače 2015., na spomendan bl. Alojzija Stepinca, slavljena je sveta misa za fratre iz ove župe ubijene koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću, kao i za župljane stradale u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. Večernje misno slavlje u 18 sati, u međugorskoj župnoj crkvi, predslavio je dr. fra Robert Jolić u koncelebraciji  međugorskog župnika fra Marinka Šakote i još 11 svećenika. Fra Robert je na početku misnoga slavlja govoreći o pobijenim franjevcima i puku, između ostaloga, rekao:

Objavljeno: 11.02.2015.

Završena duhovna obnova u Međugorju

U Međugorju je od 6. do 8. veljače 2015. održana duhovna obnova koju je vodio fra Damir Pavić, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom. Duhovna obnova je započela u petak, 6. veljače večernjim molitveno liturgijskim programom u župnoj crkvi. Molitvu krunice prvoga dana predmolio je fra Karlo Lovrić, a svetu misu predslavio je fra Damir u koncelebraciji 4 svećenika. Fra Damir je predslavio misna slavlja i ostalih dana duhovne obnove.

Objavljeno: 09.02.2015.

Sveta misa za stradale fratre i župljane župe Međugorje

Na spomendan blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u utorak 10. veljače 2015., slavit će se sveta misa u 18 sati u crkvi sv. Jakova u spomen na mučeničku smrt fratara iz župe Međugorje: fra Križana Galića, fra Joze Bencuna, fra Marka Dragićevića, fra Mariofila Sivrića, fra Grge Vasilja i fra Jenka Vasilja, šestorice od 66 fratara Hercegovačke franjevačke provincije, koje su komunisti pogubili za vrijeme i na samom kraju Drugog svjetskog rata. Molit će se i za sve žrtve Prvog, Drugog i Domovinskog rata iz župe Međugorje.

Objavljeno: 09.02.2015.

NA ŠIROKOM BRIJEGU OBILJEŽENA 70. OBLJETNICA KOMUNISTIČKOG UBOJSTVA HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA

Od 4. do 7. veljače u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu održali su se „V. dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u spomen na 66 njih koje su komunisti ubili tijekom i nakon Drugog svjetskog rata. Program uobičajeno priređuje Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće” na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Objavljeno: 08.02.2015.

Petnaest godina molitvene zajednice Kraljice Mira u Puli

Zahvalni Bogu i Gospi, u 34. godini Gospinih ukazanja u Međugorju, hodočasnici iz Pule i cijele Istre prisjećaju se svojih odlazaka Gospi, Kraljici mira, mnogi već od prvih godina ukazanja. Pulski hodočasnici, pojedinci i obitelji koji su bili svjedoci mnogih milosti primljenih po Gospinu zagovoru, potaknuti molitvenim zajednicama iz Međugorja, Širokog Brijega i cijeloga svijeta, prije petnaest su godina osjetili potrebu za pokretanjem molitvene zajednice.

Objavljeno: 07.02.2015.

DRUGA VEČER „V. DANA UBIJENIH HERCEGOVAČKIH FRATARA"

Molitvom krunice, koju su predmolili fra Željko Barbarić i članovi Frame, nastavljen je molitveni program „V. dana ubijenih hercegovačkih franjevaca“. Svetu misu u 18 sati predvodio je fra Lovro Gavran, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića, širokobriješkog gvardijana fra Tomislava Puljića i ostalih fratara širokobriješkog samostana.

Objavljeno: 06.02.2015.

Počinje duhovna obnova u župi Međugorje

U Međugorju tijekom siječnja i veljače boravi manji broj hodočasnika. Postalo je  uobičajeno da se u ovom vremenu za međugorske župljane organizira duhovna obnova. Ove godine održat će se od 6. do 8. veljače, a predvodit će je fra Damir Pavić, župnik župe Rođenja Blažene Djevice Marije u Brestovskom. Fra Marinko Šakota, međugorski župnik, potaknuo je župljane na dolazak na duhovnu obnovu: „Fra Damir će nas voditi kroz ovo vrijeme. Želimo da to bude odluka župljana, sada ja i moja obitelj idemo, sada uzimamo to vrijeme za duhovnu obnovu. Darujem Gospodinu ono što je meni darovano. Program obnove je:. U 17 sati je krunica, u 18 sati misa. Nakon toga idemo u dvoranu Ivana Pavla II. gdje će se održati predavanje i molitva”, kazao je međugorski župnik.

Objavljeno: 06.02.2015.

Duhovna obnova u župi Međugorje

I ove godine župni ured Međugorje organizira trodnevnu duhovnu obnovu za župljane župe sv. Jakova u Međugorju, koja će se održati 6.,7., i 8. veljače (petak, subota i nedjelja). Program duhovne obnove počinje u crkvi sv. Jakova molitvom krunice u 17 sati i nastavlja se svetom misom u 18 sati. Nakon svete mise održat će se predavanje i molitva u dvorani Ivana Pavla II. Duhovnu obnovu predvodi fra Damir Pavić.  „Iskoristimo ovu priliku za duhovnu okrepu. Svi smo pozvani”, poručuju iz župnoga ureda.

Objavljeno: 04.02.2015.

70. obljetnica pogibije fratara na Širokom Brijegu

U utorak, 10. veljače spomendan je bl. kardinala Alojzija Stepinca i dan kada se sjećamo franjevaca ubijenih koncem Drugoga svjetskog rata i u poraću kao i župljana stradalih u Prvome, Drugome te u Domovinskom ratu. A Franjevačko bratstvo i Vicepostulatora postupka mučeništva "fra Leo Petrović i 65 subraće" i ove godine organiziraju svečanu proslavu - sjećanje na pobijene hercegovačke fratre na Širokom Brijegu. Ove godine je 70. obljetnica njihove pogibije.

Trodnevnica započinje 4. veljače, a ovako izgleda program:

Objavljeno: 04.02.2015.

Aktivnosti Frame Međugorje

U Međugorju već 20 godina djeluje Franjevačka mladež-Frama. Aktivnosti i djelovanje međugorske Frame su u programu radiopostaje „Mir”  Međugorje predstavile framašice Zdravka Šego, Antonija Sivrić i Marija Vasilj. Predsjednica međugorske Frame Zdravka kazala je da Frama broji oko 130 članova, a u nedjelju 1. veljače imali su obred primanja i obećanja: „Na ovim primanjima i obećanjima nisu bili svi prisutni, nisu svi bili spremni.  105 framaša je pristupilo obećanjima i primanjima. Naša Frama djeluje kroz sljedeće sekcije: stvaralačku, glazbenu, čitalačku, medijsku, multimedijsku…

Objavljeno: 03.02.2015.

Proslava Svijećnice u Međugorju

U Međugorju, kako je to uobičajeno u veljači, vlada mirnije razdoblje s manje hodočasnika.  Tako je, uz župljane te manje skupine hodočasnika iz Italije, Francuske, Austrije i SAD-a, svečano proslavljen blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu – Svijećnica, u ponedjeljak 2. veljače. U crkvi sv. Jakova toga dana slavile su se četiri mise na  hrvatskom te po jedna na talijanskom, francuskom, njemačkom i engleskom jeziku. Večernji molitveno-liturgijski program počeo je molitvom krunice koju je predmolio fra Karlo Lovrić, a svetu misu od 18 sati predslavio je fra Dragan Ružić, u koncelebraciji 5 svećenika. Fra Dragan je na početku propovijedi kazao kako blagdan Svijećnica  potječe još iz 4. stoljeća. Najprije se počeo slaviti u Jeruzalemu, a potom se slavlje proširilo i diljem tadašnjega kršćanskog svijeta:

Objavljeno: 03.02.2015.