Božićni dani u Međugorju

datum: 29.12.2006.

U Međugorju su se i ove godine u božićno vrijeme okupili vjernici iz bliže i dalje okolice, te iz najudaljenijih krajeva svijeta.

Priprava za Božić obilježena je devetnicom na Brdu ukazanja i primanjem sakramenta svete ispovijedi. Svakog dana u 14 sati župljani i hodočasnici – brojniji nego inače - molili su krunicu na Podbrdu, a od 17 sati nadalje svećenici su u ispovjedaonicama vjernicima podjeljivali sakrament pomirenja s Bogom. Mnogi vjernici u božićno vrijeme žele se ispovjediti upravo u Međugorju pa su brojni svećenici hercegovačke franjevačke provincije došli na ispomoć u ovu župu. Ispovijedali su i brojni svećenici-hodočasnici,. U župi su se slavile i sv. Mise zornice.

U predbožićnim danima u Međugorju je održan i tradicionalni zajednički božićni koncert dječjeg župnog zbora „Golubići mira“ pod ravnanjem sestre Slavice Kožul i dubrovačkog dječjeg zbora „Mali raspjevani Dubrovnik“ pod ravnanjem maestra Đele Jusića. Ove godine, sestra Slavica Kožul i „Golubići mira“ sudjelovali su i u velikom tradicionalnom humanitarnom božićnom koncertu u Zagrebu u cilju skupljanja sredstava za obnovu zagrebačke katedrale. Održavanje tog koncerta pokrenuo je 1988. god. tadašnji zagrebački nadbiskup, blagopokojni kardinal Franjo Kuharić. Koncertu je i ove godine nazočio i zagrebački nadbiskup, preuzvišeni kardinal Josip Bozanić. Taj koncert na kojem je nastupila elita hrvatske glazbene estrade bio je uživo prenošen putem Hrvatske televizije.

Na Badnjak između večernje svete Mise i Božićnog bdijenja, zajednica „Cenacolo“ uprizorila je žive jaslice, najveće žive jaslice koje se prikazuju u cijeloj ovoj regiji. Stotinjak članova ove zajednice svake godine u Međugorju održi tri predstave živih jaslica (na Badnjak, na blagdan Nevine dječice, te na Staru godinu). Mnogim hodočasnicima koje je današnji sekularizirani način slavljenja Božića udaljio od bitnog doživljaja Božića u molitvi, u srcu i u duši, ovakva scenska slika umnogome pomaže zamisliti kako se to doista moglo dogoditi prije 2000 godina…. Vjernici su nakon predstave i sami mogli ući u scenski prostor poput pastira što žure prema štalici, pa su mogli i konkretno osjetiti što je to moglo značiti kada su stanovnici Betlehema i okolice žurili prema štalici da vide novorođenog Kralja. Bila je to prava predstava puna poleta, obogaćena glazbom, plesom i svjetlosnim efektima, koju su župljani i hodočasnici – među kojima i mnoga djeca - pratili ne žaleći stajati više od pola sata na hladnoći i vjetru.

Ove godine, Božić su u Međugorju osim hodočasnika iz raznih europskih zemalja proveli i hodočasnici iz Kine, Koreje i Libanona. Svake godine za Božić, župljani i domaći vjernici ipak predstavljaju većinu nazočnih. Sabranost, blagost, mir i radost obilježili su Božićno bdijenje koje je počelo u 22 sata klanjanjem pred Presvetim. Vodili su ga fra Stjepan Martinović i fra Svetozar Kraljević a glazbom ga je pratila skupina mladih župljana. Uslijedila je polnoćka koju je predslavio fra Ljubo Kurtović a pjevao je veliki župni zbor Kraljice mira. Događanje u crkvi prenošeno je preko velikog zaslona u Žutu dvoranu za sve one koji nisu stali u crkvu. Radio „Mir“ Međugorje uživo je prenosio cijeli noćni molitveni program. Na Božić slavljene su svete Mise na desetak jezika. Svetu misu u 11 sati predslavio je župnik dr. fra Ivan Sesar.