Cvjetnica – nedjelja Muke Gospodnje

datum: 05.04.2009.

Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan koji završava blagdanom Uskrsnuća. Crkva se spominje Isusovog trijumfalnog ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja (Marko 11,1-11, Matej 21,1-11, Luka 19,28-44, i Ivan 12,12-19), ali i njegove Muke koja je uslijedila nakon toga. Kada je ulazio u Jeruzalem, narod je dočekao Isusa mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine putem kojim je išao jašući na magarcu. Isus u Jeruzalem ulazi kao kralj koga su naviještali proroci: „Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska! Tvoj kralj se evo tebi vraća: pravičan je i pobjedonosan, ponizan jaše na magarcu, na magaretu, mladetu magaričinu.“ (Zaharija 9,9). U spomen na to, na Cvjetnicu se prije svete Mise obavlja procesija s blagoslovom i maslinovim grančica. Na Svetoj Misi koja slijedi čita se ili pjeva cijeli izvještaj o Muci iz Evanđelja. (foto)
Kada je Isus bio predan, pred vjerskim se sudom postavljalo pitanje je li on Mesija i Sin Božji, a pred svjetovnim sudom - je li on kralj? (Mk 15,2; Iv 18,33). Kada Pilat Isusa pita: "Ti si dakle kralj?", on odgovara: "Ti kažeš: ja sam kralj“ ali „kraljevstvo moje nije od ovoga svijeta“ (Iv 18,36).
U Međugorju, liturgija Cvjetnice započinje u 10.30 sati na prostoru oko temelja stare župne crkve. U procesiji, nakon čitanja Evanđelja ulaska Gospodinovog u Jeruzalem te blagoslova grančica, svećenici i narod kreću prema župnoj crkvi gdje se slavi misa Muke Gospodnje. Liturgiju su predslavili fra Tomislav Pervan i fra Vjeko Milićević koji su pjevali i Muku uz župni zbor pod ravnanjem sestre Slavice Kožul.
Već se postala tradicija da brojni hodočasnici iz Austrije upravo u Međugorju slave blagdan Cvjetnice. Ove ih je godine bilo preko 2.000. Njihova je procesija počela u 8.30 sati kod kipa Uskrsloga, a Misu su slavili u žutoj dvorani. U koncelebraciji je bilo 25 svećenika.