ĐAKONSKO REĐENJE

datum: 28.12.2013.

Na blagdan Sv. Stjepana Prvomučenika, đakona, 26. prosinca 2013., u 18,00 sati u prepunoj crkvi na Čerinu  biskup mons. Ratko Perić podijelio je red đakonata trojici naših bogoslova:
fra Hrvoju Miletiću iz župe Svih svetih, Sesvete (Zagreb),
fra Dariu Galiću iz  Donje Blatnice, župa sv. Stjepana, Čerin,
fra Goranu Azinoviću iz župe sv. Jakova apostola st., Međugorje.
Na sv. misi ređenja, uz biskupa i provincijala fra Miljenka Šteku, suslavilo je tridesetak svećenika, a sudjelovali su bogoslovi i novaci, rodbina ređenika i mnoštvo Božjeg puka.
Čerinski župnik i broćanski dekan fra Dario Dodig na početku sv. mise pozdravio je sve nazočne i posebno zahvalio provincijalu fra Miljenku i biskupu Ratku što su za slavljenje đakonskog ređenja izabrali župu Čerin, iz koje potječe jedan ređenik. To je prvi put u povijesti ove župe koja iduće godine slavi svoju 150. obljetnicu i za koju prigodu je u potpunosti obnovljena župna crkva sv. Stjepana prvomučenika.
Biskup je u svojoj homiliji naglasio tri točke koje su bitne za đakonski, svećenički i redovnički poziv: biti na dobru glasu, biti mudri i biti  puni Duha Svetoga, kao što stoji u Dj 6,3.
Na kraju sv. mise provincijal fra Miljenko Šteko je zahvalio za ovo prelijepo svečano ređeničko  slavlje biskupu, fratrima i sestrama na Čerinu, svim svećenicima koncelebrantima, župnom zboru, a posebno roditeljima novih đakona. Molitva i obiteljsko kršćansko življenje roditelja i rodbine bilo je plodno tlo iz kojeg su nikla ova zvanja. Pozvao je sve nazočne da usrdno mole za duhovna zvanja koja su tako potrebita za naviještanje Isusove vesele vijesti čovjeku današnjice, koji je izložen tolikim protukršćanskim svjetonazorima.
Uputio je i svoju ohrabljujuću očinsku riječ novoređenicima zamolivši ih da milost Božjeg poziva i poslanja ljubomorno čuvaju i s radošću obavljaju službu đakona koja će ih voditi do svećeničkog ređenja.
Svojim harmoničnim posluživanjem bogoslovi i novaci dali su dostojanstvenu i svečanu crtu ovom liturgijskom slavlju.
Župni zbor pod ravnanjem fra Tihomira Bazine uveličao je tako ovo misno slavlje da su mnogi fratri rekli kako su, nakon napornih božićnih dana, upravo u ovoj sv. misi istinski doživjeli i s oduševljenjem slavili Božić.
Nakon svečanog ređeničkog slavlja nastavljeno je zajedničko druženje uz domjenak u velikoj župnoj dvorani što su ga za tu prigodu pripremili članovi OFS i Frame pod vodstvom njihova asistenta fra Daria.
   
    mirijam