Drugi Maraton mira „Trčimo Gospi“

datum: 19.05.2008.

Između Gruda i Međugorja se u subotu 17. svibnja 2008. održao II. Maraton mira i pomirenja pod motom „Trčimo Gospi!“ (42,195 metara). Organizirala ga je udruga Kup Karmel u suradnji s atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac iz Zagreba. Na dionici od Ljubuškog do Međugorja održala se utrka građana u dužini od 15 kilometara.

Prema riječima organizatora, „ova športsko-rekreativno-hodočasnička trka trebala bi objediniti športaše i hodočasnike iz različitih sredina, kultura i naroda u manifestaciju promicanja izvornih kršćanskih vrednota: mira, pomirenja, praštanja. Ona bi trebala postati znak i poticaj izgradnji mira i povjerenja na ovim prostorima i šire“.

U ovogodišnjem maratonu od Gruda do Međugorja sudjelovalo je 68 muškaraca i 12 žena, a u utrci građana od Ljubuškog do Međugorja bilo je 90 trkača i 13 trkačica. Pobjednik maratona u muškoj konkurenciji je Marcello Capotosti iz Italije, a u ženskoj konkurenciji pobjednica je Ida Šurbek iz Slovenije. Pobjednici utrke građana su Đuro Kodžo iz BiH u muškoj, i Marijana Brečić iz Hrvatske u ženskoj konkurenciji. Sudjelovali su trkači iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Mađarske, Njemačke, Italije, Nizozemske, Poljske, Irske i SAD-a.

Zagrebački gradonačelnik g. Milan Bandić koji je rodom iz Gruda u Međugorju je dočekao i pozdravio maratonca pobjednika.

(Više o utrci: http://www.kup-karmel.com)