Duhovna obnova za svećenike: Povući se u samoću i izoštriti svoj pogled

datum: 09.07.2019.

U ponedjeljak je večernjom svetom misom koju je predslavio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije dr. fra Miljenko Šteko počela 24. međunarodna duhovna obnova za svećenike.

Fra Miljenko se u svojoj propovijedi osvrnuo na poznatu rečenicu sv. Augustina: „Nemirno je srce naše dok se ne smiri u tebi, Bože moj“.

-Međugorje je mnogima rodilo upravo takvo iskustvo pomirenja, izmirenja, mira… Kraljica Mira. Taj snažni glas se pronosi svijetom sve ove godine i desetljeća. I njemu su se odazvali već milijuni. Stigli su u ovo malo i pitomo hercegovačko mjesto. I našli su tek dvije staze na dva obližnja brda. Dva uspona po golom kamenu. S krunicom na Brdo ukazanja i Putem križa uz Križevac do zavjetnog križa. Molitvu, slavljenje mise srcem. Klanjanje Isusu u Presvetomu Sakramentu. Našli su i tisuće drugih u istom traganju i istoj nadi. A nešto se osobito snažno ostvaruje u sakramentu pomirenja. U prihvaćanju istine o čovjeku koja kaže da samo u miru s Bogom može uspostaviti vlastiti mir. Mir srca. Mir duše, kazao je fra Miljenko naglasivši kako ''nas sva četvorica evanđelista izvješćuju o tome kako se Isus prije početka javnog djelovanja povukao u samoću pustinje, što je i inače činio kad god je htio biti u blizini Oca nebeskoga''.

-I mi trebamo povremeno povlačenje u samoću kako bismo ponovno izoštrili svoj pogled, unutarnji sluh i duhovna osjetila za stvarnosti koje u buci i vrevi svakodnevnog života ne zamjećujemo zbog zaslijepljenosti svjetlima ovoga svijeta, koja nam priječe pogled na Boga i božansko.

Ovaj seminar, duhovne vježbe u Međugorju, pozivaju nas da se stanovito vrijeme zaustavimo na svom životnom putu i, Gospinom blizinom i zagovorom, utvrdimo pravi cilj našega života i put koji do njega vodi, kazao je fra Miljenko Šteko, kojemu je na misi koncelebriralo 257 svećenika, a već jutros (9. srpnja) na katehezi koju im je držao apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Henryk Hoser bilo ih je oko 350 iz 32 zemlje svijeta. Prije kateheze mons. Hosera, sve je pozdravio i dobrodoščicu svima poželio, uz molitvu i zaziv blagoslova Duha Svetoga, međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji uz nadbiskupa Hosera drži predavanja na ovoj duhovnoj obnovi.

-Treba doći do zaključka: gdje smo danas? Polazeći od toga treba ostvariti neku vrstu proroštva o onome što nas čeka u budućnosti. Cijele duhovne vježbe trebale bi se održavati u općem ozračju intenzivne molitve, kazao je svećenicima i bogoslovima mons. Hoser, naglašavajući kako duhovne vježbe nisu vježbe onih koji propovijedaju i drže nagovore, te da plodnost duhovnih vježbi ovisi o sudioniku.

Međugorski župljani i ove godine osigurali su besplatan smještaj i hranu za sve svećenike sudionike ove duhovne obnova koja se održava pod geslom „Idi za mnom! “ (Mk 10, 21) „U Gospinoj školi“, a nastavlja se sutra klanjanjem, katehezama, molitvom, misom… (foto)