Filipinci osjećaju posebnu zahvalnost prema Kraljici Mira

datum: 04.03.2006.

Krajem veljače i početkom ožujka 2006, devet svećenika kongregacije Naše Gospe od Presvetog Trojstva s Filipina došlo je u Međugorje proslaviti desetu obljetnicu svećeničkog ređenja. Ovo hodočašće predvodi O. Alejandre Vergara, SOLT, filipinski provincijal te kongregacije osnovane 1958. god. u SAD, a čiji su članovi svećenici, časne sestre, oženjeni đakoni, laici i obitelji.

Drugi razlog njihovog dolaska je posebna zahvalnost koju Filipinci osjećaju prema Kraljici Mira jer su iskusili njezinu intervenciju 1986. god. kad se na Filipinima odigrala mirna revolucija i pad diktature. Prema svjedočanstvu dvojice svećenika koji su tada kao laici na ulicama Manile s ružama i krunicom u rukama u tišini sudjelovali u mirnim demonstracijama protiv diktature, u trenutku kada su tenkovi i helikopteri bili spremni pucati na stotine tisuća okupljenih građana, vojnici iz helikoptera počeli su mahati bijelim maramama, sletjeli su među okupljeni narod, pozvali vojnike da izađu iz tenkova i posvjedočili da nisu mogli izvršiti naredbu da pucaju jer su vidjeli Gospu koju su prepoznali kao Kraljicu Mira.

Prema svjedočanstvu svećenika s Filipina, u to vrijeme Međugorje nije bilo poznato na Filipinima, ali je Kardinal Jaime Sin 1985. godinu bio proglasio Marijanskom godinom za Filipine i zazivao pomoć Kraljice Mira. Kada je 1986. godine bez kapi krvi pala Marcosova diktatura, Papa Ivan Pavao II pozvao je Kardinala Sina i upitao ga što je učinio da bi došlo do mirnog pada diktature. Kardinalov odgovor bio je: «Na Filipinima sam proglasio Marijansku godinu!» Na to je Papa 1988. godinu proglasio Marijanskom godinom za cijelu Crkvu. 1989. godine pao je Sovjetski Savez…

Nakon tih događaja, u ulici na kojoj su se odigrali odlučujući događaji, Kardinal Sin je otvorio jedno veliko Marijansko svetište u kojem se Gospa časti pod imenom Kraljice Mira. Kip koji je izrađen nalikuje kipu Gospe Međugorske.

Devetorica svećenika Kongregacije Naše Gospe od Presvetog Trojstva u Međugorje su došli zahvaljujući donaciji jednog bračnog para. Vrijeme provode u molitvi i u tišini, na brdima i u Crkvi. (Više o toj kongregaciji, vidi: Society of Our Lady of the Most Holy Trinity http://www.solt3.org).