FOTO Vazmeno trodnevlje i Uskrs u Međugorju

datum: 19.04.2019.

Svečanim euharistijskim slavljem koje je na Veliki četvrtak, 18. travnja, u župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju predslavio apostolski vizitator za župu Međugorje, brojni vjernici i hodočasnici uvedeni su u Vazmeno trodnevlje Isusove muke, smrti i slavnoga uskrsnuća.

U svojoj propovijedi nadbiskup Hoser podsjetio je kako je Isus na ovaj dan ustanovio Euharistiju kao spomen na njegovu smrt i uskrsnuće, zatraživši od svojih učenika da slave Njegovu smrt i uskrsnuće sve do ponovnog dolaska.

''Sam Isus im je podijelio prvu pričest i zaredio ih za svećenike'', kazao je mons. Hoser dodajući kako pričest na latinskom (communio) znači biti zajedno, živjeti zajedno, i ljubiti jedni druge.

''Ljubav koju on daje našem ljudskom srcu osposobljuje nas ljubiti poput njega, sve do ljubavi prema neprijateljima. Izdignut na križu Isus je rekao svojim krvnicima: 'Oče, oprosti ima, ne znaju što čine'. Pričest donosi brojne plodove, uvećava naše sjedinjenje s Kristom, odvaja nas od grijeha, Euharistija čini Crkvu, potiče nas na angažman prema siromasima i konačno prema riječima sv. Augustina to je sakrament pobožnosti znak jedinstva i veza ljubavi'', kazao je u svojoj propovijedi nadbiskup Hoser.

Nadbiskup Hoser oprao je noge apostolima, koje su predstavljali vjernici različitih poziva i poslanja iz međugorske župe i međugorskih zajednica, a među tom dvanaestoricom bio je i međugorski župnik fra Marinko Šakota.

Na Veliki petak u Međugorju je na Križevcu bio i tradicionalni Križni put. Od ranih jutarnjih sati vjernici su organizirano po jezičnim skupinama išli na Križevac moleći Križni put, a međugorski župnik fra Marinko Šakota predvodio je u 11 sati molitvu na hrvatskom jeziku za brojne župljane i hodočasnike. Navečer je bilo ljubljenje križa, a obrede Velikog petka u mežugorskoj crkvi sv. Jakova predvodio je fra Zvonimir Pavičić.

Apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, uz koncelebraciju 48 svećenika, predvodio je obrede Vazmenoga bdjenja, 20. travnja, u župnoj crkvi sv. Jakova, čime je zaključeno Vazmeno trodnevlje i započeta proslava uskrsnuća Gospodinova.

Mons Hoser u svojoj propovijedi naglasio je kako je liturgija koju slavimo večeras, vrhunac svih liturgijskih slavlja tijekom cijele godine

''Već dvije tisuće godina nema bolje vijesti od ove. Isus uskrsli, Sin Božji, traži nas tamo gdje jesmo. Ne boji se prići nam. Dotaknuti nas u dubini srca i izvući nas gore – u puninu života. To se čudo događa svakoga dana ovdje u Međugorju. Vraćamo se milosti svojega krštenja i postajemo sposobni šiiriti vjeru Crkve i odlučno krenuti putem spasenja i svetosti'', kazao je mons. Hoser dodajući kako je sveti papa Ivan Pavao II. 2000. godine uveo u prvu nedjelju poslije Uskrsa blagdan Božanskog milosrđa ''kao najveći plod Njegove smrti i uskrsnuća''.

Nadbiskup Hoser za Uskrs je svima poželio da žive radost uskrsnuća uvijek i posvuda.

''Za kršćanina, pravog Gospodinova učenika, ne postoje beznadne situacije, jer Isus Krist središte je svemira i povijesti. On je središte našega postojanja i našega života'', zaključio je mons. Henryk Hoser.

U Međugorju svečano proslavljen Uskrs – svetkovina Kristova uskrsnuća. Svečanu svetu misu u 11 sati predslavio je fra Ivan Dugandžić, pred tisućama župljana, te stranih i domaćih hodočasnika. Nakon svete mise uslijedilo je tradicionalno čestitanje na temeljima stare župne crkve, a misno slavlje u 18 sati predslavio je fra Ante Kutleša. (foto)