Fra Damir Pavić o važnosti Seminara za svećenike

datum: 07.07.2016.

Župnik u Brestovskom fra Damir Pavić je uz fra Marinka Šakotu međugorskog župnika voditelj 21. seminara za svećenike u Međugorju.

Fra Damir je kazao da na ovom seminaru vlada prekrasno svećeničko zajedništvo svećenika iz cijeloga svijeta koji zajedno razmišljaju o temi milosrđa. „U Godini smo milosrđa, zato smo i uzeli za geslo ovogodišnjeg seminara one riječi iz Evanđelja po Luki: „Budite milosrdni kao što je otac vaš milosrdan“.

Mi smo ovdje svi braća, nas 300 svećenika iz cijeloga svijeta. Zapravo ne govorimo mi jedni drugima, nego mi ovih dana osluškujemo što Isus nama govori. Svi u bilo kojoj župi na svijetu, gdje god radimo s ljudima koji su nam povjereni, svi se susrećemo s istim problemima. I ovaj seminar je prigoda da podijelimo svoja iskustva u ovoj Godini milosrđa, da ohrabrimo jedni druge, i da se  nakon ovog seminara vratimo u svoju svakodnevnicu ohrabreni, utješeni, s novom snagom, da vršimo svoje svećeničko poslanje.

Svećenik je djelitelj Isusovog milosrđa po svome svećeništvu. Mi smo pozvani da činimo ono što je  Isus činio. Ja sam govorio svećenicima o našem trostrukom poslanju, poslanju milosrđa. To je služba oslobađanja, propovijedanje služba iscjeljenja.

Međugorje je mjesto Marijine prisutnosti, a Mariju nazivamo Kraljicom milosrđa, Kraljicom svećenika. I puno je lakše meni osobno kad dođem u Međugorje govoriti o ovoj temi, zato što čovjek osjeća zagovor Marije. U Marijinoj prisutnosti govoriti o milosrđu, puno je lakše. Nitko nije došao slučajno ovdje u Međugorje. Svi znaju da su ovi seminari nešto posebno. To nije prikupljanje informacija, neko predavanje, nego ovdje je zaista uranjanje u tekstove Sv. pisma, klanjanje, sv. misa, sama prisutnost ovdje, ozračje mira u Međugorju pomaže svećenicima da lakše dožive ove duhovne vježbe, ovaj seminar“, kazao je fra Damir. (slike)