Fra Marinko Šakota na duhovnoj obnovi: Kroz ove dane smo nastojali upoznavati Isusa

datum: 22.03.2019.

U Međugorju je danas (22. ožujka 2019.) je svetom misom, koju je predslavio međugorski župnik fra Marinko Šakota, završila 26. međunarodna duhovna obnova za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje, koja je počela 18. ožujka, a okupila je 360 sudionika iz 28 zemalja. Fra Marinko koji je bio i predavač na ovoj duhovnoj obnovi je u propovijedi danas istaknuo kako nas Gospa poziva da čitamo Sveto pismo.

-Čitajte ga srcem. Kroz ove dane smo mi nastojali upoznavati Isusa. Poznavati Isusa u Klanjanju, upoznavati Isusa u Svetoj misi, u molitvi pred križem, upoznavati Isusa u Svetom pismu, u čitanju Božje riječi… Upoznavati Isusa to znači pitati se: ''Što Isus želi?''. Tu možemo zamijeniti neke stvari – što ja mislim da Isus želi, što ja mislim da Isus misli, govori.. i ono što zaista Isus želi. Sjetimo se učenika Isusovih koji su imali taj problem. Oni su Isusa razumjeli na svoj način i oni su mislili da Ga poznaju, da znaju Njegove namjere, kazao je fra Marinko i naveo dvojicu braće, sinova Zebedejevih Jakova i Ivana koji ''misle da će Isus uspostaviti kraljevstvo i žele se naći uz njega ispred drugih. Uz Isusa, ali na jedan pogrešan način – sjesti s desna i s lijeva''.

-Na jedan pogrešan način biti blizu Isusu. Vidite kako se može biti blizu Isusu, ali na jedan pogrešan način. I trebat će onda vremena i vremena da shvate da Isus tako ne misli, da Isus potpuno drugačije razmišlja. Božja volja je nešto potpuno drugo. Na takav način čitati Božju riječ, ponirati, osluškivati… Zato je slušanje važno, ali slušanje srcem, pitati se što Bog želi, ne što ja mislim, nego što Bog zaista želi, kazao je fra Marinko i pojasnio kako Bog želi preobraziti i transformirati sve ono što nam se događa.

-Kamen što ga odbaciše graditelji. E, upravo taj kamen Bog uzima, preobražava i postavlja ga da bude kamen na kojem će On graditi svoje Kraljevstvo. To se ponovilo bezbroj puta. To se dogodilo s Josipom. Odbačen od braće. Odbacila ga braća... Upravo taj Josip, odbačeni, postaje temelj preživljavanja, temelj života za čitavu njegovu obitelj i čitav njegov narod. Učenici Isusovi… Isto tako… Možda ih mi nikad ne bismo izabrali, ne samo Judu nego sve druge, a Isus izabire upravo njih, zaključio je fra Marinko Šakota, u svojoj propovijedi na kraju 26. međunarodne duhovne obnove za organizatore hodočašća, voditelje centara mira, molitvenih i karitativnih skupina vezanih za Međugorje.

Na duhovnoj obnovi o ispovjedi u Međugorju, te povijesti i značenju hodočašća, kao i ulozi vodiča u hodočašćima govorio je apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser.

Tema ove duhovne obnove, kao i ostalih u 2019. bila je:„Idi za mnom!“ (Mk 10, 21). Iduća međunarodna duhovna obnova u Međugorju je 7. međunarodna duhovna obnova za život koja će se održati od 29. svibnja do 1. lipnja.