Fra Marinko Šakota na kraju Mladifesta poručio: Ako ste odlučili učiti od Isusa naći ćete pravi mir i radost

datum: 05.08.2022.

Petog i pretposljednjeg dana ovogodišnjeg Mladifesta na kojem sudjeluju deseci tisuća mladih iz više od 70 zemalja svijeta, fra Marinko Šakota i jutros je u 9 sati zaželio mladima ugodne trenutke uz program koji je slijedio. A kako bi sve bilo u blagoslovu sve je započelo molitvom Duhu Svetom. Potom je jutarnju katehezu mladima uputio fra Renato Galić, dosadašnji župni vikar u župi Međugorje. Prisjetio se na početku kako je i on također kao mladić sudjelovao na Mladifestu. Naglasak njegove kateheze bio je u znaku gesla Mladifesta ‘’Učite od mene i naći ćete mir’’, a posebice se zaustavio na riječi ‘’učiti’’. Kazao je kako učenje podrazumijeva jednu važnu figuru, a to je učitelj. Istaknuo je kako za kršćane posebno mjesto ima jedan učitelj, a to je Isus Krist.

‘’Naš Učitelj se razlikuje od svih drugih učitelja. Isus u svoju školu poziva sve nas, bez ikakvih posebnih uvjeta. Mi smo pozvani stalno biti uz učitelja i slijediti ga’’, kazao je fra Renato, te zapitao: Što znači učiti od Isusa?

''Učiti od Isusa znači prianjati uz Njega, čvrsto se držati Isusa, biti Mu trajno privržen u svom svakodnevnom životu, ići iza Njega, slijediti Njegove korake i dijeliti Njegove poglede na ovaj svijet… I svatko se od nas može zapitati od koga učim u svom životu, ili kada imam potrebu za nekim zvanjima, za nekim vještinama kome ću otići. Mnogo je učitelja, ne samo direktnih. Vidimo kako nas i mediji, posebno društvene mreže, na jedan indirektan način žele oblikovati i biti naši učitelji'', kazao je fra Renato Galić, a istaknuo je i važnost otvorenosti Duhu Svetom da nas vodi u svakom danu i u životnim situacijama.

''Naš učitelj Krist kaže kako je on blaga i ponizna srca. On nam daje primjer kako možemo ljubiti, kako se ophoditi prema drugima, kako moliti po njegovom primjeru. To će nas vratiti u mir i u sklad s Bogom. To je onaj pravi mir kojeg nam Isus želi dati, biti u jedinstvu s Bogom'' naglasio je fra Renato i dodao kako nas ''Isus u svome naučavanju poziva da dođemo k Njemu, a kad Bog poziva On ne prisiljava, On nudi slobodu, da sami izaberemo u slobodi i dođemo k Njemu. Dok drugi stavljanu terete, Bog je taj koji skida te terete''.  

Nakon fra Renatove kateheze, slijedilo je svjedočanstvo članova Marijinih obroka. Marijini obroci naziv je humanitarne međunarodne organizacije. Cilj organizacije je osigurati prehranu u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta, a svoje podružnice imaju po cijelom svijetu.

Danijel i Ana iz pokreta Jeunnese – Lumiere bili su također sudionici dopodnevnog dijela programa Mladifesta. Posvjedočili su o poslanju koje rade u životu.

Svjedočanstvo je poslije podne imao svećenik iz Franucske P. Benjamnin Dewite, nakon čega je uslijedila krunica pa misa, a na početku su međugorski framaši na oltar prinijeli platno dugo sto metara na koje su hodočasnici proteklih dana ispisivali svoje molitve i zahvale Kraljici Mira.

Misu posljednje večere 33. Mladifesta predslavio je dosadašnji međugorski župnik fra Marinko Šakota, koji se u svojoj propovijedi osvrnuo na geslo ovogodišnjeg Mladifesta 'Učite od mene i naći ćete mir!'

Da bi mogli učiti od Isusa, kazao je, trebamo ga najprije upoznati izvanjski i iznutra pa je iznio uvjete za upoznavanje Isusa, a glavni je imati otvoreno srce da bismo upoznali Isusa. Mlade je fra Marinko pozvao da mole srcem, što nas uči Gospa u Međugorju.

''Uči nas da nam molitva postane susret s prijateljem koji nas tako neizmjerno ljubi, ali biser se može i ne prepoznati. Poznati teolog Hans Urs von Balthasar kazao je kako 'za Međugorje postoji samo jedna opasnost: da ga se ne prepozna'', kazao je fra Marinko napominjući kako je Međugorje taj biser.

Pozvao je mlade da otkriju taj biser i da se mole Duhu Svetome da im otvori srce, jer kad imaju otvoreno srce otkrit će taj biser. Poručio im je i da ako se susreću s Isusom da se susreću s paradoksom. Kazao im je da prihvate križ, da prihvate ono, u ovom trenutku, neshvatljivo jer će tako otkriti biser.

''Blago tebi, mladiću i djevojko, ako si ovih dana ovdje u Međugorju pronašao taj biser. Blago tebi ako si odlučio ili odlučila učiti od Isusa jer naći ćeš pravi mir, pravu radost. I blago tebi još više, ako odlučiš i drugima pomoći da i oni pronađu taj biser'', zaključio je fra Marinko Šakota.

Na kraju svete mise, na kojoj mu je koncelebrirao 501 svećenik, fra Marinko je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga Mladifesta te je sve pozvao da podrže novog međugorskog župnika fra Zvonimira Pavičića, a posebno emotivno bilo je kada je apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli za dosadašnju službu zahvalio fra Marinku Šakoti.

''Naš župnik fra Marinko će uskoro otići iz župe Međugorje, kako bi nastavio svoje poslanje u nekoj drugoj župi. Fra Marinko, u ime Svetog Oca, kojega sam poslanik i u ime svih vas, Vam zahvaljujem od srca za sve što ste učinili ovdje s ljubavlju, znanjem i mudrosti. Neka te Gospodin Isus uvijek prati, Blažena Djevica Marija, Majka Božja, Kraljica Mira, uvijek te zagovarala. Hvala ti, fra Marinko, hvala ti. Puno ti hvala'', kazao je nadbiskup Cavalli.

Nakon svete mise uslijedilo je klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, a na kraju i poslanje u kojem su predstavnici mladih iz svih zemalja dobili dar – krunicu, odnosno Marijinu ruku koju im pruža da kroz život hode s Isusom i s Marijom i da uče od njih. (FOTO)