Fra Massimo Fusarelli: Moramo biti 'Crkva koja se uvijek obnavlja'

datum: 01.03.2023.

U Međugorju je u tijeku XV. generalna skupština Unije Manje braće Europe – UFME (Unio Fratrum Minorum Europae). Ova skupština trajat će do 3. ožujka 2023. godine, a večeras na kraju trećeg dana ove skupštine svetu misu u međugorskoj crkvi sv. Jakova predslavio je fra Massimo Fusarelli, generalni ministar Reda Manje braće uz koncelebraciju 67 svećenika. Na početku mise međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić kazao je kako će se moliti za nastradale u Grčkoj i njihove obitelji.

Fra Massimo Fusarelli na početku svoje propovijedi govorio je o misnom čitanju u kojem prorok Jona obraća Ninivljane.

''Više od poziva na obraćenje upućenog poganima, to je svečani poziv upućen Izraelu da promijeni svoj način gledanja na pogane. Jona ne uspijeva priznati da Božje milosrđe nadilazi granice pripadnosti Izraelu. Nama je danas rečeno da spasenje nadilazi granice Crkve.

Franjo Asiški, prešavši granicu koja ga je dijelila od svijeta "nevjernika" njegova vremena, donio je navještaj Evanđelja i prihvatio je, u susretu sa sultanom, prisutnost Duha Božjega i u tom čovjeku, i u onom svijetu tako dalekom od njega.

Jona prima svoj poziv "na putu", u hodu, putujući upravo u taj grad koji ne želi ni posjetiti, ni prihvatiti. Bog ga iznenađuje na putu, kako je to lijepo, i daje smisao njegovu poslanju. Ne moraju se obratiti samo pogani i grešnici, nego i on, a s njim i Izrael. Od proroka se traži jako duboka preobrazba: od istine u koju vjeruje i koju treba ponavljati (ortodoksija), do istine koja se živi u činu odlaska među pogane (ortopraksa), do istine bogate unutarnjim duhovnim iskustvom VJEROVATI SRCEM (ortopatija). Bez ovog posljednjeg iskustva, istina može ostati na razini ideja, samo ispravna apstraktna istina, neučinkovita, bez pravog djelovanja'', kazao je fra Massimo Fusarelli, koji je naglasio i kako se ''živi Krist ne traži među mrtvima''.

''U svakom razdoblju povijesti Duh djeluje i traži od nas naučiti umijeće duhovnog razlučivanja, razlikujući žive grane od suhih i mrtvih. Moramo prihvatiti umiranje načinu postojanja, da bi prihvatili novu riječ o svijetu i Crkvi, za koju tada osjećamo da je upućena i nama za dobro svih'', kazao je fra Massimo i pojasnio kako živjeti taj put?

''Za to nam treba krvotok života obnovljene i snažne duhovnosti, koja nas podsjeća da smo na putu trajne preobrazbe: moramo biti „crkva koja se uvijek obnavlja“ („ecclesia semper reformanda“). Crkva kojoj su uvijek potrebne promjene. Ako je potrebna reforma, promjena oblika, na primjer određenih institucionalnih struktura, mora joj prethoditi i pratiti je revitalizacija onoga što pokreće cijelo tijelo Crkve i Reda – to jest, duhovnosti i to bratske duhovnosti. Nije se moguće usredotočiti samo na pojedina tijela, a zanemariti brigu o onome što ih spaja i ulijeva Duh i život. Ponekad riskiramo da nam to odvuče pozornost, dopuštajući da nas obuzmu drugorazredne stvari. Moramo se usredotočiti na ovo bitno'', kazao je fra Massimo Fusarelli i na kraju svima uputio molbu da mole za ''manju braću i u Europi i svijetu da bi mogli živjeti naše poslanje i naše zvanje u ovome vremenu''.