Franz Gollowitsch - 400 organiziranih hodočašća u Međugorje

datum: 08.12.2006.

Za blagdan Bezgrješnog Začeća BDV, Franz Gollowitsch iz Austrije došao je u Međugorje sa svojim hodočasnicima po 400-ti puta. Od prvog hodočašća koje je organizirao 08.07.1985. pa do 08.12.2006., dakle punu 21 godinu, Gollowitsch je osobno pratio hodočašća. Za vrijeme rata dovodio je ne samo hodočasnike nego i humanitarnu pomoć.

U posebnom sjećanju ostaje mu 250. hodočašće i sveta Misa koju je 24.11.2000. predslavio fra Slavko Barbarić, da sam dan svoje smrti.

Fra Slavko je tada rekao: «Danas želim na poseban način Mariji reći "Hvala" za sve ljude koji su se na svoj način odazvali njezinom pozivu. Dobro nam je znati da Marija naglašava koliko smo joj važni i da bez nas ne može ništa učiniti. … Bog je svakoga od nas želio u vremenu i u okruženju u kojem se nalazimo. Želio nas je i dao nam je milosti da bismo mu po njima služili. … Da je Bog mislio da bismo mu bolje služili u nekom drugom vremenu i ne nekom drugom mjestu, ne bi nas stavio ovamo nego tamo. … Otvori svoje oči i uši za vrijeme i za ljude s kojima živiš. To je tvoja prva dužnost, tu si nezamjenjiv, tu si Bogu važan, tu Bog bez tebe ne može. … Često smo u napasti žaliti se na ljude i na vrijeme u kojem živimo, dok Marija vidi ono što je dobro, iako maleno, iako još nedovoljno dobro. Ona to vidi i zahvaljuje. Zahvalnost je najbolje pravilo odgajanja. … Čitajte poruke, poruke su pozitivne, poruke daju nadu, poruke ohrabruju. … Ako odlučiš ljubiti Boga i ljude kao samoga sebe, i ako mnogi tako čine, to znači da je nastupilo novo proljeće o kojem govori Gospa.»

Radujemo se što Gollowitsch nije jedini… Brojni su organizatori hodočašća sa svih kontinenata koji su se na Gospin poticaj osjetili pozvani na ovu specifičnu službu. Bog ih blagoslovio!