Hodom mira započeli 14. Didakovi dani

datum: 16.10.2017.

Hodom mira na još jedan način obilježena je 100. obljetnica spašavanja gladne djece, a cijeli hod nadahnut je pješačenjem fra Didaka, njegovih suradnika i gladne djece iz različitih krajeva Hercegovine do Mostara odakle su polazili vlakovi za Slavoniju.

Na putu od fra Didakove rodne kuće do župne crkve u Gradnićima sudionici Hoda mira predvođeni fra Nikolom Rosančićem, župnikom župe Gradnići, su molili i zastali se na sedam postaja kako bi razmatrali različite tekstove koje je fra Didak pisao onovremenim vlastima.Hod mira po prvi put je održan u okviru tradicionalne manifestacije Didakovi dani a planirano je da ovakva aktivnost postane tradicionalni dio programa.

Četrnaesti Didakovi dani će trajati do 22. listopada, kada će, predstavljanjem romana „Plaču li jeleni“ fra Ante Marića završiti ovogodišnja manifestacija.

Program manifestacije u potpunosti je posvećen ocu Hercegovine, a u okviru 14. Didakovih dana bit će premijerno izvedena kazališna predstava „Smak svita“.

Ovaj dramski komad se priprema u sklopu obilježavanja 100. godišnjice spašavanja djece od gladi. Inače „Smak svita“ je već treća po redu predstava koju pripremaju i izvode glumci amateri, članovi HKUD-a Didak iz Župe Gradnići.

Program 14. Didakovih dana odvijat će se u Paoči, Gradnićima, Mostaru, Bijakovićim i Međugorju.