Koncert Andrea Bocellija u Međugorju

datum: 10.08.2008.

Andrea Bocelli, jedan od najpopularnijih tenora današnjice, održao je koncert u Međugorju na vanjskom oltaru župne crkve sv. Jakova u četvrtak 7. kolovoza 2008. u 21 sat. Uz Bocellija je nastupala sopranistica Paola Sanguinetti, a pratili su ih Češki nacionalni simfonijski orkestar i zbor Opere HNK iz Splita pod ravnanjem maestra Marcella Rotte. Koncert je snimala i izravno prenosila Federalna televizija Bosne i Hercegovine, a uživo ga je pratilo nekoliko desetaka tisuća posjetitelja.

Bocelli je stigao u Međugorje u poslijepodnevnim satima u četvrtak 7. kolovoza. Po dolasku se uputio u crkvu sv Jakova gdje se pomolio se pred Gospinim kipom. Taj trenutak sabranosti kratko je trajao jer su ga vrlo brzo omeli fotoreporteri… Zatim se na vanjskom oltaru pridružio ostalim glazbenicima na generalnoj probi. Poslije probe susreo se s fratrima na službi u ovoj župi, a sastao se i s vidiocima.

Koncert je otvorio zbor Opere HNK iz Splita pjesmom „Hercegovina u srcu“. Bocelli je pjevao klasični duhovni repertoar (Haendel, Schubert, Franck, Vivaldi, Mozart, Mascagni, Verdi, Rossini, Gounod, Ortolani, Lecot). Na kraju koncerta zahvalio je glazbenicima i izrazio svoju radost što je mogao pjevati na ovom mjestu mira i milosti.

Odmah po završetku koncerta Bocelli je krenuo put Dubrovnika.