Maraton mira „Trčimo Gospi“

datum: 20.05.2007.

U subotu 19. svibnja 2007. održan je prvi „Maraton mira i pomirenja“ od Gruda do Međugorja u dužini od 42.195 metara pod nazivom „Trčimo Gospi“. Organizatori su kršćanska udruga Kup-Karmel u suradnji s atletskim klubom Dinamo-Zrinjevac iz Zagreba (Hrvatska), te Studio Nada d.o.o. iz Ljubuškog (BiH). Početak maratona bio je u Grudama, a cilj kod Gospina kipa pred crkvom u Međugorju. Na dionici od Ljubuškog do Međugorja održala se utrka građana u dužini od 15 kilometara.

            Temelj ovog Maratona mira je Gospina poruka od 25. srpnja 1990.: „Draga djeco! Danas vas pozivam na mir. Ovdje sam došla kao Kraljica mira i želim vas obogatiti svojim majčinskim mirom. Draga djeco, ja vas volim i sve vas želim povesti k miru, koji samo Bog daje i obogaćuje svako srce. Pozivam vas da postanete nositelji i svjedoci moga mira u ovom nemirnom svijetu. Neka mir zavlada u čitavom svijetu koji je nemiran i čezne za mirom. Ja vas blagoslivljam svojim majčinskim blagoslovom. Hvala što ste se odazvali mome pozivu!

            Robert Rukavina, predsjednik kršćanske udruge Kup-Karmel, objasnio je: „Cilj ove športsko - rekreativno - hodočasničke trke bio je objediniti športaše i hodočasnike iz različitih sredina, kultura i naroda u manifestaciju promicanja izvornih kršćanskih vrednota: mira, pomirenja, praštanja. Ona bi trebala postati znak i poticaj izgradnji mira i povjerenja na ovim prostorima i šire. Naziv utrke „Trčimo Gospi“ je jednostavna konstatacija da čovjek bez Božje pomoći i podrške ne može ostvariti ništa veliko, a pogotovo ne mir i pomirenje. Riječi „Međugorje“ i „Gospa“ već su duže vremena postale sinonimom Božjeg poziva ljudima da se pomiruju, da žive mir u svojim srcima, mir sa sobom, s drugim ljudima i s Bogom. Stoga odabrasmo kao cilj maratona Svetište Kraljice Mira u Međugorju, pod čiji smo zagovor stavili čitavu manifestaciju. Sama organizacija ovog maratona odgovor je na njen poziv od 25. 05. 2006.: „Dječice, tražite i radite svom snagom, da mir pobijedi u vašim srcima i u svijetu....“

            U utrci je sudjelovalo stotinjak natjecatelja iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Španjolske, Austrije, Italije i Irske.

            U maratonu je sudjelovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rodom iz Gruda. Po dolasku na cilj ušao je u crkvu sv. Jakova i pomolio se pred Gospinim kipom. O ovom iskustvu je izjavio: “Sretan sam što sam prvi put u životu istrčao maraton mira Kraljici Mira, majci svih majki. Ovaj maraton posvećujem svojoj majci, svim majkama, supruzi, kćerki i svim divnim ljudima ovdje od Gruda do Međugorja, svim ljudima u BiH, prije svega mojoj Hercegovini, Hrvatskoj i svim dobrim ljudima svijeta.“

            (Više o utrci: http://www.kup-karmel.com)