Marijini obroci već 25 godina jednostavno rješenje za glad u svijetu

datum: 10.10.2017.

U dvorani Ivana Pavla II u Međugorju sinoć je obilježena 25. obljetnica humanitarnog rada osnivača Marijinih obroka Magnusa MacFarlane-Barrowa. Na proslavi se, uz župljane i prijatelje, okupila velika, međunarodna obitelj Marijinih obroka, koja je ovih dana na zahvalnom hodočašću u Međugorju.

„Marijini obroci su predivan dar koji smo dobili od Boga. Ako nismo ukorijenjeni u molitvi i Božjoj ljubavi, nije nam moguće učiniti ništa značajno. Zato smo se vratili ovdje za ovu veliku obljetnicu. Uistinu vjerujem da su Marijini obroci plod Međugorja. I dok putujem mnogim dijelovima svijeta, vidim kako milost Međugorja mijenja svijet. Zahvaljujući Gospinoj prisutnosti, svijet je mnogo bolji. Znam da ne znam mnogo, ali znam da su Marijini obroci predivan dar koji smo dobili, zato imamo veliku odgovornost. Posebno sam zahvalan večeras župi Međugorje, mnogim ljudima koji godinama podupiru naš rad, zahvaljujem fra Marinku na podršci, to je veliki izvor ohrabrenja svima nama. Hvala vam od srca za sve. Molim vas, molite za naše poslanje i sve koji sudjeluju u našem radu. Uvijek smo željeli radeći ovaj posao, častiti našu Majku, da nas sve upućuje Njezinom Sinu. Brojke su izvanredne, danas hranimo 1 230 171 dijete, ali važniji je način na koji ovo obavljamo, da ovo ostane djelo ljubavi.“, kazao je Magnus MacFarlane-Barrow.

U programu su, uz Magnusa, sudjelovali njegova supruga Julie, ambasadorica Marijinih obroka Milona von Habsburg, osnivačica hrvatske podružnice Marijinih obroka Željka Markić, te Gay Russel i Dalitso Mcheka koji su uključeni u rad Marijinih obroka u Malaviju.

Na početku je sve nazočne pozdravio domaćin, međugorski župnik fra Marinko Šakota kazavši:“Ovdje se govori o djelima. Ovdje se govori o ljubavi koja je postala kruh.“

U obilježavanje 25. obljetnice Marijinih obroka, prigodnom poštanskom markom uključila se Hrvatska pošta Mostar. Poštansku marku je predstavila Željka Šaravanja, voditeljica odjela filatelije Hrvatske pošte Mostar koja je osnivaču Marijinih obroka uručila i prigodni dar.  Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 9. listopada je 2017., je David Swift, a tiskana je u tiskari „Zrinjski“ Čakovec. Nominalna vrijednost poštanske markice je 3,10 KM.

Marijini obroci su nazvani po Mariji, Isusovoj majci, i plod su Međugorja. Još kao tinejdžer, Magnus je 1983. godine s braćom i sestrama hodočastio u Međugorje koje je promijenilo život njihove obitelji. Gledajući na televiziji strašne prizore rata u Bosni i Hercegovini, 1992. godine odlučio je s bratom dovesti humanitarnu pomoć i tako je započeo izvanrednu priču koja će prerasti u Marijine obroke i promijeniti živote više od milijun djece diljem svijeta.

Marijini obroci svakodnevno pružaju topli obrok gladnoj djeci u najsiromašnijim zemljama svijeta. Većini djece to je ujedno i jedini obrok u danu koji preobražava njihove živote, zadovoljava potrebu za hranom, ali omogućuje i ulazak u učionicu i obrazovanje koje ih sutra može spasiti od siromaštva. Naime, 30 KM je dovoljno da se jednome djetetu u siromašnim zemljama svijeta osigura dnevni obrok tijekom cijele godine i omogući školovanje. (slike)