Mariolog Laurentin brani Međugorje: “Ma kakva sotonska prijevara. Ondje se uistinu ukazuje Gospa”.

datum: 10.06.2008.

Razgovarao: Bruno Volpe

Grad Vatikan – Mišljenja u sučeljavanju: ljepota dijelektike. Na stupcima naših novina, ugledni biskup i egzorcist, mons. Andrea Gemma, oštro je osudio međugorski fenomen definirajući ga 'velikom prijevarom'. Načelo jednakih mogućnosti (Par condicio) nameće da čujemo i mišljenje sklono ukazanjima u Međugorju. Tako smo razgovarali s jednim od najuglednijih živućih mariologa, ocem Renèom Laurentinom (na fotografiji).

Oče Laurentine, kako odgovarate mons. Gemmi?

“Prije svega, upućujem mu topli pozdrav. Obično, rečeno iskreno, ne sviđa mi se govoriti o Međugorju, jer mi je draže slijediti crtu šutnje koju je Crkva oprezno odabrala, ali u ovom slučaju nikako se ne mogu složiti s mons. Gemmom. Svakako, broj Gospinih ukazanja je pretjeran, ali ne mislim kako se može govoriti o đavolskoj prijevari. S druge strane, u Međugorju se svake godine bilježi najveći broj obraćenja na katoličku vjeru: što bi sotona imao od toga da dovodi tolike duše Bogu? Gledajte, u prilikama kao što je ova oprez je nužan, ali sam uvjeren kako je Međugorje plod Dobra a ne Zla”.

Monsignor Gemma je govorio i o golemim ekonomskim interesima u korist vidjelaca i njihovih suradnika…

“Ni ta mi se kritika ne čini odveć uvjerljivom. Ne zaboravite kako oko svakog svetišta postoje prodavaonice za nabožne predmete, suvenire, a gdje god se časti neki svetac ili blaženik, dolazi na stotine autobusa i niču hoteli kako bi ugostili hodočasnike. Po razmišljanju mons. Gemme, trebali bismo reći kako su i Fatima, Lourdes, Guadalupe i San Giovanni Rotondo prijevare koje nadahnjuje sotona kako bi se netko obogatio? Uz to, čini mi se kako čak Opera Romana Pellegrinaggi, izravno povezana s Vatikanom, upriličuje hodočašća u Međugorje, Dakle…”.

Monsignor Gemma ustvrdio je također kako je Katolička crkva zanijekala istinitost ukazanja po riječima dvojice mostarskih biskupa koji su naslijedili u vremenu.

“Žao mi je ne moći se složiti. Dvojica mjesnih biskupa važna su, da, ali relativno. Kako stoje stvari, Sveta Stolica nije zanijekala istinitost ukazanja, već s oprezom koji ju je uvijek obilježavao, ograničila se odgoditi sud u iščekivanju naknadnih provjera i istraživanja”.

Biskup-egzorcist, koji dobro poznaje slučaj Međugorje, istaknuo je kako je sadašnji papa Benedikt XVI., dok je bio pročelnik Zbora za nauk vjere, zabranio da svećenici i redovnici organiziraju hodočašća u to mjesto.

“Gledajte, u opaskama što ih je potpisao kardinal Ratzinger, ne zabranjuje se nijednom svećeniku ili redovniku da ide u Međugorje. Zabrana, ako se tako može nazvati, odnosila se na sudjelovanje biskupa u hodočašćima mnoštva”.

Vi ste veoma blizu stavovima Sluge Božjega Ivana Pavla II., je li to istina?

“Stalo mi je naglasiti kako je poljski papa rekao: ‘Žao mi je što moram voditi Crkvu odavde iz Vatikana, a ne iz Međugorja’. To mi se čini veoma znakovitim”.

 

Preuzeto s: http://www.papanews.it/dettaglio_interviste.asp?IdNews=7504#a

Preveo: D.R.