Misom zahvalnicom na Križevcu završen 28. molitveni susret mladih u Međugorju

datum: 06.08.2017.

Svetom misom zahvalnicom slavljenom na Križevcu u 5 sati ujutro u nedjelju 6. kolovoza, a koju je predslavio župnik fra Marinko Šakota, završen je Dvadeset i osmi međunarodni molitveni susret mladih. Mladifest je počeo u utorak 1. kolovoza 2017. i održan je pod geslom „Da ljubav vaša sve više raste“, okupivši desetke tisuća mladih iz 61 zemlje. Program je svaki dan započinjao jutarnjom molitvom u 9 sati na vanjskome oltaru međugorske župne crkve, a nastavljao se katehezom, svjedočanstvima, pjesmom i poukom iz kršćanskog života. U srijedu 2. kolovoza mladi su uz Brdo ukazanja od 6 sati ujutro molili radosna otajstva krunice. 

Jutarnje kateheze imali su fra Danko Perutina (srijeda) i o. Jacques Philippe iz zajednice Blaženstva (četvrtak, petak i subota). Program se, nakon podnevne stanke, zbog iznimno velikih vrućina nastavljao u 17 sati, a ne u 16 sati kako je to bilo ranijih godina. Mladi su potom sudjelovali u molitvi krunice u 18 sati. Središte svakoga dana bilo je večernje euharistijsko slavlje u 19 sati.

Svetu misu otvaranja 1. kolovoza predslavio je fra Augustin Čordaš, a propovijedao je dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Predvoditelji misnih slavlja idućih dana bili su mladomisnici fra Alen Pajić, fra Emanuel Josić, fra Julijan Madžar, fra Zvonimir Pavičić, a prigodne su homilije uputili fra Danko Perutina, kardinal Ernest Simoni-Troshani iz Albanije, duhovnik zajednice Cenacolo don Ivan Filipović, te fra Franjo Dušaj.

Promatrajući po danima, najveći broj koncelebranata bio je u petak 4. kolovoza, kada je na misnom slavlju koncelebriralo 512 svećenika. U utorak je koncelebriralo njih 460, srijedu njih 504, četvrtak njih 507, te u subotu 454 svećenika. Gospin Veliča su sa okupljenima svaku večer molili međugorski vidioci Ivan Dragićević i Marija Pavlović-Lunnetti.

U četvrtak 3. kolovoza nakon večernje svete mise održana je u prostoru ispred vanjskog oltara procesija s Gospinim kipom koji su nosili mladi iz Švicarske. Mladi su predstavnici iz svake zemlje išli iza Gospina kipa, a pobožnost je završena kratkim euharistijskim klanjanjem i blagoslovom s Presvetim. Trag je ovoga hoda bio u simboličnom obliku srca, kako nas i Gospa uči moliti, vodeći nas Gospodinu. U petak 4. kolovoza nakon večernje svete mise i ove su godine članovi zajednice Cenacolo mise izveli predstavu „Credo“. Svećenici iz svih zemalja svijeta veliki su dio dana bili na raspolaganju mladima za sakrament pomirenja. Događaje Festivala glazbom i pjesmom pratio je Međunarodni zbor i orkestar pod ravnanjem prof. Damira Bunoze, a u njemu su bili mladi iz 23 zemlje. Festival je simultano prevođen na osamnaest jezika,  a izravno su ga prenosile mnoge radiopostaje i internetski portali. (foto) ; (video)